«Δεσμεύσαμε 150 εκ. από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις και στηρίξεις του πρωτογενούς τομέα», τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «το βασικό είναι μέχρι τις 26 Απριλίου που ουσιαστικά διαρκούν τα μέτρα, και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση, είναι απόλυτα κρίσιμο να τηρηθούν ευλαβικά».

«Θέλω να τονίζω ότι η πολιτική πρωτοβουλία για τα μέτρα αυτά ανήκε στον πρωθυπουργό ο οποίος έκανε μια βασική επιλογή να ακολουθήσει τη στρατηγική που χάραξαν οι λοιμωξιολόγοι και να την ακολουθήσει χωρίς να σκεφτεί το πολιτικό κόστος. Αλλά το δεύτερο είναι ότι υπήρξε μια θεαματική συμμόρφωση, συνεργασία και κατανόηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για την εφαρμογή αυτών των σκληρών περιοριστικών μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «αυτό που εμφανίζεται σήμερα ως επιτυχία δεν πρέπει να το διακυβεύσουμε και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή τη γραμμή και σε αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία θέλουμε».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι «πράγματι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης της κατάστασης αλλά αυτό θα πρέπει να το εκλάβουμε ως επιστέγασμα και επιβράβευση της συνολικής μας προσπάθειας, όχι όμως ως σημείο χαλάρωσης αλλά αντιθέτως ως μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση μέχρι να νικήσουμε την πανδημία».

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Η Ευρώπη έχει χαλαρώσει τους μηχανισμούς για την εποπτεία των λεγομένων κρατικών ενισχύσεων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι λεει στα κράτη εκεί που μέχρι τώρα σας έλεγα ότι δεν μπορείτε να ενισχύετε διαφόρους κλάδους της οικονομίας σας, γιατί αυτό το θεωρώ παρέμβαση στην εσωτερική αγορά και στρέβλωση του ανταγωνισμού, τώρα σας επιτρέπω να το κάνετε κάτω από ορισμένους όρους και προϋποθέσεις. Αυτό είναι μια νομική χαλάρωση που επιτρέπει στα κράτη, ανάλογα με τις δυνάμεις του το καθένα, να ενισχύσει τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας. Το δεύτερο το οποίο έχει κάνει είναι ότι εμφανίζονται προσωρινοί κανονισμοί οι οποίοι αλλάζουν τα κονδύλια για τη συνοχή, το ΕΣΠΑ δηλαδή, και τα κονδύλια για τη στήριξη της κοινής αγροτικής πολιτικής άρα τα κονδύλια του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και του ΕΠΑΛ. Αυτοί οι κανονισμοί λένε ότι από εκεί που είχαμε δεσμεύσει ευρωπαϊκά λεφτά τα οποία έπρεπε να τα χρησιμοποιήσετε με έναν ορισμένο τρόπο και σύμφωνα με όσα λένε τα προγράμματα αυτά, χαλαρώνουμε τα προγράμματα αυτά και αν έχετε διαθέσιμα ποσά σε αυτούς τους λογαριασμούς σας, σας δίνω τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε με διαφορετικό τρόπο τα λεφτά, χαλαρώνω τους ελέγχους της χρήσεως αυτών των χρημάτων άρα μια μεγαλύτερη ευελιξία... Αυτά δεν είναι καινούργια χρήματα, είναι χρήματα τα οποία ήδη υπήρχαν τα οποία όμως δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας. Αυτά τα δύο ποσά είναι αρκετά; Η απάντηση είναι ότι ουδείς γνωρίζει αν είναι αρκετά γιατί ουδείς γνωρίζει το βάθος της κρίσης το οποίο δεν θα είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες, γιατί δεν επλήγησαν με τον ίδιο τρόπο όλες οι χώρες και επίσης δεν ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας. Όλοι ξέρουμε ότι θα υπάρχει ύφεση δεν ξέρουμε όμως το βάθος και την έκταση αυτής της ύφεσης».

Για το ομόλογο, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «το ομόλογο δεν είναι αμοιβαιοποίηση του χρέους γιατί από το ομόλογο θα δανειστεί ο καθένα εξατομικευμένα. Ο καθένας θα πάρει ανάλογα με τις ανάγκες του τα ποσά του ομολόγου».

