«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτά που έγιναν μέσα σε ένα μήνα, και έγιναν πολλά θετικά μέσα στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων, να μας μείνουν ως προίκα μετά το πέρασμα της κρίσης», τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο βουλευτής της ΝΔ, Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.

Αναφορικά με τη λειτουργίας της Βουλής, ανέφερε ότι «λειτουργούμε με αυξημένα μέτρα ασφάλειας και σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, είναι με βάρδιες οι εργαζόμενοι ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και το ίδιο συμβαίνει σε ότι αφορά την Ολομέλεια της Βουλής. Με ομόφωνη απόφαση της διάσκεψης των προέδρων όταν χρειάζεται να έχουμε ολομέλεια κάθε κόμμα εκπροσωπείται από έναν μόνο ομιλητή».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε: «Η ‘’προίκα’’ στο κομμάτι της δημόσιας υγείας των Ολυμπιακών Αγώνων φάνηκε πολύ χρήσιμη σήμερα». «Τον Μάρτιο του 2004 όταν πήγα στο υπουργείο Υγείας βρέθηκα ενώπιον του εξής φαινομένου, να μην έχει γίνει καμία προετοιμασία για την υγειονομική προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε φτιάχτηκαν δύο σχέδια το ένα λεγόταν «Φιλοκτήτης» που ήταν η προστασία από βιοτρομοκρατία κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων και αυτές οι «διαστημικές στολές» που φορούν σήμερα στα νοσοκομεία υπήρχε στοκ που βρέθηκε σήμερα και χρησιμοποιήθηκε γιατί τις είχαμε πάρει από τότε. Το δεύτερο ήταν το σχέδιο «Περσέας» που ήταν η προετοιμασία των νοσοκομείων για οποιαδήποτε επιδημία ή και φυσικής καταστροφής».

«Αυτά τα δύο σχέδια υπήρχαν στο συρτάρι του υπουργείου επίσης το 2005 υπήρχε η επιδημία της νόσου των πτηνών τότε φτιάχτηκε το σχέδιο «Άρτεμις» το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα επικαιροποιημένο», διευκρίνισε επιπρόσθετα ο ίδιος.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η μεγάλη επιτυχία ήταν ότι η επιστημονική κοινότητα εγκαίρως πάτησε πάνω σε αυτά τα σχέδια και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον Πρωθυπουργό της χώρας ότι πήρε προσωπικά πάνω του το κόστος».

«Τα περιοριστικά μέτρα δεν είναι κάτι ευχάριστο στα αυτιά των πολιτών, είναι δύσκολο επομένως το ποιος θα αναλάβει να τα παρουσιάσει. Το πήρε πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάτι που δεν έγινε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, και αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να το χρεώσει στον Κ.Μητσοτάκη. Εγώ πάντως το χρεώνω στον Πρωθυπουργό ως μια πολύ θετική και γενναία απόφαση», πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

Αναφορικά με τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, τόνισε ότι «η κοινωνική Ευρώπη χθες αυτόγελοιοποιήθηκε πάλι. Εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος από τις αποφάσεις».

Για το ΕΣΥ, σημείωσε ότι «είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτά που έγιναν μέσα σε ένα μήνα, και έγιναν πολλά θετικά μέσα στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων, να μας μείνουν ως προίκα μετά το πέρασμα της κρίσης. Γιατί πχ ένα κρεβάτι ΜΕΘ για να λειτουργήσει χρειάζεται τον εξοπλισμό του, χρειάζεται το γιατρό και χρειάζεται και τη νοσηλεύτρια. Ένα από τα τρία αν λείπει το κρεβάτι είναι εν αχρηστία άρα για αυτό μίλησα για μόνιμες προσλήψεις γιατί από τα 900 και κρεβάτια που έχουμε αυτή τη στιγμή για να παραμείνουν ενεργά χρειάζεται αυτοί οι άνθρωποι που τους πήραμε τώρα να τους έχουμε και αύριο.

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε πως «οι Έλληνες γινήκαμε ευρωπαίοι και οι ευρωπαίοι έγιναν Έλληνες. Έχω μια μικρή ανησυχία, ελπίζω ότι έχει ληφθεί πρόνοια... είδατε το πρόβλημα που έχει ξεσπάσει τους καταυλισμούς των Ρομά και επισημαίνω και νομίζω ότι λαμβάνονται μέτρα στα κέντρα φιλοξενίας, δεν εννοώ στα νησιά μόνο αλλά και στην ενδοχώρα. Θέλει μια προσοχή να μην τυχόν αυτό γίνει θρυαλλίδα και μας δημιουργήσει πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει».

Αναφορικά με το χρόνο άρσης των μέτρων περιορισμού, υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή πάμε καλά αλλά δεν θέλω να συζητιούνται δημόσια τα μέτρα απεγκλωβισμού, είναι λάθος γιατί ο κόσμος παίρνει θάρρος και κάποιοι οι οποίοι ψάχνουν ένα άλλοθι να παρεκκλίνουν των οδηγιών του αυτοπεριοριορισμού είναι έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουν. Προσωπική μου εκτίμηση πριν τις 15 Μαΐου δεν πρόκειται να συζητήσουμε μέτρα απεγκλωβισμού από τα περιοριστικά μέτρα και αυτή είναι η σωστή πρακτική γιατί πρέπει να έχει εμπεδωθεί πλέον η κάθοδος της καμπύλης».

«Όταν η κάθοδος φτάσει στο μηδέν τότε θα αρχίσουμε να μιλάμε και θέλει τεράστια προσοχή. Οι πολίτες θα πρέπει επίσης να προσέχουν, για παράδειγμα τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να τα κάνουμε πλέον κομμάτι της μελλοντικής μας ζωής», τόνισε ο ίδιος.