«Η Τουρκία συνεχίζει στο ίδιο σχέδιο που είναι να προσπαθεί να πιέζει την Ελλάδα, και κατ’ επέκταση την ΕΕ μέσα από την εργαλειοποίηση των μεταναστών και προσφύγων. Ο συναγερμός δεν λήγει, οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση, ενισχύονται με μέσα και προσωπικό όπου χρειάζεται», τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν παρθεί για την προστασία των Ενόπλων Δυνάμενων, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «από τις 11 Μαρτίου ανακοινωθήκαν τα πρώτα μέτρα για την προστασία των Ενόπλων Δυνάμεων από τον κοροναϊό». «Τότε είχαμε ανακοινώσει τον περιορισμό των φοιτητών των στρατιωτικών σχολών μέσα στις σχολές προκειμένου να μην εκτεθούν στον ιό, οργανώθηκαν μαθήματα με τηλεδιασκέψεις, οργανώθηκε η διαβίωσή τους μέσα στις σχολές και φυσικά η απαγόρευση εξόδου καθ’ όλο αυτό το διάστημα ισχύος των γενικότερων περιοριστικών μέτρων», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πρόσφατα συμφωνήσαμε να επεκταθούν αυτά τα μέτρα μέχρι της 10 Μαΐου. Όλο αυτό το διάστημα είχαμε μηδέν κρούσματα μέσα στις σχολές και αυτό λέει ότι το σύστημα απέδωσε στο απόλυτο. Κρίνουμε ότι δεν πρέπει να χαλάσουμε αυτό το σύστημα που απέδωσε αλλά να το συνεχίσουμε λίγο ακόμα», σημείωσε επιπρόσθετα. «Όπως συνεχίζουμε να περιοριζόμαστε σε αυτή την κρίσιμη καμπή της Μεγάλης Εβδομάδας όπου θα φανεί τελικά τι ακριβώς θα γίνει», τόνισε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «αν κρατήσουμε στα μέτρα αυτοπεριορισμού που έχουν επιβληθεί τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε στο μέλλον, τον επόμενο μήνα, κάποια άρση ή χαλάρωση μέτρων». «Πρέπει όμως να κρατήσουμε, να υπακούσουμε στους κανόνες. Αξίζει τον κόπο να κάνουμε λίγο ακόμα αυτή την προσπάθεια. Άδειες θα χορηγηθούν μετά τη χαλάρωση των μέτρων ώστε οι φοιτητές να φύγουν από τις σχολές αλλά μετά, αφού τελειώσει αυτή η περίοδος», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι «στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, υπηρετούν πάνω από 100 χιλιάδες στελέχη σε όλη την επικράτεια, τα κρούσματα είναι σχετικά μικρό σε αριθμό, είναι γύρω στα 30». «Έχουνε ληφθεί όλα τα μέτρα που χρειάζονται και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι «γίνεται μια προσπάθεια οι μονάδες να αποσυμφορηθούν, αυτό το διάστημα παγώσαμε τις μεταθέσεις προκειμένου να μην μετακινηθούν καταρχήν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα στρατεύσιμοι και να πάνε να στελεχώσουν μονάδες που είναι ήδη υπερφορτωμένες».

«Προσπαθούμε στο εσωτερικό των μονάδων να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να υπάρχει ο μικρότερος δυνατός συνωστισμός και να υπάρχει μια σχετική απόσταση των οπλιτών μεταξύ τους στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις άδειες και τις εξόδους. ...Προσπαθούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο έκθεσης προς τον ιό έτσι ώστε να οι Ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν να λειτουργούν και αυτό συμβαίνει μέχρι στιγμής», τόνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το σχέδιο της Τουρκίας να πιέσει την Ελλάδα με τις μεταναστευτικές ροές, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Η Τουρκία συνεχίζει στο ίδιο σχέδιο που είναι να προσπαθεί να πιέζει την Ελλάδα, και κατ’ έπεκταση την ΕΕ μέσα από την εργαλειοποίηση των μεταναστών και προσφύγων προκειμένου αυτοί να εισρεύσουν με τη βοήθεια της Τουρκίας στο ελληνικό έδαφος. Ο αιφνιδιασμός το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας απέτυχε και απέτυχε γιατί είχαμε προετοιμαστεί να τους αντιμετωπίσουμε... Ο συναγερμός δεν λήγει, οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση, ενισχύονται με μέσα και προσωπικό όπου χρειάζεται. Ο φράχτης στον Έβρο συνεχίζεται να ανακατασκευάζεται, να συμπληρώνεται, να επεκτείνεται όπου χρειάζεται. Τα πλωτά μέσα συνεχίζουν να ενισχύουν και να συνδράμουν το Λιμενικό σε όλο το μήκος των θαλασσίων συνόρων».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν σχέδια να σταλούν από την Τουρκία μετανάστες προσβεβλημένοι από κοροναϊό δήλωσε πως «με το δεδομένο ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα κοροναϊού ανεξέλεγκτης εξάπλωσης στο εσωτερικό της, αυτό προκύπτει από τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται είναι λογικό και επόμενο και μετανάστες οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είχαν σκοπό να προωθηθούν προς τα σύνορα μας να είναι και αυτοί προσβεβλημένοι και να μην υπάρχει τρόπος να ελεγχθούνε».

«Σε κάθε περίπτωση ετοιμαζόμαστε και για αυτό το σενάριο. Ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες για συγκέντρωση από το εσωτερικό της Τουρκίας προς τα παράλια της Μικράς Ασίας. Συλλέγουμε αυτές τις πληροφορίες, τις ερμηνεύουμε και ετοιμαζόμαστε να κάνουμε αυτό που κάναμε και πριν, δηλαδή να εφαρμόσουμε την αποτροπή σε όσους προσπαθούν να εισέλθουν παρανόμως στο έδαφός μας. Συνυπολογίζουμε και αυτή τη διάσταση η οποία προσθέτει μια νέα εικόνα στο ζήτημα της απόπειρας εισροής μεταναστών όταν υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν προσβληθεί από τον ιό, προκύπτει και υγειονομικός κίνδυνος πλέον επομένως αντίστοιχα λαμβάνουμε τα μέτρα μας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα εμπλοκής του στρατού στα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «δεν είναι απλή υπόθεση η εμπλοκή του στρατού στην εφαρμογή κάποιων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας ή ελέγχου των μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας».

«Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί ελαφρά τη καρδία, εξάλλου υπάρχουν διαδικασίες συνταγματικής φύσεως που πρέπει να τηρηθούν. Αυτή την ώρα δεν υφίσταται θέμα εμπλοκής του στρατού», κατέληξε.