Στην πιο δύσκολη εξίσωση της διακυβέρνησής του εισέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις προβλέψεις για τη βαθιά ύφεση που θα πλήξει την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία, ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, ταυτόχρονα με την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου, εν μέσω της διαδικασίας άρσης των περιορισμών, στρέφουν την προσοχή τους στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας στη βάση τριών κεντρικών παραμέτρων:
  • του ελέγχου της επερχόμενης αρνητικής οικονομικής συγκυρίας,
  • της διατήρησης της κοινωνικής ισορροπίας και
  • της δημιουργίας προοπτικών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη έξοδο από την κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται ήδη τα σχετικά πλάνα δράσης για τους μήνες που θα ακολουθήσουν, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους πως «η παρακαταθήκη της επιτυχούς αντιμετώπισης του ιού, η αυτοπεποίθηση που απέκτησαν οι Ελληνες αυτό το διάστημα, η θετική εικόνα που έχει διαμορφώσει η διεθνής κοινότητα για τη χώρα, καθώς και η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, συνιστούν το καλύτερο εχέγγυο ενότητας και ελπίδας».

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», στην κυβέρνηση τοποθετούν ως χρονικό ορόσημο επίτευξης των πρώτων επιτυχιών σε αυτή τη δύσκολη μάχη, αλλά και δρομολόγησης της ολικής επαναφοράς της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά την παρουσία του πρωθυπουργού στην προσεχή ∆ΕΘ, όπου επιθυμεί να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα και στόχους.

Χαρακτήρας εθνικής προσπάθειας
Πριν και πέρα απ’ όλα και εφόσον εξελιχθεί ομαλά ο σχεδιασμός της επαναλειτουργίας του συνόλου της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να προσδώσει στο εγχείρημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χαρακτηριστικά εθνικής πανστρατιάς, επιστρατεύοντας ρητορική ανάλογη με αυτή της περιόδου της καραντίνας. «Ενωμένοι κερδίσαμε τον πόλεμο για τη ζωή μας, ενωμένοι θα διασφαλίσουμε και το μέλλον μας», θα είναι το μότο που θα ακούγεται μονίμως σε διάφορες παραλλαγές στη διάρκεια του διαφορετικού καλοκαιριού που ξεκινά σε έναν μήνα

Στήριξη τουρισμού
Κεντρικό ζήτημα της επόμενης περιόδου στο οποίο θα αφοσιωθεί η κυβέρνηση είναι η διάσωση έστω και για δύο ή τρεις μήνες της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας. «Με δεδομένο ότι η Ελλάδα θεωρείται ο πιο ασφαλής και υγειονομικά προορισμός μεταξύ των παραδοσιακών ανταγωνιστών της στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε πολύ πιο ευοίωνες προβλέψεις σε σχέση με τη γενικότερη εικόνα που διαμορφώνεται διεθνώς. Την ίδια στιγμή, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, οι αφίξεις της επόμενης χρονιάς αναμένεται να είναι μακράν οι καλύτερες της δεκαετίας», επισημαίνουν συνομιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αποτυπώνοντας το μήκος κύματος στο οποίο θα κινηθεί η ηγεσία της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει δρομολογηθεί ήδη η δημιουργία ασφαλούς τουριστικής ζώνης με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων διακίνησης τουριστών μεταξύ των χωρών, στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της συνεργασίας εντός αυτού του γεωστρατηγικού άξονα που έχει εμπεδωθεί τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, θα ανακοινωθούν περαιτέρω χειροπιαστές παρεμβάσεις για την τόνωση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και των παράπλευρων δραστηριοτήτων (και σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες υγειονομικά πρωτόκολλα κ.λπ. που αναλαμβάνονται σε επίπεδο Βρυξελλών), για να περιοριστούν οι συνέπειες του δραματικού περιορισμού του αντίστοιχου τζίρου.

