Ως παράδειγμα προς μίμηση στη χρήση ψηφιακών μέσων με σκοπό τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού, προβάλλει την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), λέγοντας χαρακτηριστικά πως αποτελεί «best practice».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Ελλάδα προχώρησε άμεσα στην εφαρμογή ψηφιακών μέσων, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και καλεί τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.

Στο σημείωμα του σχετικά με τις επιδόσεις των κρατών – μελών στη διαχείριση των κινδύνων της πανδημίας και την υποστήριξη της ανάκαμψης και συγκεκριμένα στην κατηγορία «εξασφαλίζοντας τη συμμόρφωση», ο ΟΟΣΑ αναφέρει την Ελλάδα και συγκεκριμένα το μέτρο της αποστολής SMS για μετακίνηση ως παράδειγμα λειτουργικότητας και αποδοτικότητας.

Όπως αναφέρεται επακριβώς στο σημείωμα, «οι κυβερνήσεις μπορούν να αποφύγουν τις αχρείαστες επιβαρύνσεις σε πολίτες, επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους, επιτρέποντας τη χρήση ψηφιακών μέσων, όπως οι εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων (όπως έγινε πχ εξαρχής στην Ελλάδα και πιο πρόσφατα υιοθετήθηκε από την Γαλλία) αντί της χρήσης εντύπων και αποφεύγοντας εντελώς διαδικασίες εάν αυτές δεν συμβάλλουν αποδεδειγμένα στην αντιμετώπιση των κινδύνων μετάδοσης».

Η έκθεση του ΟΟΣΑ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων που δίνουν στην Ελλάδα τα εύσημα για τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Δείτε ολόκληρο το σημείωμα του ΟΟΣΑ