Προσωπική δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνιστά η ανάδειξη των εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών που επέλεξε για το κυβερνητικό σχήμα ως παικτώνκλειδιά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόκειται για μια σειρά στελεχών που, κατά κοινή ομολογία, επέδειξαν όχι μόνο γρήγορα ανακλαστικά, αλλά και ξεκάθαρη αντίληψη για τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν αίφνης στην καθημερινότητα των Ελλήνων, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των επιμέρους πολιτικών της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς τη διαρκή αμφισβήτηση των επιλογών αυτών μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης του κοροναϊού, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μιλούσαν για απολιτίκ επιλογές, που ταυτόχρονα δημιουργούν ζητήματα ισορροπιών εντός του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, η απάντηση της ομάδας των «τεχνοκρατών του Κυριάκου» ήταν, αν μη τι άλλο, ηχηρή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βελτίωση της θέσης τους, έναντι και των σεναρίων περί επικείμενου ανασχηματισμού. «Οι επιδόσεις και η εμπειρία που απέκτησαν οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μπορεί να συνιστούν αμελητέα ποσότητα», λένε χαρακτηριστικά οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις αλλά και τα μυστικά του στενού «μητσοτακικού» πυρήνα.

Χαρακτηριστική της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού έναντι των συγκεκριμένων προσώπων ήταν η απόφασή του να τους δώσει ακόμα πιο συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε αυτό το δεύτερο στάδιο της μάχης με τον κοροναϊό, δημιουργώντας μια ομάδα κρούσης για τη διαχείριση των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν μετά το χτύπημα της νόσου και, φυσικά, την εξυπηρέτηση των αντίστοιχων αναγκών, αποτελούμενη ακριβώς από τους εν λόγω υφυπουργούς, οι οποίοι πλέον βρίσκονται και επισήμως στην αιχμή του δόρατος. Η νεοσύστατη επιτροπή διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα κεντρικών προτεραιοτήτων, από το υγειονομικό κομμάτι μέχρι τις οικονομικές παρεμβάσεις, τον έλεγχο της αγοράς και την επικοινωνία με τους πολίτες.

Έμπειροι και ικανοί

Πέραν, βεβαίως, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, πρόκειται για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακη Σκέρτσο, τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, τον υφυ πουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση. Στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονται τόσο ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης ∆ημητριάδης, όσο και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης, γεγονός που, εκτός των άλλων, καταδεικνύει και τη σημασία που αποδίδεται στον σχηματισμό αυτής της κυβερνητικής επιτροπής όσον αφορά τα μέτρα για την απόκρουση των συνεπειών του κοροναϊού σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. «Εβγαλαν ασπροπρόσωπους εκείνους που τους επέλεξαν σε αυτό το πρωτόγνωρο για τη χώρα εγχείρημα της συμμετοχής τόσων εξωκοινοβουλευτικών σε μια κυβέρνηση και έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις. Αυτό έχουν να το λένε και οι αντίστοιχοι υπουργοί. ∆εν είναι τυχαίο ότι μέσα σε αυτό το δύσκολο διάστημα ξεπεράστηκαν και κάποια περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά ζητήματα που είχαν προκύψει στη συνεργασία κυβερνητικών στελεχών εντός του ίδιου υπουργείου», διαμηνύουν στα «Π» καθημερινοί συνομιλητές της πρωθυπουργικής «αυλής», αποτυπώνοντας το κλίμα ικανοποίησης που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκτός, όμως, από τους προαναφερθέντες, ισχυρό στίγμα έδωσαν, κατά κοινή ομολογία, και μια σειρά εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί που επίσης διαχειρίστηκαν ευαίσθητα όσο και κρίσιμα μετερίζια αυτής της περιόδου. Ο λόγος για την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία έχει υπ’ ευθύνη της την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και βρίσκεται, όπως είναι φυσικό, στο επίκεντρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, τον υφυπουργό Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, με καταλυτική συμβολή στο «χτίσιμο» και την ομαλή λειτουργία του gov.gr, την υφυπουργό Εργασίας, ∆όμνα Μιχαηλίδου, στις αρμοδιότητες της οποίας είναι τα κομβικά για την παρούσα συγκυρία προνοιακά επιδόματα, αλλά και τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος, εκτός των άλλων, είχε καθοριστικό ρόλο στη διεύρυνση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σημαντική, τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τους ελέγχους της Ελληνικής Αστυνομίας για τήρηση των μέτρων, χωρίς να διαταράσσονται οι κοινωνικές ισορροπίες, υπήρξε η εμπειρία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και πρώην αρχηγού του Σώματος, Λευτέρη Οικονόμου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολτικά το Σάββατο 02 Μαΐου