«Η πανδημία επιτάχυνε έναν προγραμματισμό που υπήρχε για τη μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι «η πανδημία επιτάχυνε έναν προγραμματισμό που υπήρχε γιατί πολύ απλά αυτό που ήταν η μεγάλη εκκρεμότητα της χώρας, το να μπορέσουμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να κάνουμε πολλά πράγματα ψηφιακά και να τα κάνουμε εύκολα, έγινε αναγκαίο τις ημέρες αυτές».

«Εμείς πήραμε μια υφιστάμενη στρατηγική μας επιλογή, την ψηφιοποίηση του κράτους, την απλοποίηση των διαδικασιών και την καταστήσαμε μέσο καταπολέμησης της πανδημίας. Γιατί κάθε ουρά που κόβαμε, κάθε διαδικασία που αφαιρούσαμε ήταν ένα μέτρο τήρησης της κοινωνικής απόστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κάνουμε τα πρώτα μας βήματα, υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα γιατί υπάρχουν εκατοντάδες γραφειοκρατικές διαδικασίες που συνεχίζουν και ταλαιπωρούν τον κόσμο και ακριβώς για αυτό και κινούμαστε με αυτές τις ταχύτητες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την άυλη συνταγογράφηση, δήλωσε ότι «την έχουν αγκαλιάσει πάνω από 320 χιλιάδες συμπολίτες μας αυτό το διάστημα και ευελπιστούμε να την αγκαλιάσει το σύνολο του πληθυσμού. Είναι πάρα πολύ χρήσιμη ειδικά για τις επαναλαμβανόμενες συνταγές και είναι προφανές ότι με εξαίρεση το 13033, όλα τα υπόλοιπα έχουν έρθει για να μείνουν και θα χτίσουμε πάνω σε αυτά».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε: «Όλες αυτές οι απλοποιήσεις έχουν και μια πρόσθετη συνεπαγωγή, αυτή είναι ότι βοηθάνε την οικονομική ανάπτυξη. Ο ΟΟΣΑ είχε κάνει μια μέτρηση η οποία είναι παλιά του 2006-2007, είχε μετρήσει το κόστος της γραφειοκρατίας στην ελληνική οικονομία, των περιττών διοικητικών διαδικασιών, και είχε βρει ότι τα διοικητικά βάρη κοστίζουν 6,8 μονάδες ετησίως στο ΑΕΠ. Ο μέσος όρος ήταν 3,5% στις χώρες του ΟΟΣΑ. ...Εκτιμούμε ότι κάθε διαδικασία που προσθέτουμε δημιουργεί μια χιονοστιβάδα και όλο αυτό βήμα–βήμα εντέλει βοηθά την οικονομική ανάπτυξη».

Αναφορικά με τον μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης, σημείωσε ότι «ο Προσωπικός Αριθμός έχει να κάνει με την εξής πάρα πολύ απλή ανάγκη· αυτή τη στιγμή χρειάζεται, όταν ο πολίτης αλληλεπιδρά με το δημόσιο, να θυμάται τον αριθμό της ταυτότητάς του, το ΑΦΜ του, να θυμάται τον ΑΜΚΑ του, έχουμε έναν πακτωλό αριθμών που χρειάζεται να θυμόμαστε το οποίο κάπου το έχουμε συνηθίσει και το θεωρούμε και κανονικό».

«Ε λοιπόν δεν είναι κανονικό γιατί δεν συμβαίνει στις περισσότερες άλλες χώρες, δεν συμβαίνει όχι απλά σε χώρες όπως η Γαλλία, δεν συμβαίνει στη Βουλγαρία. Η σκέψη είναι απλή, ένας αριθμός αντί για πολλούς. Για αρχή ενσωματώνοντας τη λογική και τη λειτουργία αυτών των τριών κυρίαρχων αριθμών ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ταυτότητα, και η λογική είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ και θα απορροφήσει όλους τους υπόλοιπους αριθμούς. Δεν θα είναι πια μόνο φορολογικού ενδιαφέροντος αυτός ο αριθμός, θα δίνεται στη γέννηση και θα γράφεται πάνω στις νέες ταυτότητες και θα χρησιμοποιείται ουσιαστικά σαν ταυτότητα. Είναι μια κίνηση απλούστευσης και ορθολογισμού, μια εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την οικονομική ύφεση της επόμενης μέρας, τόνισε ότι «προφανώς και μας προβληματίζει, προφανώς μια ύφεση ή μια διαδικασία οικονομικής δυσχέρειας μας προβληματίζει γιατί εκ των πραγμάτων θα ακουμπήσει τους πολίτες».

«Είναι αδύνατον να προβλέψεις μια πανδημία, είναι ένα γεγονός παγκόσμιας κλίμακας, θα χτυπήσει την κάθε χώρα, είναι σαφές ότι εν αντιθέσει με μια άλλου τύπου οικονομική κρίση θα έχουμε μια γρήγορη ανάκαμψη μετά απλώς έχουμε πολλούς αγνώστους που πρέπει να τους λύσουμε. Έχουμε επιδημιολογικά δεδομένα και ιατρικά που πρέπει να λυθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά παρεμβαίνει όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ευρύτερα».

«Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε αντιμετωπίσει την κρίση σε υγειονομικό επίπεδο μας έχει δώσει πόντους αξιοπιστίας διεθνώς και έχω την εντύπωση ότι θα μετρήσει σε όλα τα επόμενα βήματα και οικονομικά και η απάντηση είναι πως όλοι μας πρέπει να κινηθούμε και θα κινηθούμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κινηθήκαμε κατά τη φάση των μέτρων. Με ταχύτητα, ακούγοντας τους ειδικούς και επιδιώκοντας πάρα πολύ γρήγορα να βάλουμε τη χώρα σε ράγες γρήγορης ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Για τον τουρισμό, διευκρίνισε ότι «είναι δεδομένο ότι σε πρώτο επίπεδο η θετική διαχείριση που έχει γίνει αντανακλάται σε όλους τους τομείς, από εκεί και πέρα οι ακριβείς πολιτικές επιλογές που θα γίνουν στο επίπεδο του τουρισμού προφανώς και πάλι εξαρτώνται από τα βήματα που θα έχουμε στο υγειονομικό πεδίο».

«Αυτό είναι κάτι που απασχολεί όλους μας και το μελετάμε σε βάθος καθημερινά», υπογράμμισε.