Για τον πρωτογενή τομέα και πώς θα στηριχθεί μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης στην εκπομπή «MEGA Mag».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις έκτακτες ενισχύσεις που ήδη δόθηκαν στους παραγωγούς του αγροτικού τομέα και όσες θα ακολουθήσουν, ενώ ενισχύσεις θα δοθούν και για τους παράκτιους αλιείς.

Συμπλήρωσε πως διεξάγονται συζητήσεις με τηλεδιασκέψεις για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων και παράλληλα ερευνάται ο τρόπος με τον οποίο θα ενισχυθούν οι παραγωγοί των Λαϊκών Αγορών.

«Δεν έχει μείνει κάποιος κλάδος τον οποίο να μην φροντίζουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα του αγροτοδιατροφικού τομέα να μπορούν να μπουν στον μηχανισμό των δανειοδοτήσεων και είπε πως υπάρχουν επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης προκειμένου «να επιταχυνθούν τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας».

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, τo πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι περίπου 500-600 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα «τρέχει» ακόμη ένα χρηματοδοτικό εργαλείο αντίστοιχου υψους.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη για εργάτες γης σε αγροτικές εργασίες. Όπως είπε, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις καλλιεργητικές εργασίες είναι αλλοδαποι και ένας σημαντικός αριθμός αυτών είναι εργαζόμενοι από την Αλβανία, συνεπώς το ζήτημα που ανακύπτει έχει να κάνει με τις καραντίνες.

Τόνισε πως έχει γίνει ήδη σχετική παρέμβαση για την επέκταση των υπαρχουσών αδειών αλλά και για να υπάρξουν νέες άδειες, που θα είναι προσωρινές για δυο μήνες.

Θα προβλέπεται είσοδος στη χώρα με προϋποθέσεις και με καραντίνα και τεστ, κάτι που θα αποφασίσουν οι αρμόδιες επιτροπές των λοιμωξιολόγων.

Για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών τόνισε ότι μαζί με την άρση των υπόλοιπων μέτρων θα πρέπει να υπάρξει με απόλυτο σεβασμό και λύση στο θέμα της επαναλειτουργίας των εκκλησιών.