«Αυτό που μελετάμε στην ακτοπλοΐα είναι καταρχήν το πρωτόκολλο μεταφοράς επιβατών να περιοριστεί στο 50%, εκτός και αν έχει καμπίνες οπότε ανεβαίνει στο 55%», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ερωτηθείς για τις μετακινήσεις προς τα νησιά, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι «το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, για την ώρα αυτό που ισχύει όσον αφορά τις μετακινήσεις μας προς τα νησιά μέχρι τις 18 Μάιου μετακινούνται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι και κάποιες ειδικές κατηγορίες ένστολοι, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προσωπικό κρίσιμων υποδομών και εκτέλεσης δημοσίων έργων».

«Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι η εστίαση θα ξεκινήσει 1η Ιουνίου, καταλαβαίνετε ότι για να ανοίξει κάποιος το εστιατόριό του πρέπει να πάνε κάποια ιδιωτικά συνεργεία, αυτό που εξετάζεται είναι να μπορούν τουλάχιστον ιδιωτικά συνεργεία και εργαζόμενοι να μπορούν να μετακινηθούν προς στα νησιά και στην συνέχεια θα έχουμε και την άρση του μέτρου της απαγόρευσης προς τα νησιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν οι μετακινήσεις στα νησιά θα ξεκινήσουν κοντά στο άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης, ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι θα είναι εκεί κοντά χρονικά.

«Επίσης αυτό που προετοιμάζουμε ως υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη πολιτική προστασία είναι τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα λειτουργίας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και είμαστε πλέον σε ένα ώριμο στάδιο και αυτό αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθεί», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι «στις καμπίνες πλέον μπορούν να φιλοξενηθεί ένα άτομο εκτός αν πρόκειται για οικογένεια ή ζευγάρι και το σημαντικό είναι ότι η διάθεση των καμπινών των πλοίων θα γίνεται μόνο από τον αφετήριο λιμένα του πλοίου και όχι τους ενδιάμεσους σταθμούς».

«Επίσης για παράδειγμα στα εστιατόρια θα υπάρχει διάθεση οικιακών ειδών μια χρήσης, θα υπάρχει η δημιουργία ειδικών χώρων ασφαλείας στην περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού άρα λαμβάνονται όλα εκείνα τα υγειονομικά μέτρα όπως και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και από τους επιβάτες και από το πλήρωμα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε πως «η ακτοπλοΐα αυτή την περίοδο χρηματοδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 15 εκ. ήταν μια διαπραγμάτευση που κάναμε με την ΕΕ».

«Χρηματοδοτείται βέβαια από εθνικούς πόρους αλλά καταλαβαίνετε ότι επειδή θέλαμε να αποφύγουμε να το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση για αυτό πήραμε και το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παράλληλα θα καταθέσουμε πρόταση μέσα στο Μάιο βάσει του άρθρου 107 της συνθήκης της ΕΕ για να ζητήσουμε αποζημίωση από ευρωπαϊκούς πόρους για τη συνολική ζημία που θα υποστεί η ακτοπλοΐα μας από τη φετινή χρονιά», διευκρίνισε επιπρόσθετα.

Για τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και την κρουασιέρα, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε: «Για τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής αυτό που προωθούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών είναι να υπάρχει αναστολή για φέτος της αύξησης του ΦΠΑ στα επαγγελματικά σκάφη, αυτό είναι μια σημαντική ένεση ρευστότητας για τον κλάδο και είμαστε σε επαφή με τους θεσμικούς φορείς. Η κρουαζιέρα σίγουρα θα πάει πολύ πίσω, και αυτός είναι ένας τομέας ο οποίος πλήττεται σημαντικά. Μη ξεχνάμε ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας σχεδιάζουν δύο χρόνια πριν οπότε το πλήγμα για την κρουαζιέρα σίγουρα θα είναι και το επόμενο εξάμηνο του 2021 άρα λίγο πολύ ειδικά στο χώρο αυτό κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά».

Ερωτηθείς ποιες ενέργειες θα ακολουθούνται στην περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, ανέφερε ότι «θα υπάρχει ένα ασφαλές μέρος που θα απομονώνεται το κρούσμα σε πρώτη φάση, από την άλλη έχουν προβλεφθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για το πώς δηλαδή θα γίνεται η μεταφορά του και την άφιξη του στο πλησιέστερο λιμάνι, στο νοσοκομείο».

«Έχουν ληφθεί όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες και πρωτόκολλα έτσι ώστε και οι υπόλοιποι επιβάτες να είναι απολύτως ασφαλείς σε σχέση με το περιστατικό», επισήμανε ο ίδιος.