«Η κυβέρνηση έκανε μία σαφή επιλογή: Προστάτεψε την υγεία των πολιτών. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, δαπανήσαμε πόρους προκειμένου να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα και η οποίς είναι σε εξέλιξη από τις 11:00 το πρωί.

Να σημειωθεί πως την ομίλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε εκφράζοντας τη θλίψη του για την συντριβή του καναδέζικου ελικοπτέρου, το απόγευμα της Τετάρτης κοντά στην Κεφαλονιά ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως «καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημοκρατική ευαισθησία και την υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί. Η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί. Η έκκληση που κάνω είναι να σταματήσει στη δημόσια αντιπαράθεσή μας αυτή τη συζήτηση για τον τρόπο που λειτούργησε το κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες» και συμπλήρωσε σχετικά πως «η Βουλή λειτούργησε τους τελευταίους 2 μήνες, η κυβέρνηση αξιοποίησε το εργαλείο των ΠΝΠ. Η πρακτική αυτή προφανώς και θα σταματήσει μετά την έκδοση της τελευταίας ΠΝΠ, που θα γίνει σήμερα».
Η επόμενη μέρα

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην έξοδο από την κρίση, βγαίνει από την πανδημία με νέα όπλα που σφυρηλατήθηκαν στη διάρκειά της. Μια κρίση που αφορούσε πρωτίστως την υγεία, μετατράπηκε σε επιταχυντή ψηφιακών μεταρυθμίσεων του κράτους» δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής για την επόμενη μέρα.

«Το μεγάλο άυλο κέρδος είναι η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, και στην πολιτεία που απαιτεί συνειδητή πειθαρχία από τους πολίτες.
Οι δυσκολίες που μας περιμένουν μπορεί να είναι εξωγενείς αλλά μας αφορούν όλους. Είναι εθνική κατάκτηση το ότι οι πολίτες αισιοδοξούν. Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς η τοξικότητα του παρελθόντος να υπονομεύσει την εθνική ενότητα. Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα νέο παιχνίδι λασπολογίας & αμφισβήτησης ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Όσο για τα νέα μέτρα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «μέχρι να αρθεί και η τελευταία επίπτωση της πανδημίας θα χορηγείται το επίδομα ειδικού σκοπού, ενώ το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς ανέργους και μακροχρόνια ανέργους».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που θα έχουν πτώση σε μισθούς και τζίρους, ενώ θα προχωρήσει και σε ενίσχυση του εισοδήματος από το κράτος.

Όσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που έληγε αύριο ο πρωθυπουργός τόνισε πως «θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα έως το τέλος Ιουλίου 2020». Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις επενδύσεις λέγοντας πως θα δημιουργηθεί «ένα πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων όπου θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό» ενώ τόνισε πως «κρίσιμο ν.σ. για τις χρήσεις γης θα άρει ασάφειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος που ταλανίζουν τη χώρα επί δεκαετίες, ώστε να ξέρει κανείς πού μπορεί να επενδύσει».

Τέλος θα υπέρξει ακόμη ένα κρίσιμο ν/σ που θα αφορά τις προμήθειες, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «το βάρος της κρίσης θα μοιραστούμε ισότιμα, κράτος, επιχειρήσεις & εργαζόμενοι».

Ξεκινώντας τον απολογισμό της κυβερνητικής πολιτικής ανέφερε πως «Προστατέψαμε την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Δαπανήσαμε πολλούς πόρους για να υπερασπιστούμε το ανώτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την υγεία των πολιτών. Το πετύχαμε και από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων. Την επιτυχία που είχαμε δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση, αλλά συνολικά ο ελληνικός λαός».

Προχωρώντας σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες κλίνες covid διαθέσιμες, που ελπίζουμε να μην τις χρειαστούμε. Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως στον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει. Άλλες χώρες δεν το κατάφεραν. Η κρίση αυτή θέτει σε κίνδυνο ταυτόχρονα όλα όσα συγκροτούν τη φύση και την υπόσταση του ανθρώπου. Η απειλή αυτή αφορά τους πάντες, όλες τις χώρες, δεν κάνει κανένα κοινωνικό διαχωρισμό και η πηγή της παραμένει αόρατη». Όμως παράλληλα ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τα χειρότερα σενάρια λέγοντας πως «οι συνέπειες της κρίσης του κοροναϊού θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες».

Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

«Ολα έγιναν με σχέδιο & σύνεση, με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ. Η επιτυχία στην αντιμετώπιση
της υγειονομικής κρίσης, θα είναι διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει» ανέφερε ο πρωθυπουργός πριν ξεκινήσει την ανάλυση των κυβερνητικών κινήσεων κάνοντας γνωστό πως «μέχρι σήμερα προχωρήσαμε σε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ, που θα φτάσουν τα 24 δισ. με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις» και πως «η Ελλάδα ήταν η πρώτη και μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις».

«Πάνω από 5 δισ. αναμένεται να δαπανηθούν σε απευθείας ενισχύσεις & χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αγοράς, μέσω ΕΣΠΑ. Ουδέποτε σημειώθηκαν ελλείψεις στα νοσοκομεία μας στον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό. Δόθηκε ένα πραγματικός πόλεμος για τις προμήθειες και τον κερδίσαμε» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Το λεφτόδεντρο σας μαράθηκε το 2015

Σχετικά με τις μέχρι τώρα κινήσεις και απόψεις της Αξιωματικής Αντιποίτευσης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτώντας εκ του ασφαλούς ζητούσε να διατεθούν πολλα δισ. σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που ποτέ δεν αποκάλυψε. Περιμένω την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα. Η αντιπολίτευση προτείνει "ξοδέψτε" χωρίς να λέει πότε και για ποιους. Αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα μας ζητούν να αγγίξουμε το «δημοσιονομικό» απόθεμα.

Θα περιμένω το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφού ακούσω τον κ. Τσίπρα. Αυτό που κάνετε είναι να ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον γιατί το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015. Όσο λίπασμα και να προσθέσετε δεν θα φυτρώσουν βλαστάρια, είπε χαρακτηριστικά.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα που πήραμε επέτρεψαν στην αγορά να αντέξει» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως ο επόμενος στόχος είναι η υγεία των συμπολιτών μας να επεκταθεί και στην οικονομία», όμως όπως είπε χαρακτηριστηκά «Ευτυχώς λίγοι θεωρούν αυτή την επιτυχία μόνο επιτυχία της κυβέρνησης και βρίσκουν ευκαιρία να την αμφισβητήσουν. Αυτό δείχνει μικρότητα.