Επαφή μετην κοινωνία
Από την ανάληψη των καθηκόντων του ως αρχηγού της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης καθιέρωσε το μοντέλο των διαδοχικών επισκέψεων ανά την ελληνική περιφέρεια και της απευθείας επαφής με τους πολίτες, στα πρότυπα του αείμνηστου πατέρα του. Την τακτική αυτή δεν εγκατέλειψε ούτε ως πρωθυπουργός, αφού, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, δεν δίσταζε να επισκέπτεται περιοχές που κυριολεκτικά βρίσκονταν στο κόκκινο για τον έναν ή τον άλ λο λόγο τους προηγούμενους μήνες. Στις εστίες των πυρκαγιών το περασμένο καλοκαίρι, στον Εβρο στην κρίση του Μεταναστευτικού, στα νοσοκομεία αναφοράς κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Πλέον, όταν ο ίδιος και οι επιτελείς του θεωρήσουν πως οι συνθήκες θα το επιτρέψουν, θα μπει στη διαδικασία να πραγματοποιήσει νέο κύκλο στοχευμένων επισκέψεων, εντός αλλά και εκτός λεκανοπεδίου, συνομιλώντας με εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων και επαγγελματικών φορέων που πλήττονται περισσότερο, αλλά και απλούς πολίτες. Με τον τρόπο αυτόν θα δώσει σύνθημα ενότητας και κανονικότητας. Ενδεικτική είναι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη την Πέμπτη στο Παγκράτι, όπου βρέθηκε για να δει πώς λειτουργούν τα καταστήματα μετά την άρση των μέτρων στις γειτονιές της Αθήνας

Δράσεις κατά της ανεργίας
Ακόμη ένα μεγάλο μέτωπο στο οποίο θα δοθεί έμφαση είναι εκείνο της εξασφάλισης των θέσεων απασχόλησης, της περαιτέρω ενίσχυσης των ανέργων και της ανάσχεσης νέου κύματος ανεργίας. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να θεσπιστούν νέες πρόνοιες, που θα συνδέονται και με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών ταμείων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πρόγραμμα SURE, το οποίο επιδότηση από το κράτος του μισθού των εργαζομένων που θα εισέλθουν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.

Ενίσχυση ρευστότητας
Το ίδιο θα συμβεί και γενικότερα στο πεδίο της διάσωσης επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, όπου αναμένεται νέος κύκλος φοροελαφρύνσεων, μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μέτρα για τη γενικότερη ενίσχυση της ρευστότητας σε συνεννόηση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, με τον οποίο έχει κλείσει το deal για χρηματοδότηση της οικονομίας και των ιδιωτών με 23 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μαζί με τις ενισχύσεις του Δημοσίου θα ανέλθει σε 25 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το πλάνο στήριξης των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα προγράμματα στήριξης, καθώς και το κομμάτι της ανακούφισης των δανειοληπτών.

Προσέλκυση επενδύσεων
Θα επανέλθει με στοχευμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στη δημόσια σφαίρα η συζήτηση για τις επενδυτικές προοπτικές και ευκαιρίες που ανοίγονται επί ελληνικού εδάφους, προκειμένου να αξιοποιηθεί και σε αυτό το κομμάτι η εικόνα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης που αποπνέει η Ελλάδα μετά τους επιτυχείς χειρισμούς έναντι της πανδημίας. Ενδεικτική ήταν η τηλεδιάσκεψη ύστερα από τη μεσολάβηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελ λάδα, Τζέφρι Πάιατ του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, με ανώτατα στελέχη και διευθύνοντες συμβούλους κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών, που του εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους όσον αφορά τη δραστηριοποίησή τους εντός των συνόρων της χώρας σε πεδία όπως αυτό της έρευνας και της τεχνολογίας, της φαρμακευτικής και της αμυντικής βιομηχανίας καθώς και του τουρισμού.

