Στη διάψευση μέρους των ισχυρισμών του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που μελετά τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου φέρεται να προχώρησε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου σύμφωνα με πηγές από την επιτροπή.

Ο κ. Τζανακόπουλος, κατά τη δική του ακρόαση από την επιτροπή, είχε υποστηρίξει πως τον Φεβρουάριο του 2018, λίγες ώρες πριν τη μεταβίβαση του φακέλου της υπόθεσης Novartis στη Βουλή, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, έπειτα από δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για την υπόθεση Novartis, είχε συναντηθεί με την κα Δημητρίου «προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση αν υπάρχει φάκελος που θα διαβιβαζόταν στον υπουργό Δικαιοσύνης», όπως είχε αναφέρει. «Αυτή και μόνο ήταν η ενημέρωση της κυβέρνησης. Η συνάντηση κράτησε 5 λεπτά και η ενημέρωση ήταν διαδικαστική», είχε δηλώσει ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος μάλιστα είχε υποστηρίξει πως η επίσκεψη ήταν σε γνώση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, κατά τη σημερινή της κατάθεση στην Προανακριτική, η κα Δημητρίου υποστήριξε μια διαφορετική εκδοχή από αυτή του κ. Τζανακόπουλου, λέγοντας πως η ενημέρωση δεν αφορούσε την δικογραφία για τη Novartis. H κυρία Δημητρίου φέρεται να είπε στα μέλη της επιτροπής πως όλα έγιναν τυχαία, και πως δεν του ανέφερε το παραμικρό για την συγκεκριμένη υπόθεση. Ωστόσο, πριν από λίγες εβδομάδες, ο κ Τζανακόπουλος είχε υποστηρίξει πως η απάντηση της κυρίας Δημητρίου ήταν ότι «από την ενημέρωση που έχει από την εισαγγελία διαφθοράς αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες να διαβιβαστεί ο φάκελος».

Την ίδια ώρα, η πρώην εισαγγελέας κατάθεσε έγγραφο του Μαρτίου του 2017, σύμφωνα με το οποίο η πρώην γενικής επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου ζητούσε τον έλεγχο του Νίκου Μανιαδάκη. Ωστόσο, η Ελένη Τουλουπάκη φέρεται ότι το αγνόησε και τελικά αποφάσισε να τον προωθήσει ως προστατευόμενο μάρτυρα. Με άλλα λόγια, όπως λένε πηγές της επιτροπής, επιβεβαιώνεται η καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι τον απείλησαν πως αν δεν μιλήσει θα καταστεί κατηγορούμενος