Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται στην πολιτική «κλίνη του Προκρούστη» επιβεβαίωσε η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την τελετή τοποθέτησης τιμητικής πλακέτας στο κτίριο της Σταδίου στη μνήμη των τριών νεκρών από τον εμπρησμό πριν από 10 χρόνια.

Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παραστεί στην τελετή του Σαββάτου έβγαλε για ακόμα μία φορά στην επιφάνεια τις δύο φύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται σε μια διαρκή σιωπηλή αντιπαράθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την άποψη ότι δεν θα είχαν καμία αντίρρηση να υποστηρίξουν επικοινωνιακά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην εν λόγω τελετή.

Επισημαίνουν, δε, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ένα αποφασιστικό μήνυμα προς τους κεντρώους πολίτες ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποστρέφεται πλέον τις ακραίες λογικές και τις ριζοσπαστικές φράξιες του παρελθόντος. Η απόφαση του προέδρου του κόμματος να μη δώσει το «παρών» δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σημείο, αλλά να πάει νωρίτερα, ερμηνεύεται από πολλούς ως μια προσπάθεια τήρησης ίσων αποστάσεων στο εσωτερικό του κόμματος, με τον μανδύα μιας πολιτικής επιλογής που καταδικάζει επικοινωνιακές κινήσεις.

Η στρατηγική αυτή, βέβαια, δεν ικανοποιεί καμία από τις δύο πλευρές, καθώς η καθεμία θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας έκανε υποχώρηση για να ικανοποιήσει όλα τα ακροατήρια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πιο «ριγμένοι» νιώθουν οι παραδοσιακοί ΣΥΡΙΖΑίοι, οι οποίοι είχαν συνηθίσει διαφορετικά κατά το παρελθόν και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις νέες εσωκομματικές συνθήκες. Πρόκειται για αυτούς που η πολυπληθέστερη ομάδα των οπαδών του σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα του κόμματος αποκαλούν «ΣΥΡΙΖΑ του 3%».

Το κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται στην «κλίνη του Προκρούστη» από την ημέρα που ξεκίνησε η υγειονομική κρίση, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί αποτυχημένα να ισορροπήσει μεταξύ των δύο τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος. Των πιο κεντρογενών, οι οποίοι είναι και αυτοί που δεν θα είχαν πρόβλημα να δώσουν το «παρών» στην τελετή για την τιμητική πλακέτα, και των πιο σκληρών, που ξεκίνησαν πολύ νωρίς τις προσωπικές επιθέσεις.

Παράλληλα, η διττή φύση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδείχθηκε και στην περίπτωση των αιτημάτων της Ιεραρχίας, τα οποία υποστήριξε προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της ομάδας των «53+». Και όλα αυτά με το συνέδριο να πηγαίνει πιο πίσω χρονικά, λόγω των εξελίξεων με την πανδημία και, όπως είναι λογικό, οι διαφορές, αντί να αμβλύνονται, οξύνονται, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα.