Η χώρα μας πέρασε με επιτυχία το πρώτο στάδιο μιας πολύ δύσκολης υγειονομικής κρίσης, η οποία ταλανίζει την υφήλιο, με αποτέλεσμα ακόμα και πολύ ισχυρές χώρες να μην μπορούν να ακολουθήσουν τον φρενήρη και θανατηφόρο ρυθμό του.

Ακούγοντας την ενημέρωση του Καθηγητή κ.Σωτήρη Τσιόδρα την Τετάρτη 6 Μαίου αισθάνθηκα τη διπλή υποχρέωση να αναφερθώ σε αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος έχει σηκώσει το βάρος τόσο της επιστημονικής στρατηγικής έναντι του ύπουλου ιού, αλλά, παράλληλα, ενημερώνει καθημερινώς την ελληνική κοινωνία για την πορεία εξάπλωσης του, για τον αριθμό κρουσμάτων, θανόντων, διασωληνωμένων, ενώ με απλά λόγια και ψυχραιμία προσπαθεί να εξηγήσει στους Έλληνες την κατάσταση, δίδοντας παράλληλα συμβουλές και απαντώντας σε ερωτήσεις. Καθημερινά, με ψυχραιμία, υπομονή και ψυχικό σθένος (λόγω της φύσεως της ενημέρωσης), ανθρωπιά και σεβασμό στην κοινωνία, μαζί με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αποδεικνύουν την ουσία της δημοκρατίας: την γνήσια και πλήρη ενημέρωση των πολιτών. Κάτι που, δυστυχώς, δεν είχαμε δει στο πρόσφατο παρελθόν σε συνθήκες κρίσεων…

Τις τελευταίες ημέρες, μια ιδιαιτέρως μικρή μερίδα της κοινωνίας, ωθούμενη ενδεχομένως και από κάποια (ελάχιστα) μέσα ενημέρωσης ή ανώνυμους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επηρεάζεται από ψευδείς ειδήσεις, από «κοπτοραπτική» δηλώσεων, από αντιφατικές αιτιολογίες, από ανυπόστατες και αναπόδεικτες επιστημονικά θέσεις, με στόχο να πληγεί η αξιοπιστία της επιστημονικής ομάδας που διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση και, ιδιαίτερα, ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας. Δυστυχώς, κάποιοι, δεν αντέχουν δίχως μισαλλοδοξία και διχασμό, ακόμα και σε τόσο κρίσιμες και ευαίσθητες στιγμές. Και μάλιστα όταν η χώρα μας έχει, κατά γενική ομολογία, επιδείξει πρωτόγνωρη ετοιμότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.

Όμως, ο κ. Τσιόδρας, με σεβασμό και ψυχραιμία, απάντησε ακόμα και σε αυτά τα περιθωριακά σχόλια, με επιχειρήματα, με επιστημοσύνη και ειλικρίνεια. Στον μη σεβασμό στο πρόσωπό του, απάντησε με τα σταθερά σημεία κοινωνικής συμπεριφοράς ενός γνήσιου επιστήμονα με πραγματικό ήθος.

Όσο και αν κάποιοι ελάχιστοι προσπαθούν να αποδομήσουν την τεράστια εθνική προσπάθεια, δεν θα τα καταφέρουν. Όπως, ανέφερε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, πρέπει το πολιτικό σύστημα να απομονώσει «στα τάρταρα του διαδικτύου όλα αυτά τα άθλια «τρολ», τα οποία έρχονται σήμερα και σπεκουλάρουν επάνω σε μια ενδεχόμενη αποτυχία».

Η πατρίδα μας, με μια υπεύθυνη Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει αυτήν την παγκόσμια υγειονομική κρίση, με αποφασιστικότητα, με αναφορά στα επιστημονικά δεδομένα, με ψυχραιμία και θεσμική συμπεριφορά, θα τα καταφέρει!

*Ο Γιώργος Κώτσηρας είναι δικηγόρος, βουλευτής Δυτικής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία