«Η Ελλάδα θα τηρήσει αυστηρά, άτεγκτα το διεθνές δίκαιο αλλά θα υποστηρίξει το ίδιο αυστηρά και τα συμφέροντά της», δήλωσε αναφορικά με το μεταναστευτικό ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσακος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή ροές δεν υπάρχουν«. «Σίγουρα έχει σφραγιστεί το χερσαίο σύνορο αλλά και το δύσκολο θαλάσσιο σύνορο δείχνει σημάδια απόλυτα ικανοποιητικής επιτήρησής του», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Βέβαια αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της επιτήρησης είναι αποτέλεσμα των κακών καιρικών συνθηκών των ημερών, είναι αποτέλεσμα ότι έχουν κλείσει τα σύνορα, είναι η πανδημία, είναι ένα σύνολο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με τα κρούσματα στη Μαλακάσα και τη Ριτσώνα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι «στο πλαίσιο της ευρύτερης αποτελεσματικής πολιτικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας οι δύο αυτές περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά». «Εντοπίστηκαν, έγινε η διάγνωση, έγινε όλη η διαδικασία της ιχνηλάτησης, μπήκαν οι άνθρωποι που είχαν εμπλακεί με τα κρούσματα σε καραντίνα και αυτό συνεχίζεται», επισήμανε.

«Θέλω να υπογραμμίσω την άριστη συνεργασία μεταξύ ΕΟΔΥ, Ελληνικής Αστυνομίας και υπουργείου Μετανάστευσης. Εάν οι δύο περιπτώσεις αυτές μπήκαν υπό έλεγχο ήταν γιατί συνεργάστηκαν άψογα αυτοί οι τρεις φορείς», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε μια διαρκή εγρήγορση. Κοιμόμαστε λίγο αυτό τον καιρό και δουλεύουμε πολύ γιατί πράγματι το σενάριο να έχουμε ένα κρούσμα στη Μόρια πχ μας απασχολεί πάρα πολύ». «Έχουμε πάρει προληπτικά μέτρα για αυτό, υπάρχει περιορισμός, υπάρχει ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, νέοι οικίσκοι που έχουν πάει προκειμένου να δημιουργήσουν καραντίνα. Έχουν προβλεφθεί μέτρα ενημέρωσης των πληθυσμών μέσα στα κέντρα σε όλες τις γλώσσες. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει», πρόσθεσε.

Για τους μετανάστες που πέρασαν από την 1η Μαρτίου και μετά στη χώρα ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε: «Οι άνθρωποι που πέρασαν από την 1η Μαρτίου και μετά ως ανθρώπινοι πολιορκητικοί κριού της τουρκικής στρατηγικής ήταν σε χώρο περιορισμένο. Η πρόνοια και η πρόβλεψη αναστολής του δικαιώματός τους να κάνουν άσυλο επί ένα μήνα αυτό τελείωσε. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την επιθυμία τους να τύχουν ασύλου όμως αυτό το αίτημά τους δεν θα αξιολογηθεί για όσο χρόνο η υπηρεσία ασύλου παραμένει κλειστή λόγω της πανδημίας. Όταν αυτό ξεκινήσει να είσαστε βέβαιος ότι πολύ γρήγορα θα υπάρχει απόφαση ώστε η Ελλάδα να γνωρίζει ποιοι από αυτούς έχουν τη δυνατότητα διεθνούς προστασίας και την αξίζουν και ποιοι όχι. Οι πρώτοι θα μείνουν για να επεξεργαστεί περισσότερο όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες το αίτημά τους, οι άλλοι θα φύγουν. Η Ελλάδα θα τηρήσει αυστηρά, άτεγκτα το διεθνές δίκαιο αλλά θα υποστηρίξει το ίδιο αυστηρά και τα συμφέροντά της. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα».

Αναφορικά με ομάδες μεταναστών που δεν τηρούν το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας, σημείωσε ότι «αν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι σε κάποιες δομές και δεν τηρούν τους κανόνες περιορισμένης κυκλοφορίας που οφείλουν όλοι να τηρούνε είναι παραβάτες και η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να τους αντιμετωπίσει ως παραβάτες των προβλεπομένων διαδικασιών και των μέτρων που ισχύουν αυτή τη στιγμή για όλους Έλληνες. Δεν αποτελούν εξαίρεση».

Αναφορικά με την ΕΕ, υπογράμμισε ότι «είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη δοκιμάζεται. Τα τελευταία 15 χρόνια αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες κρίσεις». «Υφίσταται συνεχώς τρομερές και απρόβλεπτες πιέσεις. Έχει κλονιστεί το οικοδόμημα αλλά ακόμα μένει όρθιο», συμπλήρωσε.

«Είναι κρίσιμο για τη συνοχής της πως θα αντιμετωπίσει την πανδημία», τόνισε επιπρόσθετα. «Στην πανδημία κανείς δεν μπορεί να δείξει κανέναν με το δάχτυλο, δεν φταίει ένα κράτος ή μια κυβέρνηση, είμαστε σε μια κοινή μοίρα απέναντι σε μια κοινή πρόκληση», διευκρίνισε ο κ. Κουμουτσάκος. «Αν σε αυτές τις συνθήκες ξαναξεκινήσει η Ευρώπη να αναζητά ποιος φταίει ή να μη δίνει την αλληλεγγύη οριζόντια πράγματι θα κλονιστεί η συνοχή της και ίσως αυτή τη φορά μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις να μην την αντέξει», εξήγησε παράλληλα.

«Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης γιατί κανέναν δεν τον συμφέρει το οικοδόμημα αυτό να καταρρεύσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «παράπονα και απαιτήσεις μπορούμε να έχουμε από την Ευρώπη. Η Ευρώπη χρειάζεται σίγουρα σοβαρές επισκευές, δεν χρειάζεται όμως κατεδάφιση».

«Πρέπει να καταλάβουν και οι μεγάλοι μας εταίροι ότι στην εποχή πανδημίας η εποχή του συμφώνου σταθερότητας και της σιδερένιας δημοσιονομικής πειθαρχίας έχει περάσει», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη νέα μετά τον κοροναϊό εποχή με όρους σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα περάσουμε σε δημοσιονομική ασυδοσία αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν την καινούργια κατάσταση με παλιά λογική», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.