Διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα του περιορισμού μας λόγω της πανδημίας του Covid-19. Με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται καθημερινά -τα περιοριστικά μέτρα σε όλα τα κράτη να αυξάνονται αναλόγως- η αγωνία, ο φόβος και η αβεβαιότητα των κοινωνιών μοιάζει να κορυφώνεται.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, βεβαίως, μόνο η νηφαλιότητα αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η Ελλάδα απεδείχθη έτοιμη και προχώρησε άμεσα σε ολοκληρωτικό lockdown στα μέσα Μαρτίου, πολύ νωρίτερα από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υιοθετώντας το σύνθημα "Μένουμε Σπίτι", ώστε να γίνει και να παραμένει επίπεδη η καμπύλη των κρουσμάτων –θανάτων στη χώρα μας!

Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν άμεση δράση κάτι που απεδείχθη περίτρανα από τους έγκαιρους και αποτελεσματικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης, του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που κινήθηκε με διορατικότητα και τόλμη και φυσικά του επιτελείου που ανέλαβε την διαχείριση της κρίσης (τους επικεφαλής τον καθηγητή κ. Τσιόδρα και τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά)!

Στους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες προστέθηκαν οι άνθρωποι της πολιτικής προστασίας αλλά και οι άνθρωποι που εξυπηρετούν καθημερινά τις ανάγκες μας. Ήρωας όμως είναι και ο κάθε πολίτης που υπομένει τον περιορισμό και συμπεριφέρεται υπεύθυνα στις εκκλήσεις και τα μέτρα της πολιτείας, υπερασπίζοντας το υπέρτατο αγαθό της ζωής, την δημόσια υγεία!

Με την εμφάνιση του Covid-19 όμως άρχισε και η άκριτη υιοθέτηση θεωριών συνωμοσίας. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν μεγάλη επιτυχία σε καιρούς κρίσης καθώς αποτελούσαν πάντοτε το καταφύγιο των επιτήδειων συνομοσιολόγων.

Ωστόσο, όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας είναι απλά αποκυήματα της φαντασίας και δεν συνοδεύονται από επιστημονική τεκμηρίωση –τουναντίον! Το διαδίκτυο και τα social media δίνουν την δυνατότητα σε όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες να συζητούν και ν’ ανταλλάσσουν σκέψεις, να σχολιάζουν κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις. Είναι η λεγόμενη δημοσιογραφία των πολιτών!

Στην προκειμένη όμως περίπτωση συμβάλουν στον πολλαπλασιασμό και τη γρήγορη διασπορά ψευδών ειδήσεων αλλά και επικίνδυνων θεωριών συνωμοσίας με ευφάνταστα σενάρια που σε σύντομο χρόνο γίνονται viral.
Η κατάσταση απαιτεί υπευθυνότητα, ας μην είμαστε ευκολόπιστοι σε συνομωσίες και ευφάνταστα σενάρια, ας ανοίξουμε τα μάτια μας σε όσα συνιστούν οι ειδικοί και ας κλείσουμε κατάμουτρα την πόρτα σε θεωρίες συνωμοσίας και εντυπωσιοθηρίας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και ο Covid-19, όπως και άλλοι ιοί, πρέπει να αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης, η πρόληψη και οι συστάσεις των ειδικών είναι τα μόνα εργαλεία αντιμετώπισής του. Ο ιός παραπλάνησης αποδεικνύεται συχνά το ίδιο επικίνδυνος με την πανδημία!

Σε λίγες ημέρες θα εορτάσουμε τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας, ένα Πάσχα διαφορετικό, ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση! θα στερηθούμε αυτά που σε άλλες συνθήκες τα θεωρούσαμε δεδομένα! Ό,τι είχαμε όμως ως τώρα ήταν δώρο του Θεού και η νέα αυτή κατάσταση είναι κάτω από το βλέμμα Του.

Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό! Ας ζήσουμε με υπομονή και με υπακοή αυτές τις Άγιες ημέρες των Παθών του Κυρίου μας, οι οποίες μας καλούν να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη μας στη δύναμη του Θεού, στην Πρόνοια και στο λυτρωτικό σχέδιό Του˙ να ενισχύσουμε την αγωνιστικότητά μας για την ενδυνάμωση της πίστης, της αλληλεγγύης και της αγάπης, να ανανεώσουμε τη βεβαιότητα ότι η ελπίδα τελικά θα διαλύσει το φόβο και την απόγνωση, η ζωή θα νικήσει το θάνατο.

*Ο Ανδρέας Γλαβάς είναι Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής