Η απειλή από την πανδημία του κορονοϊού είναι πρωτοφανής γι' αυτό και η απάντηση πρέπει να είναι πρωτοφανής και τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα στις 18 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει το «υπερόπλο» της, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV 100).

«Το "υπερόπλο" αυτό, θα είναι ευρωπαϊκό, θα έχει το κέντρο βάρους του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και θα μπορεί να βασίζεται σε ρευστότητα και πόρους, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μέχρι τώρα ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός έφτανε στο 1% του κοινοτικού ΑΕΠ, ενώ εδώ μπορεί να φτάσουμε και στο 2%», είπε ο κ. Σχοινάς.

Υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και να μπει άμεσα σε λειτουργία, διότι, όπως είπε, υπάρχουν επιχειρήσεις και κλάδοι της οικονομίας που δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν.

Επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει περισσότερο χώρες, όπως η Ελλάδα και τόνισε χαρακτηριστικά: «Επειδή η απειλή είναι πρωτοφανής πρέπει και η απάντηση να είναι πρωτοφανής. Ετοιμάζουμε και θα δημοσιεύσουμε τις επόμενες μέρες ένα μεγάλο Ταμείο Ανάκαμψης ένα ευρωπαϊκό "υπερόπλο" το οποίο θα βοηθήσει όλη την Ευρώπη συνολικά να βγει από αυτή τη συμμετρική κρίση, αλλά θα έχει και τη δυνατότητα να βοηθήσει λίγο περισσότερο εκείνα τα κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, η οποία λόγω του αντίκτυπου που έχει ο τουρισμός και η ναυτιλία, τομείς κατ' εξοχήν εκτεθειμένοι στην κρίση, θα χρειαστεί και περισσότερη προσπάθεια, περισσότερη βοήθεια».

Σε ερώτηση για την πρόταση περί έκδοσης ευρωομολόγου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παρατήρησε πως ο δημόσιος διάλογος γύρω από την ορολογία του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έκανε καλό στην Ευρώπη και ζήτησε «να αφήσουμε στη άκρη την κουβέντα για τους όρους και να επικεντρωθούμε στην ουσία για την ανάκαμψη».

Ο κ. Σχοινάς δήλωσε πως ως Έλληνας Επίτροπος αισθάνεται πολύ υπερήφανος για τη διαχείριση της κρίσης από την Ελλάδα, διότι κατέστη ένα ευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο υπόδειγμα σωστής διαχείρισης.

Μίλησε για «ελληνικό θαύμα» στην πανδημία και για μια «προίκα» της Ελλάδας, ένα κεφάλαιο που τοκίζεται.

Τόνισε πως αυτό οφείλεται στην πολιτική και διοικητική επάρκεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του, την οποία χαρακτήρισε διαφορετική από ότι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.