Η επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται πως επιστρέφει σε όλα τα επίπεδα με τους πολιτικούς αρχηγούς μετά από αρκετό καιρό να παίρνουν θέσεις μάχης στα έδρανα της Βουλής, στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του αναμένεται να ανακοινώσει νέο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και παράλληλα τα επόμενα βήματα του σχεδίου επιβίωσης κοινωνίας και οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊου.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11:00 με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ενώ στην συνέχεια τον λόγο θα λάβουν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της σπονδυλωτής στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την παράταση μέτρων και την λήψη νέων για τον Μάιο και θα αναφερθεί στην ενεργοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την γενναία παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ενδεχομένως, να υπάρξει αναφορά και για το ζήτημα της παράτασης προστασίας πρώτης κατοικίας.

Εκτός αυτών, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει και τον επόμενο νομοθετικό οδικό χάρτη με τα 26 νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν εως το τέλος Ιουλίου ενώ θα απαντήσει θεσμικά και στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για την λειτουργία του κοινοβουλίου εξηγώντας πως η εκτεταμένη, λόγω των έκτακτων συνθηκών, νομοθέτηση μέσω ΠΝΠ- παρά το γεγονός ότι κυρώθηκαν από τη Βουλή με πολύ μεγάλη ταχύτητα φτάνει στο τέλος της. Παράλληλα, θα απορρίψει τις προτάσεις για την ενεργοποίηση των θερινών τμημάτων της Βουλής καθώς κρίνεται άστοχη επιλογή εν μέσω πανδημίας αλλά και με ανοικτό το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των τουρκικών προκλήσεων.
Άπο την άλλη πλευρά ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κορυφώσει την ακραία αντιπολιτευτική ρητορική που έχει επαναφέρει το κόμμα του το τελευταίο διάστημα κατευθύνοντας τα πυρά προς δύο στόχους. Θα υποστηρίξει πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τις συνθήκες περιορισμού που επιβάλλει ο κορονοϊός προκειμένου να νομοθετεί χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο φωτογραφικές διατάξεις που ευνοούν συμφέροντα ενώ παράλληλα θα επαναλάβει πως το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας επιδεινώνει την ύφεση και οδηγεί της επιχειρήσεις σε λουκέτα και τους εργαζόμενους στην ανεργία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επαναφέρει τις καταγγελίες για τα voucher τηλεκατάρτισης, θα καταγγείλει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που ήδη συζητείται στην Βουλή ενώ θα ασκήσει σφοδρή κριτική και για τις διατάξεις του υπουργείου Παιδείας που αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο το προσεχές διάστημα.

Επίσης, η κυρία Φώφη Γεννηματά θα καλέσει την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες και στοχεύει στην: επανεκκίνηση της οικονομίας, την λειτουργία του τουρισμού, στην παροχή κινήτρων για προσλήψεις και στην στήριξη των αγροτικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα προτείνει την κρατική επιδότηση εργασίας με κάλυψη εως και του 40% των μισθών εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν απο την κρίση.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής μετά απο πρόταση του πρωθυπουργού.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει:

1. Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» του επόμενου άρθρου να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.

2. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

3. H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

4. Oι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή
της δήλωσης της Kυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ’ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Kοινοβουλευτικής

Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ’αυτόν.

5. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

6. H δευτερολογία των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

**7. Όταν οι ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής γίνονται από τον Πρωθυπουργό, οι αναπληρωτές - εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν μπορούν να λάβουν το λόγο, με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 4 αυτού του άρθρου.

***8. Η Κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των Υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο χρόνος αγόρευσης των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών–εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. Η δευτερολογία των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών – εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα τρία (3) λεπτά της ώρας”