Για το τι πρόκειται να συμβεί στην τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης, στις διακοπές που έχουν ήδη προγραμματίσει οι τουρίστες και γενικότερα για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στον τουρισμό της Ελλάδας αλλά και για το σχέδιο της κυβέρνησης, τοποθετήθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, υπουργός Τουρισμού,  Χάρης Θεοχάρης.

Ερωτηθείς για το ποιο είναι το σχέδιο που ήθελε να υιοθετήσουν οι υπουργοί Τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης δηλωσε ότι «το ζήτημα το οποίο είναι πραγματικά, πολύ - πολύ σημαντικό καθώς ξεκινάμε να συζητούμε την έξοδο από την κρίση - προφανώς διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο του κύκλου, αλλά όλοι μας αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πώς θα επανακινήσουμε τις μηχανές της οικονομίας».

«Το σημαντικό μέρος του σχεδιασμού είναι πώς θα επιτρέψουμε τα ταξίδια και πώς θα το κάνουμε αυτό με υπεύθυνο βεβαίως τρόπο. Όλοι και ειδικότερα η Ελλάδα η οποία έχει επιδείξει ηγετική ικανότητα, στο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε αυτήν την κρίση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, καθώς αναλαμβάνουμε το ρίσκο να ανοίξουμε τμήματα και τομείς της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στην ερώτηση για το αν είναι επιθυμητό οι άνθρωποι να έλθουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, ο υπουργός Τουρισμού απάντησε: «Επιθυμούμε οι άνθρωποι να έλθουν στην Ελλάδα. Βεβαίως θα λάβουμε μέτρα προφύλαξης, όσον αφορά τις απαιτήσεις πριν από το ταξίδι καθώς επίσης στον τρόπο με το οποίο ταξιδεύουμε, στον τρόπο διαμονής, τις παραλίες κλπ, θα εφαρμοστούν κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης».

«Υποδεχόμαστε τουρίστες για περισσότερο από πενήντα χρόνια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τη φιλόξενη διάθεση για την οποία είμαστε πασίγνωστοι», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Για το πόσο ασφαλείς θα είναι οι Βρετανοί τουρίστες που θέλουν να κάνουν διακοπές και προσπαθούν να έλθουν στην Ελλάδα, ανέφερε: «Έτσι όπως επιδείξαμε ηγετική ικανότητα στον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την υγειονομική πλευρά αυτής της κρίσης. Έχουμε πολύ πιο επίπεδη καμπύλη από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη ή ίσως και από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Δε θα αλλάξουμε τακτική όσον αφορά αυτό. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πολύ σημαντικές προφυλάξεις. Αλλά θα το κάνουμε αυτό επιτρέποντας ταυτόχρονα την οικονομική δραστηριότητα. Άρα θα πρέπει να νιώθει κανείς ασφαλής, η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και από πολλές απόψεις πολύ πιο ασφαλής – λυπάμαι που το λέω- από τη δική σας χώρα».

Ερωτηθείς για το αν οι άνθρωποι που θα έρχονται στην Ελλάδα θα χρειαστεί να έχουν ένα αρνητικό τεστ στον κοροναϊό, προτού επιβιβαστούν σε μια πτήση, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι το θέμα συζητιέται αυτές τις μέρες με τους επιδημιολόγους μας αυτές τις μέρε. «Είναι πολύ πιθανό ότι θα τεθούν κάποιες προϋποθέσεις πριν το ταξίδι. Αλλά φυσικά αυτό θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ανησυχεί κανείς, όταν ταξιδεύει και όταν μένει στο εξωτερικό, ότι θα έρθει σε επαφή – όσο αυτό είναι ανθρωπίνως δυνατό- με άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό», επισήμανε.

«Ελπίζουμε επίσης ότι, μέχρι να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος - κάτι που φυσικά θα γίνει πολύ αργότερα από κανονικές εποχές, η τεχνολογία της υγείας θα έχει βρει καλύτερες λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Καλύτερα τεστ, πιο ακριβή και οικονομικά επίσης», σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Για το αν μελετάτε το πώς θα μεταφέρονται οι άνθρωποι με ασφάλεια στα ταξίδια τους ανά την Ευρώπη, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «αυτός είναι και ένας ακόμη λόγος που χρειαζόμαστε αυστηρότερους κανόνες για κάποιον που ταξιδεύει, ώστε να επιτρέψουμε λίγο περισσότερη ευελιξία στη διάρκεια του ταξιδιού».

«Υπάρχει η άποψη που λέει ότι το είδος των κανόνων που κανονικά χρησιμοποιούμε στις δημόσιες μεταφορές, για παράδειγμα στο μετρό, είναι κανόνες που πρέπει να επεκτείνουμε στις αερομεταφορές, στα αεροπλάνα», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση για το αν η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για μάσκες και τήρηση αποστάσεων, όχι απαραίτητα για λιγότερους επιβάτες μέσα στο αεροπλάνο, ο υπουργός Τουρισμού απαντώντας καταφατικά και χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες,  τόνισε ότι ειδικοί θα προβούν σε προτάσεις και λύσεις.

Στο ερώτημα για το εάν δεν αντιμετωπιστεί και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι «ασφαλώς και πι επιτώσεις θα είναι τεράστιες, ωστόσο υπογράμμισε πως «δεν θα είναι μόνον οι επιπτώσεις για την Ελλάδα αλλά οι επιπτώσεις για την Ευρώπη στο σύνολό της».

«Ο Τουρισμός είναι το 10% του συνολικού ευρωπαϊκού ΑΕΠ, η Ευρώπη είναι η πιο αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή του κόσμου, είναι πολύ σημαντικό αυτό, και φυσικά υπάρχει ένας αριθμός άλλων βιομηχανιών που εξαρτώνται από τον τουρισμό για την προμήθεια απαραίτητων προϊόντων και υλικών. Επομένως, πρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά μόνον τις οικονομίες του Νότου, αλλά την Ευρώπη στην ολότητά της», ανέφερε χαρακτηριστικά.