Μία στημένη παρτίδα επιχειρεί να στήσει απέναντι στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πανδημία του κοροναϊού, τα περιοριστικά μέτρρα που έπαψαν να ισχύουν από σήμερα και την οικονομία που εισέρχεται σε μία πρωτοφανή κρίση παγκοσμίου βεληνεκούς.

Η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απλή και έχει ως στόχο να μην τοποθετείται σαφώς απέναντι στο κάθε θέμα, αλλά να αφήνει υπόνοιες για άλλα ζητήματα.

Όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την άρση των περιοριστικών μέτρων και την ελεγχόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας, να υπάρχει στην ατμόσφαιρα μία ιδέα διαφωνίας που έχει ως παρονομαστή την δημόσια υγεία. Το σχήμα αυτό λειτούργησε στην περίπτωση της επαναλειτουργίας των σχολείων. Παρόλο που το υπουργείο ήταν σαφές αναφορικά με την επαναλειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών, η οποία θα αποφασιστεί μετά τις 20 Μαΐου, η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να προδικάσει πράγματα και καταστάσεις, με ξεκάθαρη κινδυνολογία για το τι θα γίνει αν ανοίξουν τα σχολεία.

Όταν από την άλλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από υγειονομικά ζητήματα, παρόλο που θα παρέχεται στήριξη στις επιστημονικές επιτροπές και τον Σωτήρη Τσιόδρα, στο παρασκήνιο θα υπάρχει έντονη αμφισβήτηση μέσω φιλικών ΜΜΕ και των αγαπημένων τρολ της Κουμουνδούρου. Ταυτόχρονα θα επιχειρείται να γίνονται αναφορές για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κοροναϊού και των ανεπαρκών χειρισμών της κυβέρνησης.

Ο στόχος της Κουμουνδούρου με απλά λόγια, είναι η συζήτηση να μην διεξάγεται επί συγκεκριμένων θεμάτων, έτσι ώστε να τορπιλίζεται από εμβόλιμα επιχειρήματα για άλλα ζητήματα.

Παράλληλα, η κλασική τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, κάνει ήδη την εμφάνισή της στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη του να επιχειρούν να στρέψουν τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης για της συνέπειες της κρίσης.