«Προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας» τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

«Από εκεί και πέρα αναπτύσσεται ένας πολύ μεγάλος προβληματισμός σε σχέση με την επιστροφή μας σε μια οικονομική κανονικότητα και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα», συμπλήρωσε ο κ. Τσιάρας αναφορικά με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «είπαμε ότι εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν και εφόσον υπάρχει το πράσινο φως από την αρμόδια εθνική επιτροπή που διαχειρίζεται τα ζητήματα του κοροναϊού το πρώτο βήμα το οποίο θα έπρεπε να κάνουμε θα ήταν η επαναλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων».

«Σας θυμίζω ότι όταν έκλεισαν τα Υποθηκοφυλακεία ήδη είχαν εκφραστεί πάρα πολλές αμφιβολίες και πάρα πολλές διαφορετικές φωνές για το αν θα έπρεπε να κλείσουν γιατί στην πραγματικότητα ήταν μια πολύ σημαντική κάνουλα η οποία παραμένοντας ανοιχτή θα έδινε πραγματικές ανάσες ζωής στην οικονομία», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Παρόλα αυτά για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και την υγεία των εργαζομένων αποφασίσαμε να ανασταλεί η λειτουργία τους. Η αναγκαιότητα η οποία μας οδήγησε σε αυτή τη συγκεκριμένη επιλογή ήταν να μπορέσουμε να κάνουμε τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις ανακοινώσεις από ους δικηγορικούς συλλόγους, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι «σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό δεν συναντούν την πραγματικότητα γιατί και από τη δική μου πλευρά υπήρχε έγκαιρα ενημέρωση για την πρόθεση της κυβέρνησης, και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

«Δηλαδή θα μπαίνουν σε ένα συγκεκριμένο ρυθμό όλοι οι συναλλασσόμενοι στο χώρο των Υποθηκοφυλακείων αλλά και στο χώρο των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, με σεκιούριτι απ έξω που θα ελέγχει τους ανθρώπους που θέλουν να συνδιαλλαγούν και θα βάζει μια ‘’τάξη’’», εξήγησε επιπρόσθετα.
«Και βεβαίως με αυτό τον τρόπο σιγά σιγά να μπούμε σε ένα ρυθμό κανονικότητας και να δώσουμε τις απαραίτητες ανάσες στην ελληνική οικονομία. Πρέπει σιγά–σιγά να αρχίσουμε να ανοίγουμε κάποιες διαδικασίες προκειμένου να στηριχτεί η ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.

«Έχουμε προμηθεύσει τα Υποθηκοφυλακεία με όλα τα απαραίτητα υλικά, με γάντια, με μάσκες, με αντισηπτικά με όλα όσα χρειάζονται προκειμένου να προστατεύεται η δημόσια υγεία και η υγεία των εργαζομένων σε αυτά», υπογράμμισε ο ίδιος. «Πρέπει να κάνουμε αυτό το μικρό μεν βήμα το οποίο σιγά σιγά θα μας οδηγήσει και στα επόμενα», τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι «ανοίγουν οι διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και βεβαίως οι διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούνε αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία».

Όπως διευκρίνισε, «είναι οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να μπορέσουν να εργαστούν τα Υποθηκοφυλακεία». «Δεν ανοίγουμε όλο το χώρο της Δικαιοσύνης, τα βήματα τα οποία θα γίνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολλά και συγκεκριμένα και θα γίνουν μέσα από το πράσινο φως που θα μας δίνει κάθε φορά η αρμόδια εθνική επιτροπή για την αντιμετώπιση του κοροναϊού αλλά και μέσα από την ίδια την εξέλιξη της πανδημίας, επισήμανε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις υπόλοιπες βαθμίδες της Δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι «το χρονοδιάγραμμα, τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού, υπάρχει».

«Δεν θα μπορούσα να σας πω για ημερομηνίες γιατί αυτό θα εξαρτηθεί απολύτως από την εξέλιξη της πανδημίας και από τη δυνατότητα που θα μας δώσει η εθνική επιτροπή αντιμετώπισης του κοροναϊού. Από εκεί και πέρα από τη στιγμή που ανοίγουν τα Υποθηκοφυλακεία από τις 27 του μηνός ένα επόμενο στάδιο θα ήταν να ανοίξουν οι διαδικασίες, ειδικές και τακτικές με δήλωση χωρίς παρουσία διαδίκου στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο», σημείωσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι ένα επόμενο βήμα θα ήταν «να ανοίξουν στο σύνολό τους οι διαδικασίες των ασφαλιστικών μέτρων». «Ένα επόμενο βήμα θα ήταν να ανοίξουν οι υπόλοιπες τακτικές και ειδικές διαδικασίες, αν επιτρέψουν οι συνθήκες, πλην των ποινικών και βεβαίως οι διαδικασίες και οι δίκες περί μη αναγκαστικής εκτέλεσης, και στο τέλος να καταλήξουμε να ανοίξουμε και τις ποινικές διαδικασίες συνολικά», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά είναι βήματα τα οποία θα γίνουν σε ένα μελλοντικό χρόνο...».

