Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Μεταναστευτικό αλλάζει τα δεδομένα για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που εμπλέκονται στον τομέα αυτόν. «Εκείνες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα αποκλειστούν από τη διαχείριση του Μεταναστευτικού», τονίζει στα «Π» ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος προαναγγέλλει νέα παράταση της αποστολής της Frontex στο Ανατολικό Αιγαίο.

Πόσο πιθανή θεωρείτε μια νέα έξαρση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου; Είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αυτό και πώς;

Στον Εβρο η Τουρκία απέτυχε. Η Ελλάδα πέτυχε. Προστάτεψε τα ιερά εθνικά σύνορα και ταυτόχρονα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Σήμερα, δύο μήνες μετά, επικρατεί εκτόνωση και φαινομενική ηρεμία. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί εφησυχασμό. Αντιθέτως, υπάρχουν στοιχεία που επιβάλλουν εγρήγορση. Δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και μετακινήσεις σημαντικού αριθμού μεταναστών στις τουρκικές ακτές απέναντι από τα νησιά είναι κάποια από αυτά. Ο προβλεπόμενος καλός καιρός των επόμενων μηνών είναι ακόμα ένας παράγων που ευνοεί την αύξηση των ροών. Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε και είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας, κάτι το οποίο ήδη γίνεται αποτελεσματικά, τόσο στον Εβρο όσο και στο Αιγαίο. Μόνον τυχαίο δεν είναι το ότι τον Απρίλιο καταγράφηκε μόλις μία άφιξη βάρκας με μετανάστες στη Λέσβο.

Θα ενισχυθεί η παρουσία της Frontex τους καλοκαιρινούς μήνες στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα και με ποιον τρόπο;

Σε συνομιλία μου με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Fabrice Leggeri, πριν από μερικές ημέρες, τόνισα την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της επιχειρησιακής παρουσίας της Frontex στο Αιγαίο, ενόψει πιθανής αύξησης των μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Οφείλουμε να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Εκείνες οι ΜΚΟ που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα αποκλειστούν από τη διαχείριση του Μεταναστευτικού
Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε ήδη ότι η ενισχυμένη μετά τα γεγονότα του Εβρου παρουσία της Frontex στο Αιγαίο παρατείνεται κατά έναν μήνα. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει και νέα παράταση της αποστολής έως τα μέσα Ιουλίου. Επιπλέον, έχει έρθει ο καιρός να εξετασθεί σοβαρά η δυνατότητα μεικτών επιχειρήσεων της Frontex με τις αντίστοιχες τουρκικές Αρχές σε ξηρά και θάλασσα κατά μήκος των τουρκικών ακτών.

Εχει ξεκινήσει ο έλεγχος στις ΜΚΟ που ασχολούνται με το Μεταναστευτικό Προσφυγικό; Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα;

Η σημασία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος είναι μια πραγματικότητα. Με θετική, αλλά και αρνητική όψη. Υπάρχουν πολλές σοβαρές και αξιόπιστες ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στις δομές φιλοξενίας, εκτελώντας πραγματικό έργο υπό δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες που η δράση τους είναι προβληματική και, πάντως, αμφιλεγόμενη. Ο νέος νόμος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, θεσπίζει Μητρώο ΜΚΟ με καταγραφή, συνολικό ενδελεχή έλεγχο και αξιολόγηση της δράσης τους. Δεν κάνουμε κυνήγι μαγισσών. Οφείλουμε, όμως, να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Εκείνες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα αποκλειστούν από τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Πόσοι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα μεταφερθούν συνολικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει; Θα προχωρήσει συνολικά η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτημέλη της Ε.Ε.;

Η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες χώρες της Ευρώπης αποτελεί πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έτυχε θετικής αποδοχής από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικά μετά τα γεγονότα του Εβρου και τη σθεναρή στάση της Ελλάδας δημιουργήθηκε μια θετική δυναμική αλληλεγγύης στην πράξη. Σημαντικός αριθμός χωρών εκφράζουν την επιθυμία να βοηθήσουν. Σκοπός είναι η μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων παιδιών σε ευρωπαϊκές χώρες. Εως αυτήν τη στιγμή έχουν μετεγκατασταθεί 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι στο Λουξεμβούργο, την πρώτη χώρα που δέχτηκε ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα, και 49 ακόμα στη Γερμανία. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση 50 ασυνόδευτων παιδιών και ανηλίκων που θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους στη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, η Ελβετία έχει δεσμευτεί να δεχτεί 22 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ και η Φινλανδία έχει δεσμευτεί να δεχτεί 100 παιδιά.
Ακόμα, εκκρεμούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και κάποιες διαδικασίες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών και σε άλλες οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να συνδράμουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της να στηρίξει την πιο ευάλωτη, για πολλούς λόγους, ομάδα του Μεταναστευτικού. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να διευρύνουμε τη στήριξη προς τη χώρα μας. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινώ νέο κύκλο επαφών με τους ομολόγους μου για τον σκοπό αυτόν. Πέραν αυτών στο ευρύτερο πλαίσιο μετεγκατάστασης θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα πτήση μεταφοράς 50 υπηκόων τρίτων χωρών προς την Αγγλία, με την οποία πρόσφατα υπογράψαμε διμερή συμφωνία κοινής δράσης στο Μεταναστευτικό.

Η σταδιακή επιστροφή στη λεγόμενη κανονικότητα έχει αναζωπυρώσει σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Πώς αντιμετωπίζετε την προοπτική αυτή;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ισχυρή νομιμοποίηση. Η μεγάλη αποδοχή από την ελληνική κοινωνία είναι αναμφισβήτητη. Τη διαβάζουμε δημοσκοπικά. Την επιβεβαιώνουμε σε κάθε επικοινωνία με τους πολίτες. Έχουμε, λοιπόν, μια ισχυρή, νωπή εντολή, που ανανεώνεται και ενισχύεται καθημερινά στην πράξη. Με αυτήν θα διαχειριστούμε την επόμενη δύσκολη ημέρα της πανδημίας, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη ότι τα νερά των συνεπειών της πανδημίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, είναι αχαρτογράφητα.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 09 Μαΐου