Στη βουλή μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση για τα voucher της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων στον απόηχο της κυβερνητικής οπισθοχώρησης και της απόφασης του πρωθυπουργού να διακοπεί το εν λόγω πρόγραμμα μετά το σάλο που προκλήθηκε.
Επιμένουν στην παραίτηση του υπουργού Εργασίας

Αναμένεται μάλιστα να παρέμβουν από το βήμα της βουλής και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου για την ΠΝΠ με τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Είναι πολύ πιθανό το λόγο να λάβουν ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ επιμένουν στο να ζητούν την παραίτηση Βρούτση μετά την απόφαση του κ. Μητσοτάκη.

Μια πρόγευση πάντως για το τι έπεται δίνουν οι αψιμαχίες σε υψηλούς τόνους μεταξύ των βουλευτών των κομμάτων που προηγήθηκαν, ιδίως μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Φαρισαίοι, υποκριτές

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι δεν δικαιούται να κουνά το δάχτυλο όταν μοίραζε σε ΚΕΚ 200 εκατ. ευρώ προεκλογικά. «Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα νέο φαρισαϊσμό είναι ο τυφλός οδηγός που διαρκώς έχει κάτι κακό να πει για την εθνική προσπάθεια της χώρας», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος και ζήτησε εξηγήσεις για τις αποφάσεις της περιόδου 2016-2019 βάσει των οποίων δόθηκαν σε ΚΕΚ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα κατάρτισης ανέργων.

Μάλιστα ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε και την καταγγελία της τότε γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Δ. Χαλικιά η οποία το 2016 υποστήριξε ότι η αναπληρώτρια υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Αντωνοπούλου λειτουργούσε σκανδαλωδώς ευνοϊκά για συγκεκριμένα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για σκάνδαλο και όχι για αστοχία από πλευράς κυβέρνησης σε ότι αφορά τα voucher για τους επιστήμονες.
Φωνάζει ο κλέφτης

Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε ότι «σας πιάσαμε με τα voucher στην πλάτη και εσείς ανακαλύψατε μετά από 10 μήνες σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ».

«Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Χρειάζεται μια χώρα να έχει προγράμματα κατάρτισης ή όχι; Είναι πρόγραμμα κατάρτισης αυτό που κάνατε ή είναι παραμύθι; Μην προκαλείτε. Κάνατε λάθος. Μαζέψτε το και δώστε απαντήσεις για το ποιοι εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία. Αν υπάρχει κηλίδα σε εμάς μην μας το φέρνετε ως επικοινωνιακό τέχνασμα. Φέρτε στοιχεία» πρόσθεσε ο κ. Ζαχαριάδης.
Για γέλια και για κλάματα

Για φιάσκο του υπουργείου Εργασίας μίλησε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα τόνισε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι «για γέλια και κλάματα».

Η σύγκρουση για το φιάσκο με τα voucher των επιστημόνων συνεχίζει να κυριαρχεί και στις δημόσιες αντιπαραθέσεις των στελεχών των κομμάτων στα ΜΜΕ.
Λήξαν το θέμα μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA χαρακτήρισε λήξαν το θέμα μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη, κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο είναι εκτεθειμένη η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μετά την οπισθοχώρηση και την απόσυρση του προγράμματος.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag» ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως «κανείς δεν υπερθεμάτισε για τα voucher. Εκείνο που είπαμε από την αρχή ήταν ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους για να μην επιβαρύνουμε άλλους λογαριασμούς. Αυτή ήταν η ιδέα που γέννησε την τηλεκατάρτιση.

Από τη στιγμή όμως που όλη η διαδικασία θα γινόταν πολύ γρήγορα- αντί για μήνες έπρεπε να γίνει σε μέρες-, αυτό ενείχε ρίσκο, το οποίο έπληξε την αξιοπιστία του προγράμματος, είπε ο υπουργός.

Καθάρισε το θέμα

Ωστόσο, συνολικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα προγράμματα τηλεκατάρτισης δεν πρέπει να γίνονται – να μη πάμε από το ένα άκρο στο άλλο-, τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, η κατάρτιση για τους επιστήμονες δεν είναι προσβλητική. Υπήρξαν προβλήματα, και «ο Μητσοτάκης παρενέβη και «καθάρισε» το θέμα» συμπλήρωσε σε άλλο σημείο.

Για το αν μπορεί να έχουν δίκιο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Βρούτσης, δήλωσε πως δεν θα δώσει άλλες απαντήσεις για αυτό το θέμα καθώς είναι υπουργός Ανάπτυξης.

«Οι ερωτήσεις θα πρέπει να απευθυνθούν προς το υπουργείο Εργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και χαρακτήρισε αστείες τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις για το θέμα.

Γίνονται και λάθη

Για το θέμα των vouchers προς τους επιστήμονες μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» οι Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ), Τρύφωνας Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Χάρης Καστανίδης (ΚΙΝΑΛ).

Ο κ. Καραγκούνης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το λάθος του και πήρε πίσω το πρόγραμμα των vouchers, δίνοντας κανονικά τα χρήματα στους κλάδους που επρόκειτο να λάβουν μέρος στην τηλεκατάρτιση, ενώ τόνισε πως δεν καταλαβαίνει αν η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται γιατί επιλέχθηκαν τα ΚΕΚ που είχαν πιστοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους

Από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης έκανε λόγο για σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους, το οποίο αγγίζει και το πρωθυπουργικό περιβάλλον, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να ευνοήσει στελέχη της δεξιάς πολυκατοικίας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι συνθήκες που πραγματοποιήθηκαν τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ μέσω ΚΕΚ ήταν διαφορετικές, καθώς στις παρούσες συνθήκες η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει απευθείας χρήματα στους κλάδους των επαγγελματιών.

Αδιανόητη η μεσολάβηση των ΚΕΚ

Τέλος, ο κ. Καστανίδης επανέλαβε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει στην κριτική που άσκησε προς το πρόσωπο του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση, σημειώνοντας ότι ήταν λανθασμένη η διαχείριση του θέματος. «Για μας είναι αδιανόητη η μεσολάβηση των ΚΕΚ στη συγκεκριμένη διαδικασία» τόνισε.
Επιλεκτικές σχέσεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» αναφέρθηκε στο θέμα, θέτοντας το ερώτημα «γιατί θα πρέπει η μόρφωση και η επιμόρφωση να δίνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις», οι οποίες ενδιαφέρονται περισσότερο για την κερδοφορία τους και λιγότερο για την επιμόρφωση.

Από εκεί και πέρα, «γεννώνται και μικρότερα σκάνδαλα, τα οποία έχουν να κάνουν με επιλεκτικές σχέσεις ανάμεσα σε διάφορες επιχειρήσεις ή ιδιοκτήτες με πολιτικά πρόσωπα» ανέφερε.

Το θέμα βαρύνει συνολικά την κυβέρνηση, δεν είναι θέμα ενός υπουργού, συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.