Τις τελευταίες εβδομάδες, η καθημερινότητά μας έχει κυριευθεί από μια σωρεία αρνητικών ειδήσεων, κυρίως από το εξωτερικό, εξαιτίας της απρόσμενης πανδημίας που έχει πλήξει την παγκόσμια κοινότητα.

Σίγουρα, η κατάσταση στην χώρα μας είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με χώρες όπως οι πολυπληγείσες ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, με μια κυβέρνηση που την έχει αντιμετωπίσει με την πρέπουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Με έναν Πρωθυπουργό που δεν διστάζει να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να θέσει την υγεία των πολιτών ως μοναδική του προτεραιότητα. Ποιο είναι το σημαντικότερο όμως που έχει καταφέρει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση;

Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που μας βοηθάει να βλέπουμε φως από το τούνελ της απελπισίας που έχουμε βυθιστεί;

Αδιαμφισβήτητα, η απάντηση στα ερωτήματα είναι μία λέξη. Μία λέξη που συμπυκνώνει τόσα πολλά και σημαντικά πράγματα. Είναι το «εμείς». Στα δύσκολα, λοιπόν, έχουμε επιλέξει συνειδητά να προτάσσουμε το «εμείς» έναντι του «εγώ». Να μας ενδιαφέρει τι κάνει ο γείτονας που μπορεί να έχει ανάγκη ή το αδέσποτο που δεν έχει εξασφαλισμένη τροφή και νερό.

Να ακούμε τους ειδικούς επιστήμονες και να μένουμε σπίτι για να προφυλάξουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας. Να μαθαίνουμε να φιλτράρουμε τις ειδήσεις και να απομονώνουμε τις διχαστικές λογικές που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα.

Έπρεπε να έρθει μια πανδημία για να φερθούμε ώριμα και να κοιτάξουμε και τον δίπλα μας; Φυσικά και όχι. Χρειάζεται καμία φορά, όμως, να δεχτούμε ένα δυνατό χαστούκι για να αναγνωρίσουμε τα σημαντικά και κυρίως να τα διαχωρίσουμε από τα ασήμαντα και τα μικρά.

Προτεραιότητα όλων μας από εδώ και πέρα θα είναι να διαφυλάξουμε τον α’ πληθυντικό στις ζωές μας, να προσπαθήσουμε να το μεταλαμπαδεύσουμε και σε όσους ακόμη και σε τέτοιες δύσκολες στιγμές επιλέγουν το α’ ενικό. Και στην τελική, εάν κάτι πρέπει να μας μείνει όταν όλο αυτό τελειώσει, θα πρέπει να είναι το «εμείς».

*Ο Ορφέας Γεωργίου είναι Δικηγόρος και Γραμματέας Οργανωτικού της ΟΝΝΕΔ