Την προεδρία της υπό συγκρότηση ευρωπαϊκής δομής για την από κοινού αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχει επιφέρει σε όλες τις χώρες της Eνωσης ο COVID19 έχει προταθεί να αναλάβει η Ελλάδα. Η ανάγκη να υπάρξουν κοινές πολιτικές και μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και την αποτελεσματική αντιμετώπισή του στην περίπτωση που, σύμφωνα με τις πλέον σημαντικές επιστημονικές εκτιμήσεις, θα κάνει την επανεμφάνισή του το φθινόπωρο έχει οδηγήσει σε πυρετώδεις διεργασίες τις υπηρεσίες της Κομισιόν, προκειμένου να συγκροτήσουν έναν αξιόπιστο μηχανισμό όσο το δυνατόν συντομότερα.Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για την επιλογή των ευρωπαϊκών δομών να αναθέσουν στην Ελλάδα την πρώτη προεδρία του νέου μηχανισμού αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ευρώπη. Η κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης, που θα εναρμονίσει τις έως σήμερα εθνικές πολιτικές σχετικά, από την αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων μέχρι την αξιοποίηση των προληπτικών τεστ, της ανάγνωσης των θεραπειών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πειραματικό στάδιο διεθνώς, αλλά και των κοινών μέτρων προστασίας εντός ή εκτός του lockdown, θεωρείται παραπάνω από επείγουσα.
Πυρετώδεις διεργασίες στις υπηρεσίες της Κομισιόν προκειμένου να συγκροτήσουν έναν αξιόπιστο μηχανισμό

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιλογή της Ελλάδας έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Πρώτον, όχι μόνον γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά γιατί, παρά το μικρό βάθος που είχε το σύστημα δημόσιας υγείας της και τα δημοσιονομικά ζητήματα που τη χαρακτηρίζουν, κατόρθωσε να έχει προβληθεί διεθνώς ως μια χώραπρότυπο ως προς τα ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει απέναντι στην πανδημία του κοροναϊού. ∆εύτερον, διότι η ομάδα διαχείρισης της κρίσης σε εθνικό επίπεδο, από την πλευρά τόσο της επιστημονικής επιτροπής, υπό τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σωτήρη Τσιόδρα, όσο και του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά, πέτυχε, με τον συστηματικό τρόπο που εφάρμοσε μέτρα κατά αναλογία πληθυσμού, να έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα ως προς τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αλλά και των νεκρών.
Συμβολική και ουσιαστική πρόταση και κεντρικός ρόλος για Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά σε επίπεδο Ε.Ε.
ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

Η παγκόσμια αναγνώριση της οποίας τυγχάνει η Ελλάδα, εξάλλου, σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε σχέση με την πειθαρχία που επέδειξαν οι Ελληνες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ασία ή την Αυστραλία, εμπεδώνει την αντίληψη ότι ακόμα και χώρες που δεν έχουν τις δυνατότητες της Γερμανίας ή των ισχυρών του Βορρά μπορούν να πετύχουν μια ισχυρή ανάδραση στην πανδημία. Ταυτόχρονα, μια ανάληψη της προεδρίας του μηχανισμού από την Ελλάδα θα στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι το χάσμα Βορρά Νότου στην Ενωση δεν διευρύνεται μέσα από την κρίση του κοροναϊού, αλλά, αντίθετα, με το πέρασμα του καιρού κλείνει.
Φυσικά, υπάρχουν και αντιδράσεις σε αυτήν την κύρια επιλογή που κυριαρχεί σε επίπεδο Βρυξελλών, αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που συγκλίνουν υπέρ της Ελλάδας για την πρώτη προεδρία. Είναι ενδεικτική η δυσαρέσκεια που εκφράσθηκε από περιθωριακή ομάδα του γερμανικού Τύπου, με εκτόξευση κατηγοριών για ψευδή στοιχεία από την πλευρά της Ελλάδας ως προς τα κρούσματα, που δεν σχετίζονται όμως με την προσέγγιση της καγκελαρίας και της πολιτικής ηγεσίας στο Βερολίνο.
Η παγκόσμια αναγνώριση της οποίας τυγχάνει η Ελλάδα και το μήνυμα για τις σχέσεις Βορρά Νότου στην Ευρώπη

Ο εν λόγω μηχανισμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Π», θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Κομισιόν και θα αποτελείται από τους εθνικούς μηχανισμούς των χωρών-μελών, ενώ θα βρίσκεται σε απευθείας συνεννοήσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και τους μηχανισμούς, υγειονομικούς και μη, τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Στον εν λόγω μηχανισμό αναμένεται να αναλάβουν την προεδρία οι κ.κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς στους δύο βασικούς τομείς, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα εναρμονιστούν οι πυλώνες τεχνολογίας των χωρώνμελών που θα αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση του COVID19, όπως και αυτοί για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, που λειτουργούν μέχρι σήμερα σε εθνικό και μόνον επίπεδο, με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυρ. Πιερρακάκη, να προβλέπεται να αναλάβει ρόλο στις επόμενες φάσεις, πλησίον του κ. Τσιόδρα της επιστημονικής επιτροπής και του Ν. Χαρδαλιά της Πολιτικής Προστασίας.