Κρίσιμα αναμένεται να είναι τα επόμενα 24ωρα για την Ελλάδα, καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή η 3η φάση του σχεδίου της κυβέρνησης «Μένουμε ασφαλείς» για την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Νέα σελίδα αναμένεται να γυρίσει η η χώρας μας μετά από περίπου δύο μήνες αυστηρών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κοροναϊόυ, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει θέσει υψηλά τον πήχη για την επιστροφή στην κανονικότητα, με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών.

Με σχεδιασμό και πάντα με ασφάλεια και αφού οι πολίτες κέρδισαν την εμπιστοσύνη της, η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες τρεις ημέρες σε άρση μιας σειράς μέτρων που είχα ληφθεί για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού, στο πλαίσιο της επιστροφής στην ομαλότητα.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες και οι εκκλησίες, ενώ τη Δευτέρα απελευθερώνονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια, ενώ την ίδια ημέρα, θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου αλλά και των Γυμνασίων.

Παράλληλα από την Δευτέρα 18 Μαΐου ανοίγουν οι εσωτερικές μετακινήσεις με αεροπλάνο, ΚΤΕΛ και τρένο, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, ενώ επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι. 

Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις για τα υπόλοιπα νησιά θα ξεκινήσουν από τις 25 Μαΐου.

Νέες επιστροφές στα σχολεία

Μετά την Γ' Λυκείου, σειρά για επιστροφή στα σχολεία και τα θρανία παίρνουν από τη Δευτέρα και οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου αλλά και των Γυμνασίων, αλλά υπό αυστηρούς κανόνες ασφαλείας στο πλαίσιο παρεμπόδισης της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης στα σχολεία:
• Αντισηπτικά στο σχολείο, φυσικός εξαερισμός και καθαρισμός 2 φορές την ημέρα
• Διαφορετικά διαλείμματα και απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων
• Προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών
• Δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί)
• Ζωντανή παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο
• Προαγωγικές και Απολυτήριες Εξετάσεις
• Μη διενέργεια προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων
• Έμφαση στην κάλυψη της ύλης (οδηγίες Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής)
• Αξιολόγηση βάσει βαθμών τετραμήνων

Ανοίγουν και τα φροντιστήρια

Στις 18 Μαΐου μαζί με τα σχολεία θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια καθώς και αυτά των ξένων γλωσσών, στα οποία θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα. επίσης, την Δευτέρα ξεκινάει και πάλι η λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.

Τι θα ισχύει:

• Διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων με αύξηση ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα
• Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση
• Δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων
• Λήξη έτους κατάρτισης: 30 Ιουνίου ή 30 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων.

Μαθητεία

• Αύξηση ωρών εργαστηριακού μαθήματος κατά 2 ώρες την εβδομάδα
• Αύξηση χρόνου εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας από 4 σε 5 ημέρες την εβδομάδα
• Λήξη έτους: σταδιακά έως 15 Νοεμβρίου (αντί για 15 Σεπτεμβρίου)

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

• Διεξαγωγή μαθημάτων μόνο για μαθητές Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος
• Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση
• Λοιποί μαθητές: προαγωγή βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας
• Λήξη σχολικού έτους: 30 Ιουνίου.

Έτσι θα ανοίξουν το Σάββατο οι 515 οργανωμένες παραλίες της χώρας

Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, οι οργανωμένες παραλίες θα λειτουργούν ξανά. H κυβέρνηση θεώρησε λογικό να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες με κανόνες, παρά να υπάρχει συνωστισμός στις ελεύθερες παραλίες και χωρίς κανόνες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε το στίγμα για το πώς θα πάμε για μπάνιο, με την απόφαση να λαμβάνεται με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Οι οργανωμένες παραλίες είναι σε όλη την χώρα 515. Μεταξύ άλλων θα είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των επισκεπτών. Ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι 40 άτομα ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες είναι τα 4 μέτρα, ενώ ανά ομπρέλα θα υπάρχουν μέχρι και 2 ξαπλώστρες.
Το φαγητό θα είναι take away και απαγορεύεται το delivery αλλά και το αλκοόλ. Οι ξαπλώστρες θα απολυμαίνονται από το προσωπικό μετά από κάθε χρήση.

Το σχέδιο

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία γνωστοποιεί αναλυτικά όλους τους κανόνες λειτουργίας για το κοινό.

Αναλυτικότερα:
• Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.
• Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ.
• Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
• Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
• Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
• Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).
• Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.
• Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
• Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.
• Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.
• Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
• Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.
• Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
• Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
• Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.
Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Ανοίγουν την Κυριακή οι εκκλησίες

Με την συμμετοχή πιστών θα πραγματοποιούνται από την Κυριακή οι λειτουργίες και οι τελετές στις Εκκλησίες.
Οι ιερείς δηλώνουν έτοιμοι να ακολουθήσουν την εγκύκλιο για συγκεκριμένα μέτρα για το άνοιγμα των Ναών, όπως καθορίσθηκαν από την Πολιτεία.

Με επαναλαμβανόμενες λειτουργίες, ελεγχόμενη αναμονή στην είσοδο, αποστάσεις ασφαλείας και με μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε ναό, θα επιστρέψουν οι πιστοί στις Εκκλησίες από τη ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών. Απαραίτητη είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου, ενώ ο μέγιστος αριθμός των πιστών θα είναι 50 άτομα. Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια Ανοιχτά τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.

Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα. Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι. Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά. Ο φυσικός εξαερισμός των είναι υποχρεωτικός θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα. Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων. Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα. Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης. Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου. Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού. Δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς. Με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους θρησκευτικής λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων και των γάμων και των βαπτίσεων) με την συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (π.χ. σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30) και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι πάνω των 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός είναι 50. Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ (π.χ. σύσταση για την χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών, συχνός καθαρισμός επιφανειών κ.λπ.).Ενσωματώθηκαν επιπλέον συστάσεις και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που ανταποκρίνονται σε ειδικότερες ανάγκες και χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων (π.χ. τρόπος εισόδου σε χώρους λατρείας που δεν επιτρέπεται η είσοδος με υποδήματα κ.λπ.).Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών η θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων. Η ισχύς της ΚΥΑ είναι από τις 17 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου.

Απελευθέρωση μετακινήσεων

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρίνισε την Πέμπτη ότι σε ό,τι αφορά στη Λευκάδα και την Ελαφόνησο, οι μετακινήσεις θα επιτραπούν μαζί με τα υπόλοιπα νησιά, στις 25 Μαΐου, αν όλα εξελιχθούν ομαλά.

Ανοίγουν στις 18 Μαΐου οι αρχαιολογικοί χώροι

Από την Δευτέρα 18 Μαΐου ανοίγουν και πάλι για το κοινό όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας.

Οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι είναι η πρώτη κατηγορία των πολιτιστικών δομών που θα επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας για να ακολουθήσουν, την 1η Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι, στις 15 Ιουνίου τα Μουσεία και στις 15 Ιουλίου οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αρκετές από τις οποίες, μάλιστα, όπως έχει ανακοινώσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη θα φιλοξενηθούν και σε αρχαιολογικούς χώρους.
Σε όλες τις πολιτιστικές δομές, πάντως, θα τηρούνται αυστηρά υγειονομικά μέτρα, όπως διατήρηση αποστάσεων μεταξύ των επισκεπτών, χρήση αντισηπτικών αλλά και καθημερινός αντιμικροβιακός καθαρισμός προκειμένου να προστατευθούν επισκέπτες αλλά και εργαζόμενοι.

Ξανά στις ράγες τα τρένα από Δευτέρα

Την επανέναρξη από τη Δευτέρα 18 Μαΐου των σιδηροδρομικών δρομολογίων στο πλαίσιο του νέου γύρου χαλάρωσης των μέτρων κατά της διασποράς του κοροναϊού ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στην αρχή τα σιδηροδρομικά ταξίδια θα πραγματοποιούνται στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, από την Δευτέρα 18/05/2020.

Ειδικότερα, από την Δευτέρα 18/05/2020 θα κυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες IC 50, IC 52, IC56 και IC 58, από την Αθήνα με προορισμό την Θεσσαλονίκη, καθώς και οι αμαξοστοιχίες IC 51, IC 53, IC 57 και IC 59, από την Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα.
Οι επιβάτες, οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ταξίδι με επιστροφή εντός της ίδιας ημέρας, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα πρώτα πρωινά, express δρομολόγια IC 50 & 51, από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, να μεταβούν γρήγορα και με ασφάλεια στο κέντρο της πόλης και να επιστρέψουν με τις απογευματινές αμαξοστοιχίες IC 58 & 59, αντίστοιχα.

Επίσης, επανακυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες 81, 83, 84 και 86 στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Φλώρινα και αντίστροφα, καθώς και τα τοπικά δρομολόγια στη γραμμή Λάρισα – Βόλος – Λάρισα.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπενθυμίζει ότι οι αμαξοστοιχίες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά τους, καθώς και για την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού μας.

Συγκεκριμένα:
• Το προσωπικό χρησιμοποιεί τον απαραίτητο εξοπλισμό.
• Υπάρχουν σημεία με αντισηπτικό σε κάθε βαγόνι όλων των αμαξοστοιχιών.
• Υπάρχει συνεχής εισροή φρέσκου αέρα σε όλες τις αμαξοστοιχίες.
• Γίνεται διαρκής αλλαγή φίλτρων αέρος σε όλες τις αμαξοστοιχίες.
• Γίνεται καθημερινή απολύμανση όλων των αμαξοστοιχιών.
• Υπάρχει έλεγχος στις επιβιβάσεις.
• Όλα τα εισιτήρια μας εκδίδονται ηλεκτρονικά.

Επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν

Στο πλαίσιο της τρίτης φάσης επιστροφής στην κανονικότητα ανοίγουν επίσης τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι. Ξεκινούν ακόμα οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα.

Ζωολογικά πάρκα, Βοτανικοί κήποι:
• Απόσταση 2 μέτρων
• Ισχυρή σύσταση μάσκας
• Δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις
• Αρχαιολογικοί χώροι
• Εξωτερικοί χώροι μόνο
• Απόσταση 2 μέτρων
• Υπηρεσίες Τυχερών παιχνιδιών
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας και στους πελάτες
• Γάντια μιας χρήσεως για τους εργαζόμενους
• Εξυπηρέτηση μόνο χωρίς καθήμενους
• Χρήση αντισηπτικού

Κανόνες αναλογίας επιτρεπόμενων ατόμων εντός του καταστήματος:
Έως 20 τμ - 4 άτομα
Από 20 και άνω - 4 άτομα +1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 20τμ