«Νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι συνθήκες ώστε να προχωρήσουμε σε μια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καθιερώνει παγίως πλέον το καθεστώς τηλεργασίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης, Θόδωρος Λιβάνιος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λιβάνιος δήλωσε ότι «είναι δύσκολη η διαδικασία επαναφοράς, είναι πολύ εύκολο να κλείνεις πράγματα θέλει πολύ προσοχή στο πως τ’ ανοίγεις και γι’ αυτο η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα σχετικά συντηρητικό σχέδιο επαναφοράς και άρσης περιοριστικών μέτρων το οποίο θα αξιολογείται συνεχώς και ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη θα προχωράμε».

Για το δημόσιο τομέα, ο υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Στο πρώτο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με αυτό που ξέραμε τις τελευταίες εβδομάδες. Η άδεια ειδικού σκοπού για τους δημόσιους υπαλλήλους συνεχίζεται και εξαρτάται από το άνοιγμα των εκπαιδευτικών μονάδων. Άρα από τις 18 Μαΐου που θα ανοίξουν τα Γυμνάσια οι γονείς οι οποίοι έχουν παιδιά στο Γυμνάσιο δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της εκπαιδευτικής άδειας τις ημέρες που τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο αλλά θα μπορούν να κάνουν τις μέρες που τα σχολεία δεν θα λειτουργούν για τα συγκεκριμένα τμήματα».

Για το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων, ανέφερε ότι «από την προσεχή Δευτέρα οι εργαζόμενοι του δημοσίου που λειτουργούν σε πρωινή βάρδια θα πρέπει να επιλέξουν μια από τις τρεις ζώνες προσέλευσης είτε από τις 7 το πρωί, είτε στις 8 είτε στις 9 το πρωί και οι αρμόδιες διευθύνσεις ανθρώπινου δυναμικού του κάθε φορέα θα πρέπει να ισοκατανείμουν το προσωπικό σε κάθε μια από αυτές τις ζώνες». «Αυτό γίνεται και για να μειωθεί ο φόρτος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφορικά την τηλεργασία, σημείωσε: «Νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι συνθήκες ώστε να προχωρήσουμε σε μια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καθιερώνει παγίως πλέον το καθεστώς τηλεργασίας. Αυτό βέβαια θα γίνει σε διάλογο και με τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας ώστε να λειτουργήσει και αποτελεσματικά και προς όφελος και των πολιτών και των εργαζομένων».
Για τις συναλλαγές με το δημόσιο, δήλωσε ότι «μόνο για έκτακτες και πραγματικά επείγουσες περιπτώσεις τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να κλείνει ραντεβού με την υπηρεσία προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο πολίτης εφόσον δεν μπορεί να γίνει με κάποιον άλλο τρόπο».

«Είναι πολύ σημαντικό όλοι μας να καταλάβουμε ότι μπορούμε να κάνουμε χρήση και των νέων ψηφιακών υπηρεσιών από το gov.gr όπως είναι η υπεύθυνη δήλωση, η εξουσιοδότηση το οποίο ήταν ένα μεγάλο ποσοστό συναλλαγών που γινόντουσαν στα ΚΕΠ αλλά είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιηθεί και η νέα δυνατότητα που δίνουν τα ΚΕΠ για αποστολή των δικαιολογητικών στο σπίτι με εταιρεία courier την επόμενη εργάσιμη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός να γίνονται test σε υπηρεσίες που έχουν συναλλαγή με το κοινό, ο κ. Λιβάνιος επισήμανε ότι «θα ακούσουμε τους ειδικούς επιστήμονες, εφόσον κριθεί ότι πρέπει να διεξαχθούν τεστ σε συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων στο δημόσιο τομέα προφανώς και θα γίνουν τα αντίστοιχα τεστ. Έχουμε αποφασίσει κεντρικά και ακούμε τους επιστήμονες στο κομμάτι που αφορά τις επιδημιολογικές εξελίξεις».

Για τα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς, ανέφερε ότι «τα ΚΑΠΗ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας όπως αντίστοιχα θα παραμείνουν οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις να αλλάξουν οι μισθοί στο δημόσιο τομέα, απάντησε «όχι δεν υπάρχει κανένα θέμα ούτε για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ούτε προφανώς για απολύσεις».

«Αυτό που θα υπάρξει και γίνεται παγίως τους τελευταίους μήνες, είναι μια αξιολόγηση προτεραιοτήτων προκειμένου να σχεδιαστεί ένα δημόσιο προσαρμοσμένο στο να ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων», σημείωσε.