Με «ισχυρά χαρτιά» και πολύ ενισχυμένο πολιτικό προφίλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η κυβέρνηση οδηγούν τη χώρα στην τελική φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κοροναϊός και στην πρώτη φάση της διαχείρισης των συνεπειών της οικονομικής ύφεσης που προκαλείται από αυτόν διεθνώς. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που αποτύπωσε μέτρηση των τάσεων της κοινής γνώμης, την οποία διενήργησε η εταιρεία GPO σε πανελλαδική βάση και με δείγμα 1.000 ατόμων για τα «Π», επιβεβαιώνεται η πολιτικήεκλογική κυριαρχία της Νέας ∆ημοκρατίας μετά τις δύο υψηλής έντασης κρίσεις που προκλήθηκαν από την Τουρκία, με «εργαλείο» το Μεταναστευτικό στα σύνορα του Εβρου και το Αιγαίο, και στη συνέχεια από την πανδημία του COVID19. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που προέκυπταν εθνικές εκλογές αύριο, η Νέα ∆ημοκρατία θα συγκέντρωνε την ψήφο του 41%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,2% διαφορά που αγγίζει τις 20 μονάδες, με τα ποσοστά της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25) να κινούνται σε τέτοιο επίπεδο που δεν διαταράσσει τη σειρά των κομμάτων σε αριθμό βουλευτών στο παρόν Κοινοβούλιο. Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι η αύξηση κατά 54,4% του βαθμού εμπιστοσύνης των πολιτών- ψηφοφόρων στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο οποίος φθάνει να συγκεντρώνει θετικές γνώμες για τις επιλογές και τους χειρισμούς του μετά την εξέλιξη της κρίσης του κοροναϊού στο 80,9% (με τις θετικές γνώμες ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Μητσοτάκη να αγγίζουν το διόλου ευκαταφρόνητο 73,1%). Ταυτόχρονα, ως καταλληλότερος πρωθυπουργός αξιολογείται ο κ. Μητσοτάκης από το 52,1%, ενώ ο κ. Tσίπρας περιορίζεται στο 23%.

α


β

Αλλά και η εικόνα της κυβέρνησης συνολικά διαφαίνεται ενισχυμένη, αφού η εμπιστοσύνη προς αυτήν καταγράφεται αυξημένη κατά 42,9% (με το 46,8% των ερωτώμενων να έχει την ίδια άποψη με το διάστημα πριν από την υγειονομική κρίση).

γ

Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι η αξιολόγηση των οικονομικού τύπου μέτρων που ελήφθησαν εξαιτίας των περιορισμών που προκάλεσε ο κοροναϊός, η οποία συγκεντρώνει τις θετικές γνώμες του 66,9%, στην ίδια συγκυρία κατά την οποία το 56,8% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση πλήττεται από τον COVID19, ενώ το 64,7% νιώθει ως απειλή την επόμενη ημέρα για την εργασιακή του ασφάλεια. Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η εμπιστοσύνη των ερωτώμενων προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) κινείται πλέον στο ιδιαίτερα θετικό 67,1% μετά την υγειονομική κρίση, με την Ε.Ε. να κινείται αρνητικά, καθώς το 53,7% δεν την εμπιστεύεται πλέον, ενώ το εγχώριο πολιτικό σύστημα εν συνόλω κινείται σταθερά, με το 58,7% των ερωτώμενων να δηλώνει ότι έχει την ίδια εμπιστοσύνη προς αυτό όπως και πριν από τον COVID19. Ταυτόχρονα, τα ΜΜΕ διαφαίνεται ότι αντιμετωπίζονται με καχυποψία, με το 42,6% των ερωτώμενων να μην τα εμπιστεύεται, ενώ το 42,1% έχει σταθερή άποψη για την αξιοπιστία τους.

δ

Αυξήθηκε η εμπιστοσύνη για το ΕΣΥ, μειώθηκε για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας και σύμφωνα με την άποψη των πολιτών, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει επιδείξει διαχειριστική επάρκεια και πολιτικά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισπράττει πολιτική υπεραξία και να συσσωρεύει πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο αντανακλάται στην αύξηση του βαθμού εμπιστοσύνης τόσο προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη όσο και προς το σύνολο της κυβέρνησης.

ε


Συγκεκριμένα:
— Το 82,4% θεωρεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ποσοστό θετικής αξιολόγησης των μέτρων είναι εξίσου υψηλό τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (77,3%) όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
— Το 54,4% του δείγματος δηλώνει ότι αυξήθηκε ο βαθμός εμπιστοσύνης του προς τον πρωθυπουργό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την κυβέρνηση συνολικά βρίσκεται στο 42,9%.
— Ιδιαίτερα αυξημένος εμφανίζεται ο βαθμός εμπιστοσύνης προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (67,1%), ενώ, στον αντίποδα, μειώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
— Στους υπόλοιπους δείκτες, η δημοφιλία του πρωθυπουργού βρίσκεται στο 74,0% και ακολουθούν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 38,0% και η Φ. Γεννηματά με 27,1%.
— Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 52,1% έναντι 23,0% του Αλ. Τσίπρα, ενώ και στην πρόθεση ψήφου η διαφορά των δύο κομμάτων φτάνει περίπου το 20%, με τη Ν.Δ. να καταγράφει ποσοστό 41,0%, τον ΣΥΡΙΖΑ 21,2%, το ΚΙΝ.ΑΛ. 6,0%, το ΚΚΕ 4,5%, την Ελληνική Λύση 4,0% και το ΜέΡΑ25 να βρίσκεται στο 2,5%.Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι όλοι οι κλασικοί πολιτικοί δείκτες είναι συντριπτικά υπέρ του Κ. Μητσοτάκη και του κυβερνώντος κόμματος. Ενα τέτοιο φαινόμενο είναι σύνηθες στην πολιτική συμπεριφορά των ψηφοφόρων, οι οποίοι έχουν την τάση διαχρονικά σε περιόδους κρίσεων να συσπειρώνονται γύρω από την εκάστοτε εξουσία, όταν βέβαια αυτή επιδεικνύει διαχειριστική επάρκεια.
— Την ίδια στιγμή, η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομική κατάσταση του 56,8% του εξεταζόμενου πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα το 65% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να απειληθεί η εργασιακή του κατάσταση στο άμεσο μέλλον.


Η κυβέρνηση λοιπόν, έχοντας αυτό το συσσωρευμένο πολιτικό κεφάλαιο, καλείται να περάσει στο επόμενο επίπεδο, που αφορά την αντιμετώπιση της αναμενόμενης οικονομικής ύφεσης. Προς το παρόν, το 66,9% αξιολογεί θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο, ωστόσο ο πολιτικός χρόνος σε περιόδους κρίσεων είναι συμπιεσμένος και αποκτά άλλη δυναμική, ικανή να ανατρέψει συσχετισμούς και παγιωμένες αντιλήψεις.

ταυτοτητα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 25 Απριλίου