Το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν προδιαγεγραμμένο από την κούρσα του στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας το 2016 και σημαδεύει την πορεία του από εκείνη την εκλογή έως και την εκλογή του ως Πρωθυπουργός της χώρας τον Ιούλιο του 2019.

Ένας μετριοπαθής, οργανωτικός, πολιτικός με όραμα και σχέδιο, που ενώ για πολλούς θεωρούνταν outsider κατάφερε να βγει νικητής.

Από την εκλογή του ως αρχηγός κόμματος αυτό ήταν το προφίλ που τον χαρακτήριζε και τον ανέδειξε πρώτο ανάμεσα σε «μεγάλα ονόματα» του κόμματος. Κι όμως από την πρώτη μέρα απέδειξε ότι αυτή η νίκη του άξιζε. Οργάνωσε τη λειτουργία του κόμματος, δίνοντας «πρώτους ρόλους» σε νέους και άξιους ανθρώπους, διαχειρίστηκε και εξυγίανε τα οικονομικά του κόμματος δείχνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής του στο δρόμο προς την ηγεσία της χώρας και βήμα βήμα κατάφερε να δείξει την υπεροχή της νέας, Νέας Δημοκρατίας φέρνοντάς την στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων.

Με μια επικοινωνιακή προσέγγιση, βασισμένη στην ειλικρίνεια και την αποκατάσταση της σχέση πολιτών και πολιτικών, μιας σχέσης που υπέφερε τα τελευταία χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε τα λάθη των παλιών, αποκάλυψε τα ψέματα των «νέων» και σάρωσε σε όλες τις εκλογικές μάχες του 2019, με τελευταία εκείνη που τον έβαλε στο τιμόνι της χώρας.

Βασικοί πυλώνες για την αρχή της διακυβέρνησής του ήταν η οικονομία με τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, η ασφάλεια σε κάθε γειτονιά με νέες προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας και η θωράκιση των συνόρων της χώρας, ειδικά για το μεταναστευτικό, με προσλήψεις συνοριοφυλάκων.

Οι «μήνες του μέλιτος» όπως χαρακτήρισαν πολύ τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του σταμάτησαν απότομα, με την Τουρκία να εκβιάζει την Ελλάδα και την Ευρώπη χρησιμοποιώντας ανθρώπινες ψυχές. Κι όμως το δυνατό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι η οικονομία και οι τεχνοκρατικές του μέθοδοι. Είναι ο τρόπος με τον οποίο κατόρθωσε να ενώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κάτω από την «εθνική ομοψυχία». Ο Έβρος οχυρώθηκε και τον υπερασπίστηκαν τα σώματα ασφαλείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η χώρα ανέκτησε ξανά το αίσθημα της υπερηφάνειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι όπως όλοι. Έχει σηκώσει το βάρος της χώρας στις πλάτες του και έχει την ευθύνη των αποφάσεών του. Οι οποίες πολλές φορές ήταν πολύ σκληρές για να παρθούν από έναν νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, αλλά όχι αρκετά σκληρές για έναν ηγέτη που κοιτάζει το στόχο και όχι το κόστος.

Και ερχόμαστε στο σήμερα με την πανδημία του κορωνοϊού να χτυπάει την πόρτα της χώρας μας. Ο πρωθυπουργός, με μεγάλη ψυχραιμία έβαλε πρώτα και πάνω από όλα την υγεία των πολιτών. Έβαλε τη σφραγίδα του σε μέτρα που κράτησαν μέχρι τώρα όρθια την υγεία, το ηθικό μας και το σύστημα της χώρας.

Όσο δύσκολες κι αν ήταν αυτές οι αποφάσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε πολλές φορές απέναντι στoν ελληνικό λαό και του απευθύνθηκε μιλώντας απλά και ξεκάθαρα, για τις αδυναμίες και τις δυνατότητές μας, δεσμευόμενος να διορθώσει οριστικά τις αδυναμίες αλλά και να εξελίξει τις δυνατότητές μας με στόχο ενωμένοι να ξεφύγουμε από την κρίση, αντίθετα με ηγέτες μεγάλων χωρών που χρειάστηκε πρώτα να θρηνήσουν θύματα για να πειστούν ότι εναλλακτικές μέθοδοι και η ανοσία της αγέλης δεν θα σταματούσαν εγκαίρως την πανδημία.

Παρόλες τις ενέργειές του όμως δεν σταμάτησε εκεί, πρότεινε σε όλους τους βουλευτές και υπουργούς να δώσουν το 50% του μισθού τους για τις ανάγκες της πανδημίας, πράγμα που έπραξε πρώτα ο ίδιος και έδειξε ότι την κρίση αυτή θα την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.

Πολλοί θα πουν ότι κάνει απλώς τα αυτονόητα, συμφωνώ, κάνει τα αυτονόητα και ότι άλλο χρειάζεται η χώρα για να κάνει βήματα μπροστά. Εξάλλου πότε πριν από αυτόν έγιναν τελευταία φορά τα αυτονόητα; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένωσε τους Έλληνες στα δύσκολα, και θα τους κρατήσει ενωμένους και μετά από αυτά, όπως καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων.

Με όραμα και σχέδιο ξεπερνώντας κάθε δυσκολία. Η Ελλάδα επιτέλους έχει Πρωθυπουργό!

*Ο Μιχάλης Νίκας είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Διευθυντής Συντονισμού του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ.