Στην εκπομπή MEGA MAG μίλησε ο Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφορικά με το πώς θα γίνει η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

«Όλο αυτό το στάδιο της επανεκκίνησης θα εξελιχθεί σε επτά χρονικές στιγμές. Τρεις εντός του Μαΐου και τέσσερις εντός του Ιουνίου. Ξεκινάμε Δευτέρα, 4 του μηνός, με το 10% των επιχειρήσεων που είχε ανασταλεί η δραστηριότητά τους, ώστε να δουν οι επιδημιολόγοι τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στη δημόσια υγεία. Να δούμε πώς θα λειτουργήσουν με τους κανόνες που έχουμε βάλει και να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση, μέχρι τις 11 του μηνός που γίνεται η επανεκκίνηση ακόμα 35%», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

«Μια επιχείρηση που σταματά να είναι σε αναστολή, παραμένει στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα και για τον Μάιο», τόνισε ο ίδιος.

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με κανόνες. Τα αντισηπτικά που θα δοθούν στα σχολεία θα είναι μέριμνα του κράτους. Για τις μάσκες, θα πρέπει να δούμε την κατασκευή μασκών ακόμα και στο σπίτι μας. Σε ένα κατάστημα δεν θα πρέπει να βρίσκονται εντός περισσότεροι από ένα συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, ανάλογα με τα τετραγωνικά. Στα κομμωτήρια θα πηγαίνουμε μόνο με ραντεβού, θα τηρούνται αποστάσεις, ενώ οι εργαζόμενοι θα φορούν μάσκες και γάντια υποχρεωτικά. Σε ό,τι αφορά στο εμπόριο, όπως λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, τα μέτρα συνεχίζουν ως έχουν», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Παπαθανάσης.

«Την ευθύνη έχει ο καταστηματάρχης, ώστε να βρίσκεται εντός του καταστήματος του συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων, σύμφωνα με τους κανόνες. Στους εξωτερικούς χώρους στην εστίαση θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, και θα δούμε τι θα γίνει και στον εσωτερικό χώρο. Τα μέτρα επαναξιολογούνται συνεχώς», είπε ακόμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

«Υπάρχουν όλα τα μέτρα που στηρίζουν τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις θα βρουν σιγά σιγά τον βηματισμό τους. Το κράτος θα μείνει δίπλα τους, πάντα κοιτώντας πρωτίστως την ασφάλεια. Έγινε πολύ σοβαρή δουλειά. Κάθε μέρα θα αξιολογούμε», κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.