«Σημασία έχει ότι βάζουμε την κοινή μας ευρωπαϊκή πίστη για να δανειστούμε φθηνά, χαμηλά άρα η Ευρώπη ως ένα σύνολο των ισχυρότερων κρατών στον κόσμο από πλευράς οικονομιών έρχεται και λεει ότι εμείς είμαστε όλοι μαζί και θέλουμε να μας δανείσετε αξιολογώντας συνολικά την πιστοληπτική μας δυνατότητα, αυτό λεει στις διεθνείς χρηματαγορές. Αυτό είναι το ευρωομόλογο», σημείωσε παράλληλα.

Ο κ. Βορίδης  δήλωσε ότι «ο κίνδυνος που γεννά την ανάγκη σήμερα του δανεισμού, προκειμένου να παρέχουμε ρευστότητα στις οικονομίες μας, δεν γεννήθηκε όπως ήταν την προηγούμενη φορά από την αστοχία της Ελλάδος ή την αστοχία της Κύπρου ή την αστοχία της Ιρλανδίας γιατί οι ίδιες δεν καταφέραν τα οικονομικά τους». Όπως εξήγησε ο ίδιος «έχει να κάνει με κάτι το οποίο επήλθε στον κόσμο και δημιουργεί μια συμμετρική απειλή αυτή τη στιγμή.

«Δεν είναι σωστή η επιμονή της Γερμανίας και ορισμένων άλλων χωρών, είναι λάθος και οικονομικά αλλά είναι και πολιτικά. Αυτό που συζητάμε είναι για το ύψος του επιτοκίου», τόνισε επιπρόσθετα.

Ο κ.Σόιμπλε λεει ότι «αν χρειάζεστε παραπέρα λεφτά, από αυτά τα οποία δίνουμε με αυτούς τους μηχανισμούς που έχουμε, αν θέλετε και άλλα για να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες της κρίσης σας έχουμε φτιάξει ένα εργαλείο. Το εργαλείο αυτό είναι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας, πηγαίνετε να πάρετε από εκεί λεφτά και το επιτόκιο θα είναι χαμηλό», δήλωσε ο κ. Βορίδης.

«Όμως ο ESM δεν δανείζει χωρίς προϋποθέσεις, είναι ένα πολιτικό εργαλείο άρα στην πραγματικότητα σου λέει ‘’πήγαινε να διαπραγματευτείς ένα πρόγραμμα με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας εσύ που χρειάζεσαι το πρόσθετο δάνειο γιατί εγώ δεν το χρειάζομαι. Πήγαινε να το πάρεις αλλά με όρους’’», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε: «Οι όροι είναι τα μνημόνια. Άρα η Ιταλία ή η Ισπανία που μπορεί να το χρειάζονται επειδή έχουν πληγεί βαριά τους βάζει σε μια λογική να πάνε να δανειστούν αλλά με όρους, αυτό όμως ξαναγυρνάει τη συζήτηση όλο το πλαίσιο στα εθνικά κράτη και στο τι θα κάνουν. Αυτό είναι που λεω ότι είναι τη συγκεκριμένη στιγμή που έχουμε αυτή τη ειδική απειλή και κρίση είναι απολύτως λάθος να χρησιμοποιείται αυτό το επιχείρημα. Γιατί σημαίνει τελικώς ότι όλα ξαναγυρνάνε στα εθνικά κράτη κάτι το οποίο γεννά πάρα πολύ έντονες πολιτικές αμφισβητήσεις για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Το πρόβλημα αυτής της λογικής την οποία αναπτύσσει η Γερμανία συστηματικά είναι μια λογική υπονομευτική του κοινού μας εγχειρήματος γιατί αν σε κάθε δυσκολία και σε κάθε κρίση, είτε είναι μια κρίση μεταναστευτική είτε είναι οικονομική η οποία έχει συμμετρικό χαρακτήρα, αν σε κάθε τέτοια στιγμή εκείνο που λεει η ΕΕ «είναι πηγαίνετε στα εθνικά κράτη και τα εθνικά κράτη ας κάνουν ότι καλύτερο μπορούν», είναι σαφές ότι δημιουργούνται οι ρίζες της αμφισβήτησης του κοινού μας ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Αναφερόμενος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει ξαναγυρίσει στα γνωστά παλιά καλά, ότι ξέρουμε και ότι περιμέναμε από το ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι ακριβώς που συμβαίνει». «Προσπάθησαν να κρατηθούνε για ένα διάστημα λόγω της οξύτητας και των δυσμενών συνεπειών της κρίσης αυτής και τώρα δεν κρατιούνται, δεν αντέχουν», υπογράμμισε.