«Έχουμε σχεδιάσει τα βήματα, ξέρουμε ποια είναι και ποια πρέπει να ακολουθήσουμε, λίγο ή πολύ τουλάχιστον σε δικές μου κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με προέδρους δικηγορικών συλλόγων, με ανώτατους δικαστές, με τους δικαστικούς υπαλλήλους, με ανθρώπους που εμπλέκονται στο χώρο της Δικαιοσύνης έχουμε συζητήσει όλα αυτά τα βήματα που πρέπει να γίνουν και για τα οποία λίγο ή πολύ έχουμε συμφωνήσει, αλλά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν νωρίτερα», ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Ερωτηθείς αν συνδέεται το άνοιγμα των δικαστηρίων με τους πλειστηριασμούς ο υπουργός δήλωσε: «Μέχρι τις 30 Απριλίου υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας και υπάρχει μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση η οποία γίνεται μεταξύ των υπευθύνων υπουργών της κυβέρνησης και των θεσμών και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία προκειμένου να παραταθεί για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα η αναστολή ουσιαστικά της προστασίας πρώτης κατοικίας. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος θα καταλήξουμε να πετύχουμε τη συμφωνία με τους θεσμούς από εκεί και πέρα ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή είναι σε αναστολή οι δίκες περί αναγκαστικής εκτέλεσης άρα αυτή η προστασία υπάρχει. Είναι σταθερός στόχος της κυβέρνησης να πετύχουμε μια μεγάλη επιμήκυνση σε σχέση με τις προηγούμενες της προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Αναφερόμενος στο πεδίο της ψηφιακής Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι: «Καταφέραμε να εντάξουμε ηλεκτρονικά πάρα πολλά πιστοποιητικά στη ζωή μας. Από την πρώτη στιγμή είχαμε βάλει κάποιους στόχους να προωθήσουμε όλα τα ζητήματα του e-justice, ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας έχει βγει σε δημόσιο διαγωνισμό η δεύτερη φάση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων για να μπορέσουμε να δώσουμε την ηλεκτρονική διαδικασία σε όλα τα δικαστήρια της χώρας. Από εκεί και πέρα πλέον μπορεί να εκδίδεται μια σειρά δικαστικών πιστοποιητικών ηλεκτρονικά και σύντομα θα έχουμε και το αντίγραφο ποινικού μητρώου ηλεκτρονικά. Όντως αυτή η πραγματικότητα μας έχει αναγκάσει να κινηθούμε με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς οι οποίοι ξεπερνούν τον αρχικό προγραμματισμό. ...εκτιμώ ότι πολύ σύντομα περνάμε σε μια άλλη ψηφιακή εποχή και για τη Δικαιοσύνη αλλά και για την ίδια την ελληνική πολιτεία».

Ερωτηθείς σε ότι αφορά την επέκταση του δικαστικού έτους σημείωσε: «Συμφωνούμε όλοι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπήρχε στο χώρο της Δικαιοσύνης ήταν ο μεγάλος χρόνος στην απονομή της Δικαιοσύνης ότι αυτό το πρόβλημα αυτή την περίοδο θα διογκωθεί. Θα λιμνάζει ένας μεγάλος όγκος και πρέπει αυτόν να τον αντιμετωπίσουμε και επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε όλες οι δομές της ελληνικής πολιτείας θα εργαστούν και το καλοκαίρι για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την κανονικότητα νομίζω ότι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει και από το χώρο της Δικαιοσύνης είναι να επιμηκύνουμε, ειδικά μόνο για φέτος, το δικαστικό έτος για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε ένα κομμάτι της δικαστικής ύλης. Από 1η έως τη 15η Σεπτεμβρίου μπορούν να μπουν πινάκια και μπορούν να μπουν δικάσιμοι άρα θεωρώ ότι αυτός ο χρόνος πρέπει να ενταχθεί σε αυτή την επιμήκυνση του δικαστικού έτους».