Πλούσιο νομοθετικό έργο
Παράλληλα, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα «τρέχει» η προετοιμασία δεκάδων νομοθετημάτων (αφού η Βουλή θα είναι ανοικτή το καλοκαίρι), που θα σχετίζονται με την επανεκκίνηση της κοινωνίας και θα ανέλθουν σε 26 συνολικά. Μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο πλέγμα θα περιλαμβάνει νέες παρεμβάσεις όσον αφορά (πέραν βεβαίως της προστασίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων) την επιχείρηση πάταξης της γραφειοκρατίας και την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιοποίησης των κρατικών δομών, καθώς και τη διευκόλυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Ιδιαίτερα, δε, η πρόοδος στην ψηφιακή διακυβέρνηση θεωρείται ιδιαίτερα δυνατό χαρτί για την κυβέρνηση, αφού μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατέστη δυνατή η λύση του «γόρδιου δεσμού» ουκ ολίγων διαχρονικών στρεβλώσεων που χαρακτήριζαν τη λειτουργία του Δημοσίου.

Οργανωμένη αντιπυρική περίοδος
Κομβικός παράγοντας όσον αφορά την αποφυγή αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης κατά τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι άλ λος από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ετσι, έχουν προχωρήσει ήδη οι ενέργειες για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 4 ελικόπτερα βαρέος τύπου, νέα οχήματα, ενώ ιδρύονται δύο νέες αερομεταφερόμενες μονάδες του Αιγαίου και του Ιονίου, με έδρα τη Σάμο και τον Αραξο, αντίστοιχα. Επίσης ιδρύονται 84 νέα εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια στα οποία εντάσσονται επιπλέον 1.300 εποχικοί πυροσβέστες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό

Αναβάθμιση ΕΣΥ
Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μην επιμείνει στις δεσμεύσεις που ανέλαβε εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού για την ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ηδη εντός τριών μηνών προσελήφθησαν πάνω από 3.073 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 381 ιατροί και 2.692 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, ενώ οι εγκρίσεις για προσλήψεις φτάνουν τις 4.824. Επιπλέον, βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι γιατροί, ενώ οι νοσηλευτές θα γίνουν ξεχωριστός κλάδος, γεγονός που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημά τους. Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι θα αυξηθούν περαιτέρω οι κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ, με στόχο να φτάσουν τις 1.200.

Θωράκιση συνόρων
Περίοπτη θέση στην πρωθυπουργική ατζέντα θα έχει βεβαίως και η νέα αρχιτεκτονική φύλαξης των συνόρων, χάρη στην οποία οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν σχεδόν ελαχιστοποιηθεί. Για τον λόγο αυτόν θεωρήθηκε πως είναι η καταλληλότερη περίοδος για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου από τον Νότη Μηταράκη, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την κατασκευή πέντε κλειστών δομών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Στην κατεύθυνση αυτή υπογράφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τα υπουργεία Αμυνας της Ελλάδας και του Ισραήλ συμφωνία για την προμήθεια από τη χώρα μας υπερσύγχρονων ισραηλινών UAVs «Heron» της IAI (Israeli Aircraft Industry), τα οποία θα διατεθούν για την επιτήρηση των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων

Ενδυνάμωση πρωτογενούς τομέα
Σημαντικό βάρος θα δοθεί και στον πρωτογενή τομέα, με την αύξηση του σχετικού κονδυλίου, που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους κατά 250 εκατ. ευρώ, σε συνολικά 2,25 δισ. ευρώ, και την ένταξη των αγροτών στο ευνοϊκό καθεστώς ενισχύσεων που ισχύει για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας

Ανασχηματισμός
Η πιθανότητα ανασύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στη «γαλάζια» διακυβέρνηση ενόψει της προσπάθειας εξόδου από το οικονομικό τούνελ στο οποίο μπαίνει ολόκληρος ο πλανήτης, είναι κοινό μυστικό ότι βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού εδώ και μερικές ημέρες. Μάλιστα, οι γνωρίζοντες δεν αποκλείουν ότι ο χρόνος που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πατήσει το... μπουτόν θα αποτελέσει έκπληξη