«Επιστρέφουν ολοταχώς σε αυτό που είναι η λαϊκιστική τους ταυτότητα. Δηλαδή το χειρότερο που θα μπορούσε κανείς να κάνει σε αυτή την κρίση είναι να έρχεται και να λέει «πόσα δίνετε εσείς; -12.- Εμείς λέμε να δώσετε 15. Ο άλλος λέει να δώσουμε 18 ο άλλος να δώσουμε 26». Ο κ. Τσακαλώτος λεει να δώσουμε εμπροστοβαρώς δηλαδή να τα δώσουμε όλα τώρα. Αν η κρίση είναι βαθύτερη, αν κρατήσει περισσότερο; Αν οι συνέπειες της κρίσης πάνε και παρακάτω χρονικά;», σημείωσε.

Για την στρατηγική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός επισήμανε ότι «έχουμε χαράξει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μια συγκεκριμένη στρατηγική και αυτή υποστηρίζεται από το σύνολο της κυβερνήσεως».  «Δεσμεύσαμε 150 εκ. από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις και στηρίξεις του πρωτογενούς τομέα. Δίπλα σε αυτά υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί οικονομικών ενισχύσεων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «παρακολουθούμε και έχουμε προτείνει στο συμβούλιο υπουργών συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί σε ότι αφορά τα προγράμματα στήριξης στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και το ΕΠΑΛ προκειμένου να μη μείνουν αναξιοποίητα ποσά εκεί και να αξιοποιήσουμε το μέγιστο δυνατό των πόρων στην κατεύθυνση της στήριξης των παραγωγών μας».

«Περιμένουμε να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας, και να τελειώσει η διαδικασία στα συμβούλια υπουργών και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, προκειμένου να έχουν οριστικοποιηθεί οι αλλαγές προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αυτά τα εργαλεία», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Έχουμε πει ότι η στήριξη αυτή θα γίνει στοχευμένη, δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς παραγωγός μας ότι πρόκειται να τον αφήσουμε εκτεθειμένο μόνο του να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης. Θα γίνει στοχευμένα γιατί ο διατροφικός τομέας σε κάποια του σημεία έχει πληγεί, σε κάποια άλλα πάει εξαιρετικά καλά μέσα στην περίοδο αυτής της κρίσης», επισήμανε.

Ο υπουργός τόνισε ότι ο «κλάδος ο οποίος έχει πληγεί είναι η αλιεία», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «θα στηριχτεί ισχυρά η αλιεία». «Η ανθοπαραγωγή έχει πληγεί, έχω ήδη ζητήσει ποσά να μου μεταφερθούν προκειμένου να τα δώσω στους ανθοπαραγωγούς μας. Άρα εκείνο το οποίο κάνουμε είναι παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά πως εξελίσσεται η υπόθεση στα προϊόντα, συζητώ με τους παραγωγούς...», ανέφερε ο. Βορίδης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης τροφίμων, ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Εκείνο που κοιτάμε προκειμένου να υπάρχει διατροφική επάρκεια, και αυτά τα λεει ο παγκόσμιος Οργανισμών τροφίμων είναι τα εξής: να υπάρχει ελεύθερη μεταφορά των προϊόντων για αυτό έχουμε κάνει τις πράσινες λωρίδες, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, να μην υπάρχουν στις εισαγωγές στις εξαγωγές αντιστοίχως, και τα τρόφιμα να έχουν την ίδια μεταχείριση από πλευράς μεταφοράς με αυτή που έχουν τα φάρμακα. Αυτό είναι κάτι που έχουμε πει στην ΕΕ, έχουμε κάνει τις πράσινες λωρίδες και δεν υπάρχει καθυστέρηση στη διακίνηση των τροφίμων. Δεύτερον, να μην υπάρχουν άσκοποι περιορισμοί σε αυτού του τύπου τις μετακινήσεις γιατί η στρέβλωση αυτή του εμπορίου αυτή είναι που θα δημιουργήσει τελικά τις ελλείψεις των τροφίμων και τρίτο, να μην υπάρχουν άσκοποι περιορισμοί στις μετακινήσεις του προσωπικού και δη των εργατών γης ώστε να μη διαταράσσεται η παραγωγή. Αν διασφαλίσουμε αυτά δεν πρόκειται να υπάρξει διατροφική έλλειψη. Δεν σας λεω ότι δεν θα υπάρχουν εμπορικές αυξομειώσεις αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει το τρόφιμο και από εκεί και πέρα μέσα από την επιλογή που έχει ο καταναλωτής να κάνει την επιλογή εκείνη που τον συμφέρει κάθε φορά οικονομικά».