«Δίνουμε μια καθημερινή μάχη, έναν αγώνα δρόμου για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας σε ένα περιβάλλον πάρα πολύ δύσκολο, ένα περιβάλλον καραντίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή έκδοση κλειδαρίσμων, ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι «αυτή την περίοδο έχουμε αυξημένες αιτήσεις και υποχρεώσεις, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 35 χιλιάδες αιτήσεις για κλειδαρίθμους, πάνω από το τριπλάσιου αυτού που συνήθως εξυπηρετούμε υπό κανονικές συνθήκες».

«Έχουμε δώσει μια μεγάλη μάχη, είμαστε πολύ κοντά στο τέλος της σε στενή συνεργασία με τις τράπεζες και τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης, αυτό το δεύτερο βήμα της έκδοσης κλειδαρίσμων να γίνει και αυτό ψηφιακό σε μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, αυτών που θα μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε το κινητό τους τηλέφωνο», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ο πολίτης μπαίνει στην ιστοσελίδα μας, κάνει την αίτησή του, γράφει τα στοιχεία του, τα στοιχεία επικοινωνίας του το κινητό του, το mail του, θα προσθέσουμε δύο ακόμα στοιχεία επιβεβαιωτικά τον λογαριασμό IBAN και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας και τα ισοδύναμά του και αυτή την πληροφορία του κινητού τηλεφώνου θα τα διασταυρώσουμε με τις τράπεζες και τους παρόχους κινητής», σημείωσε.

Ο κ. Πιτσιλής διευκρίνισε πως «αν οποιοσδήποτε από τους δύο φορείς μας επιβεβαιώσει ότι το κινητό ανήκει στο συγκεκριμένο κάτοχο, τον αιτούντα δηλαδή, τότε τον κλειδάριθμο θα τον πάρει «σπασμένο» στο email το ένα μέρος και το άλλο μέρος του στο κινητό του για λόγους ασφαλείας». «Είμαστε πολύ κοντά στη συγκεκριμένη διαδικασία», τόνισε επιπρόσθετα.

«Αισιοδοξούμε ότι από το Σάββατο θα βγούμε live σε αυτό. Τα πράγματα είναι σε εξέλιξη προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις σε διάφορα μέτωπα και με διάφορα εργαλεία, αυτό είναι σημαντικό εργαλείο, δεν θα λύσει συνολικά το πρόβλημα αλλά θα το λύσει για μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας από εκεί και πέρα και άλλες λύσεις είναι σε εξέλιξη», δήλωσε.

Αναφορικά με τη διαδικασία για τα 800€ των ελεύθερων επαγγελματιών, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σημείωσε πως «μόλις ολοκληρωθεί το κομμάτι της έκδοσης της απόφασης, υπολογίστε σε μία-δύο μέρες, θα σηκώσουμε στην ιστοσελίδα μας τη διαδικασία αίτησης των υποψηφίων δικαιούχων για αυτό το επίδομα».

Ο κ. Πιτσιλής εξήγησε ότι «η πλατφόρμα my business support είναι μια πλατφόρμα δυναμική, ξεκίνησε με την επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά θα προστεθούν και άλλες λειτουργίες, δηλαδή και άλλες μορφές αιτήσεων αλλά και ένα σύνολο πληροφοριών που αφορούν την επιχείρηση. Είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία».

Για την παράταση της επιστρεπτέας προκαταβολής, υπογράμμισε ότι «δόθηκε αυτή η παράταση για να μπορέσουμε να προσφέρουμε ένα ασφαλές δίκτυ προστασίας σε όλες τις επιχειρήσεις για να μπορούν να επωφεληθούν από τα θετικά μέτρα που επεξεργάζεται τη κυβέρνηση. Ίδια παράταση θα δοθεί και για τους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 70 ετών, το ίδιο θα δοθεί και για την έκπτωση του 25%».

Για τη λειτουργία των εφοριών και των τελωνείων, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως «σχεδιασμός μας εδώ και αρκετά χρόνια είναι ένας σχεδιασμός ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών μας, αυτή τη στιγμή οι εφορίες και τα τελωνεία λειτουργούν με βάρδιες, κάποιοι είναι στην υπηρεσία αρκετοί άλλοι υπάλληλοι λειτουργούν από το σπίτι παρόλα αυτά εξυπηρετούν καθημερινά. Δίνουμε σε όλη την Ελλάδα μια μεγάλη μάχη για να εξυπηρετήσουμε το εμπόριο, να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες με τα email και τα τηλέφωνα. Ο σχεδιασμός είναι διαρκής, συνεχής και υλοποιείται βήμα-βήμα, ήδη αυτή την εβδομάδα αναπτύξαμε μια εσωτερική πλατφόρμα η οποία επιτρέπει στις ΔΟΥ αντί να παράγουν πιστοποιητικά που να δίνουν στον πολίτη στο γκισέ, να τα αποστέλλουν στην μερίδα του στο taxisnet».

Αναφορικά με τις επιστροφές ΦΠΑ και φόρων, δήλωσε ότι «και εδώ δίνουμε μια μεγάλη μάχη, έχουμε καλά αποτελέσματα προς το παρόν ήδη ετοιμάζουμε παρεμβάσεις. Θα επιτρέψουμε ο έλεγχος παραστατικών να μην είναι φυσικός έλεγχος αυτή την περίοδο αλλά να γίνεται αντιπαραβολή με σκαναρισμένα αντίγραφα παραστατικών ώστε να μπορούμε να προχωράμε στην επαλήθευση τη απαίτησης και να εξυπηρετούμε. Ο έλεγχος των πρωτοτύπων παραστατικών θα γίνει σε δεύτερο χρόνο».

Για τις φορολογικές δηλώσεις, ανέφερε πως «οι φορολογικές δηλώσεις κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουν. Κατανοώ το φόρτο των λογιστών, ακούμε τα προβλήματα, είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις. Εννοείται ότι θα εξυπηρετηθούν και οι επιστροφές που θα προκύψουν από τις νέες δηλώσεις αλλά ειδικά φέτος η καταβολή των φόρων από αυτούς που μπορούν είναι μια πράξη αλληλεγγύης, είναι μια πράξη κοινωνικής συνοχής, είναι μια πράξη στήριξης του αύριο της οικονομίας μας».

Ερωτηθείς για τις υποχρεώσεις που βρίσκονται σε αναστολή και πότε θα πρέπει να καταβληθούν, ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι «το δίκτυ προστασίας είναι δυναμικό, τα μέτρα είναι δυναμικά, αξιολογούνται καθημερινά. Οι προθεσμίες αυτές λήγουν 31 Αυγούστου θα έχουμε χρόνο μέχρι τότε να δούμε τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία και τις δυνατότητες που θα έχουν οι συμπολίτες μας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και θα το αξιολογήσουμε».