Με σκληρό τρόπο απάντησε ο πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή, με αφορμή την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνησή του.

Πιστεύω ότι το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» το αγκάλιασαν, το αντελήφθησαν και το υπηρέτησαν. Ακούγοντας την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, σκέφτηκα ότι θα του ταίριαζε το «Μένουμε ίδιοι», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει να αδυνατεί να κάνει αυτοκριτική ή να αναγνωρίζει τα όσα έγιναν.

«Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, εμένα ή την εθνική αντιπροσωπεία, αλλά μικραίνετε τη χώρα» υπογράμμισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην πρωτολογία του, σημείωσε δε πως «τίποτα από όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα δεν ήταν αυτονόητα». 

«Δεν ήταν αυτονόητο είπε ότι αποφασίσαμε να ματαιώσουμε το Καρναβάλι της Πάτρας, δεν ήταν αυτονόητο ότι έγιναν μεγάλα ψηφιακά άλματα. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και αν συγκρίνετε την Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία θα δείτε ότι καθυστέρησαν πολύ στην λήψη αποφάσεων», είπε στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι  λαός επέδειξε πνεύμα αλληλεγγύης, δέχτηκε να παραχωρήσει ατομικές ελευθερίες και για αυτό σημείωσε ότι «Θα αποδώσω τα εύσημα στον ελληνικό λαό».

«Δεν ήταν αυτονόητο ότι κλείσαμε σχολείία και καταστήματα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι σε 48 ώρες το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έφτιαξε την εφαρμογή για τα μηνύματα. Δεν ήταν αυτονόητο το ψηφιακό άλμα και η άυλη συνταγογράφηση» ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλύτερα, αφού δεν υπήρξε καθυστέρηση στις αποφάσεις. «Θα δώσω πρώτος τα εύσημα στον ελληνικό λαό, αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ότι η χώρα ήταν στον αυτόματο πιλότο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θέλει να αφήσει ασχολίαστες δυο αναφορές που του έκαναν εντύπωση. Η μια ήταν όπως είπε, η λέξη ολοκληρωτισμός. Όταν χρησιμοποιείται αυτή αναφέρεται σε συγκεκριμένα καθεστώτα. Να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τι είπε για τα σχολεία

Αναφορικά με τα σχολεία είπε είναι διαφορετικό να υπάρχουν επιστημονικές διαφωνίες για το άνοιγμα των σχολείων και άλλο να καλλιεργείται μια ανασφάλεια για πολιτικούς λόγους.

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για το άνοιγμα των σχολείων, είπε ενώ για πρόσθεσε οτι οι πλειοψηφία των επιστημόνων δεν υποστηρίζουν την άποψη ότι τα σχολεία είναι υγειονομικές βόμβες . «Τα ανοίγουμε με περιορισμούς και με κανόνες και προϋποθέσεις, είπε.

«Κρατούμε τα Δημοτικά κλειστά. Θα εξετάσουμε το ζήτημα στις 20 Μαΐου», ενώ απήθυνε έκκληση να μη γίνεται πολιτική σπέκουλα καθώς το ζήτημα είναι επιστημονικό.

«Τα κλειστά σχολεία δημιουργούν και κοινωνικές ανισότητες. Κάποια παιδιά δεν έχουν εξοπλισμό στο σπίτι, έχουν προβλήματα στο σπίτι κλπ. Το σχέδιό μας είναι καλά μελετημένο. Αν χρειαστεί αναπροσαρμογή εδώ είμαστε να το εξετάσουμε», πρόσθεσε

Αν δεν υπάρχει ατομική ευθύνη δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Αν αποτύχουμε θα αποτύχουμε όλοι μαζί. Υπάρχει πολύ σκοτεινός κόσμος στο διαδίκτυο που χυδαιολογεί και επενδύει στην εθνική αποτυχία.

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των ΚΕΚ λέγοντας ότι την «αγορά των ΚΕΚ δεν τη δημιουργήσαμε εμείς, τη βρήκαμε και πρόσθεσε ότι πήρε πίσω το θέμα των voucher γιατί δεν ήταν αρκετά καλό, δεν ήταν υποκατάστατο εισοδήματος κατέληξε.

Χαρακτήρισε μεγάλο σφάλμα την απαξίωση συνολικά της έννοιας της τηλεκατάρτισης λέγοντας ότι «ως κυβέρνηση θα εξετάσουμε διεξοδικά πως λειτουργεί αυτή η αγορά. Θα την φτιάξουμε, ώστε να δουλεύει σωστά»

Η απάντησή του στην κριτική για τεστ και μάσκες

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για υγειονομικούς χειρισμούς, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε την επιλογή της κυβέρνησης για τα τεστ αντισωμάτων λέγοντας ότι καλά κάναμε και τα περιμέναμε, γιατί άλλες χώρες έσπευσαν να προμηθευτούν και τελικά έθεσαν σε αμφισβήτηση τα αποτελέσματα.

Ανακοίνωσε οτι για την πρώτη παραγγελία τεστ αντισωμάτων δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των πολιτών καθώς θα γίνουν δωρεάν, ενώ είπε οτι θα γίνουν και rabid test.

Σε οτι αφορά τις μάσκες είπε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε απόλυτα τις υποδείξεις της υγειονομικής επιτροπής. «Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια δεν ήταν απαραίτητες. Και τώρα κρίνονται απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό κέντρο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε οτι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διατίμηση στις μάσκες καθώς όπως η αγορά κάλυψες τις ανάγκες στα αντισηπτικά έτσι θα γίνει και με τις μάσκες

Νωρίτερα, στη «μίνι» προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημοκρατική ευαισθησία και την υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες, καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κρίση.

«Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της σχεδόν έναν αιώνα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.