Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, όπου ανέλυσε την πολιτική της κυβέρνησης για τον μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης πολίτη, ο οποίος θεσπίζεται με τον νέο κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης.

Σε αυτόν θα συγκεντρωθούν όλοι οι νόμοι, παλιοί κι καινούριοι, για την πληροφορική, θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο κείμενο όπου θα μπει και ο νέος αυτός αριθμός.

Εξήγησε πως ο αριθμός αυτός θα είναι το σημερινό ΑΦΜ, το οποίο δε θα είναι μόνο φορολογικού ενδιαφέροντος, αλλά θα γίνει ο νέος αριθμός ταυτότητας.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα δύο περίπου ετών ώστε να ολοκληρωθεί η μετάβαση, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Δημόσιο είναι η ύπαρξη πολλών συστημάτων που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Αναφέρθηκε και στην ψηφιακή υπογραφή, η οποία υπάρχει μεν, ωστόσο χρειάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο, για να μπορεί να είναι έγκυρη και κατανοητή από το σύνολο των υπαλλήλων και των επιχειρήσεων της χώρας. Πλέον, θα εντάσσεται στη νέα ταυτότητα. Υποστήριξε πως θα δημιουργηθούν τα κατάλληλα συστήματα κατάθεσης εγγράφων που να επιτρέπουν την κυκλοφορία των εγγράφων μέσα στο Δημόσιο.

«Κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει να διακινούνται έγγραφα, αλλά πληροφορίες», τόνισε. Για την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων, ισχυρίστηκε πως με τα νέα συστήματα διασφαλίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα.

Για το κόστος που θα χρειαστεί για την υλοποίηση όλων αυτών, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως «η τεχνολογία έχει κάποιο μικρό κόστος στην αρχή, αλλά δημιουργεί τεράστια βοήθεια στην πορεία και εν τέλει κερδίζεις». «Ο στόχος είναι μέσα στο πλαίσιο μιας τετραετίας να έχουμε συγκλίνει με τις υπόλοιπες χώρες», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο