Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Για την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στα μέτρα ασφάλειας που ισχύουν για αυτούς τους χώρους και τόνισε πως η τήρησή τους θα πρέπει να επιτηρείται από τις επιχειρήσεις.

Η χρήση μάσκας μέσα στα καταστήματα των εμπορικών κέντρων θα είναι υποχρεωτική τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για το αγοραστικό κοινό.

Εστίαση

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στην απόφαση να ανοίξει νωρίτερα από την 1η Ιουνίου η εστίαση. Όπως τόνισε, οι ειδικοί επιστήμονες έκριναν ότι μπορούσε να προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης, κι έτσι το περασμένο Σάββατο ελήφθη η σχετική απόφαση από την κυβέρνηση.

Η επανεκκίνηση της εστίασης στις 25 Μαϊου αφορά περίπου 320.000 εργαζόμενους και είναι ένας πυλώνας της οικονομίας που θα ξεκινήσει με τους καλύτερους όρους προκειμένου να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία, σημείωσε.

Παράλληλα, για τα μέτρα και τους κανόνες αποστάσεων που θα ισχύουν, ανέφερε πως θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή χωρητικότητα και δυναμικότητα για την έναρξη στην εστίαση την επόμενη Δευτέρα.

Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έξι άτομα και όχι τέσσερα που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Έτσι, καλύπτεται το 90% των περιπτώσεων, σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, ενώ δεν θα υπάρχει όριο στις πολύτεκνες οικογένειες.

Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις στην εστίαση που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν στις 25 Μαίου, διότι δεν έχουν υπαίθριο ή ημιυπαίθριο χώρο. Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα υπάρξει μέριμνα, αφού όπως είπε «και αυτοί οι χώροι θα ανοίξουν εντός του Ιουνίου».

Για τον αφορισμό Αμβροσίου

Ο κ. Παπαθανάσης σχολίασε τέλος τον «αφορισμό» Αμβρόσιου σε Μητσοτάκη, Κεραμέως, Χαρδαλιά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κινήσεις απαράδεκτες που δημιουργούν εχθρότητα και μίσος και δεν έχουν καμία θέση στην ελληνική κοινωνία.