Η Ελλάδα αδιαμφισβήτητα βρίσκεται στο μέσον ενός πολέμου. Ενός πολέμου με εχθρό αόρατο, αλλά όχι ανίκητο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάθε πόλεμος έχει στρατηγούς, αξιωματικούς και στρατιώτες. Στις μάχες που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα έχουμε κερδίσει με μικρές απώλειες. Απώλειες οι οποίες μας θλίβουν και μας πεισμώνουν για να συνεχίσουμε με μεγάλη πίστη και επιμονή, έτσι ώστε να μην υπάρξουν άλλες.

Τιμούμε τους στρατηγούς, αναγνωρίζουμε τους αξιωματικούς και δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους στρατιώτες. Τους ανθρώπους που δίνουν μια πρωτόγνωρη μάχη. Μια μάχη αυτοπεριορισμού, μια μάχη πειθαρχίας, απότομης διακοπής συνηθειών δεκαετιών και αλλαγής της καθημερινότητας. Είναι μα μάχη αναγκαία για το κοινό καλό της πατρίδας μας και των συμπολιτών μας.

Ο πόλεμος με τον ιό θα έχει και ένα μείζον αρνητικό αποτέλεσμα: την ύφεση. Το γνωρίζουμε, είμαστε προετοιμασμένοι και δεν λέμε εύκολα ψέματα.

∆εν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι οι ακρίτες των νησιών αντιμετωπίζουν ήδη τις πρώτες συνέπειες της ύφεσης σε μια περίοδο που υπό κανονικές συνθήκες θα είχε ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Μια τουριστική περίοδος σε νησιά που ήδη είχαν δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα από έναν άλλον «πόλεμο», αυτήν τη φορά υβριδικό, τον οποίο διεξήγαγε η Τουρκία.

Τα νησιά, τα οποία επωμίστηκαν ένα δυσανάλογο βάρος από τις μεταναστευτικές ροές όλου του προηγούμενου διαστήματος, δεν πρέπει να αφεθούν έρμαι α στους παράλογους σχεδιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι νησιώτες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, το δυσανάλογα υψηλό κόστος ζωής, τη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού και τις συνέπειες της ύφεσης, που κάνουν ήδη την εμφάνισή τους. Ενα πρόβλημα που μπορούμε να αποσοβήσουμε και πρέπει να το κάνουμε.

Είναι καθήκον μας να μην αφήσουμε τα ∆ωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να εξελιχθούν σε υγειονομικές «βόμβες» κοροναϊού. «Βόμβες» που θα βλάψουν τη δημόσια υγεία, τη στιγμή που κερδίζουμε τον πόλεμο. Εναν πόλεμο με μεγάλες θυσίες. Οι κάτοικοι των νησιών πρέπει να προστατευθούν και το υγειονομικό σύστημα να παραμείνει λειτουργικό όσο το δυνατόν περισσότερο.
Τα σύνορα πρέπει να συνεχίσουν να φυλάσσονται. Είναι η ώρα να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για τη διαδικασία της χορήγησης ασύλου. Οι ευρωπαϊκές χώρες με τα κλειστά σύνορα προστατεύουν τους πληθυσμούς τους, χωρίς καν να έχουν την Τουρκία απέναντί τους. ∆εν θα το κάνουμε εμείς; Το κάναμε με απόλυτη επιτυχία για λόγους δημόσιου συμφέροντος, μπορούμε να το κάνουμε ξανά για τους ίδιους λόγους, στέλνοντας ένα αποφασιστικό μήνυμα απέναντι.

*Ο Γιάννης Παππάς είναι βουλευτής ∆ωδεκανήσου της Νέας ∆ημοκρατίας