Τις δράσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας που «τρέχει» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιέγραψε ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag».

O υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε τόσο στις δυνατότητες που δίνονται στους πολίτες μέσω του gov.gr όσο και στα ψηφιακά γκισέ.

«Το gov.gr είναι μια ενιαία ψηφιακή πύλη, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που μέσω αυτών, οι πολίτες διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Στόχος μας είναι να φέρουμε το κράτος στο κινητό και στον υπολογιστή μας» σημείωσε.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε, οι φετινές εγγραφές στα νηπιαγωγεία θα γίνουν μέσω του gov.gr, ενώ τα σχετικά χαρτιά που δεν επισυνάπτονται, θα μπορούν να προσκομιστούν δια ζώσης από τους γονείς ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά με τα ψηφιακά γκισέ, στόχος του υπουργείου, είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης να κλείσει ραντεβού και να συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με έναν υπάλληλο του ΚΕΠ για ένα θέμα που τον απασχολεί. Κάτι, που σύμφωνα με τον υφυπουργό, γίνεται ήδη με την ΑΑΔΕ.

«Στόχος είναι να μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετείται εξ αποστάσεως με όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες» τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πρόσφατα την Ψηφιακή Ακαδημία πολιτών, μια πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν ή να εμπλουτίσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

Δημόσιο αλά… ηλεκτρονικά

Σκοπό της ψηφιακής μεταρρύθμισης της χώρας είναι η αποφυγή των χαρτιών και της γραφειοκρατίας ανέφερε ο κ. Ζαριφόπουλος, σημειώνοντας πως πλέον, οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι εξουσιοδοτήσεις μπορούν να αποστέλλονται και να χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά. «Φέρουν ψηφιακή σφραγίδα, είναι νόμιμες, άρα δεν χρειάζεται να τυπωθούν» υπογράμμισε.

Παράλληλα, όπως προανήγγειλε, στο τέλος της επόμενης χρονιάς οι πολίτες θα έχουν τις νέες ταυτότητές τους, οι οποίες θα περιέχουν και την ψηφιακή υπογραφή τους.

Τέλος, αυτό το διάστημα εκδίδεται ψηφιακά η προσωρινή άδεια οδήγησης, ενόσω ψηφιοποιείται και η διαδικασία έκδοσης, αντικατάστασης και ανανέωσης της άδειας οδήγησης, ενώ σε ότι αφορά τις συντάξεις, το 40% των νέων, θα εκδίδονται ψηφιακά από τον Ιούνιο.