Πόσες ώρες διαρκεί μία ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ; Σίγουρα όχι 24, όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα προγράμματα κατάρτισης και τηλεκατάρτισης που υπέγραφε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει εύρος απαντήσεων που κυμαίνεται από 23 μέχρι και 33 ώρες!

Οι σημερινοί, λοιπόν, τιμητές της διαφάνειας στα προγράμματα κατάρτισης/τηλεκατάρτισης, την περίοδο που ήταν στην εξουσία εφεύρισκαν απίστευτες μεθόδους για να αξιοποιούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και έτσι να χρηματοδοτούν αμφιβόλου περιεχομένου προγράμματα κατάρτισης/τηλεκατάρτισης με ενδιάμεσους τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία, βέβαια, τώρα οι ίδιοι στήνουν στον τοίχο.
Απίστευτες ήταν οι «εφευρέσεις» επί ΣΥΡΙΖΑ στο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης με επιχορήγηση επιταγών που αφορούσαν πρώην εργαζομένους της Sprider Stores A.E.
Μία χαρακτηριστική περίπτωση που έχουν στα χέρια τους τα «Π» είναι το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης με επιχορήγηση επιταγών (training voucher) που αφορούσε τους πρώην εργαζομένους της Sprider Stores A.E., καθώς και νέους εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΝΕΕTs), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση και από πόρους του Προγράμματος ∆ημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή και από κρατικά χρήματα.

∆ιαχειριστική Αρχή του συγκεκριμένου προγράμματος ορίστηκε ήδη από τις 31/7/2015 η Γραμματεία ∆ιαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, υπό τη ∆ήμητρα Χαλικιά, η οποία λίγους μήνες μετά οδηγήθηκε σε παραίτηση, μετά την άγρια κόντρα που είχε ξεσπάσει με τις καταγγελίες της κατά της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, για απευθείας αναθέσεις με αυτεπιστασία προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων, προκλητική εύνοια στα μεγάλα ΚΕΚ και «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς. Ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διατήρησε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και δεν πήρε ποτέ θέση για το ζήτημα.

ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Εντέλει, το πρόγραμμα αρχίζει να μπαίνει σε φάση υλοποίησης το καλοκαίρι του 2016 και συγκεκριμένα στην καρδιά του καλοκαιριού, με διάστημα υλοποίησης από 17/8 έως 22/8 μέχρι 1η Σεπτεμβρίου! ∆ηλαδή, καλούν τους πρώην ενδιαφερομένους μέσα στο καλοκαίρι να παρακολουθήσουν μαθήματα κατάρτισης/τηλεκατάρτισης, που υλοποιούνται με μαθήματα αυτοπρόσωπης παρουσίας σε τμήματα των 5 έως 25 ατόμων, και τηλεκατάρτισης, δηλαδή εκπαιδευτικών μαθημάτων μέσω ∆ιαδικτύου.

ρεπορταζ_1


Το τραγελαφικό του συγκεκριμένου προγράμματος, όμως, είναι το εξής: Οι απαιτούμενες ώρες για να πι στοποιηθεί ο ενδιαφερόμενος ότι έλαβε την κατάρτιση είναι 300! ∆ηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, με μία απλή διαίρεση, εάν ο δικαιούχος ξεκίνησε το πρόγραμμα στις 18 Αυγούστου, θα έπρεπε να καταρτίζεται κάθε ημέρα επί 23 ώρες το 24ωρο... Στη χειρότερη περίπτωση, εάν ξεκίνησε το πρόγραμμα στις 22 Αυγούστου, θα έπρεπε να καταρτίζεται για 33 ώρες το 24ωρο.

ρεπορταζ_2

Οπως καταλαβαίνει κανείς, δεν ενδιαφέρθηκε να πείσει κανέναν η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι αυτό το πρόγραμμα κατάρτισης/τηλεκατάρτισης δημιουργήθηκε για να ωφελήσει πραγματικά τους δικαιούχους του.

Στην πραγματικότητα, οι τόσο πολλές ώρες κατάρτισης που ήταν γνωστό ότι ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν μπήκαν ώστε να αποζημιωθούν παραπάνω τα ΚΕΚ που πήραν μέρος στο πρόγραμμα ως πάροχοι κατάρτισης, καθώς, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ωριαίο κόστος της κατάρτισης ήταν 8 ευρώ x 300 ώρες=2.400 ευρώ, που λάμβανε το ΚΕΚ για την κατάρτιση του κάθε συμμε τέχοντα στην επιμόρφωση.
Η προκλητική εύνοια, οι «φωτογραφικοί» διαγωνισμοί και τα μαθήματα των 23-33 ωρών ανά... ημέρα

Βάσει επαγγελματικής εμπειρίας, η τηλεκατάρτιση ειδικά που μπορεί να προσφερθεί την κάθε ημέρα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 6 ώρες θα ήταν εξάλλου ένα μαρτύριο για τον ίδιο τον δικαιούχο, άρα όλες οι υπόλοιπες καλά αποζημιούμενες ώρες ήταν ένα... καλοκαιρινό δωράκι στα ΚΕΚ, συνολικής αξίας περίπου 5 εκατ. ευρώ!

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ

Το επίσης επιλήψιμο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι η διαχειριστική Αρχή, δηλαδή το υπουργείο Εργασίας και η αρμόδια Γραμματεία ∆ιαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων την οποία κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούσε να δώσει παράταση στο πρόγραμμα (είχε το δικαίωμα) και έτσι να συμπληρωθούν κανονικά οι ώρες κατάρτισης. Ομως δεν το έπραξε ποτέ, επιτείνοντας τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα αυτό συγκροτήθηκε πρόχειρα και υλοποιήθηκε μέσα στο καλοκαίρι, όταν οι υπηρεσίες υπολειτουργούν για να πριμοδοτήσει ßμε εκατοντάδες εικονικές αποζημιούμενες ώρες τα «φιλικά» ΚΕΚ, επιλογής του υπουργείου. Η πατέντα ΣΥΡΙΖΑ με τα «χρυσά» προγράμματα κατάρτισης/τηλεκατάρτισης, που «φούσκωνε» τις ώρες κατάρτισης για να εκταμιεύουν μεγαλύτερα ποσά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα τα συνεταιράκια τους στα ΚΕΚ, είχε, πλέον, κατοχυρωθεί...


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 02 Μαΐου