Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί, έχει οδηγήσει στην αυξημένη χρήση του διαδικτύου για μια σειρά εργασιών που παλιότερα θα απαιτούσαν τη φυσική παρουσία στις δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ανταπόκριση των πολιτών στην ιστοσελίδα «gov.gr», στην οποία συγκεντρώνονται υπηρεσίες του δημοσίου, είναι μεγάλη.

«Βλέπουμε ότι οι πολίτες το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση».

Για την άυλη συνταγογράφηση ο κ. Ζαριφόπουλος σημείωσε πως: «περίπου το 10% των συνταγών πλέον, συνταγογραφείται άυλα».

Ο υφυπουργός τόνισε πως μέσω της ιστοσελίδας γίνονται διαδικτυακά μαθήματα στους πολίτες, προκειμένου να μάθουν να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημοσίου.

«Προχωράμε σε μαθήματα προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να καταλάβουν πώς να διεκπεραιώνουν όλες τις υπηρεσίες».

Μέσω του «gov.gr» θα γίνονται και οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για τα νηπιαγωγεία, ενώ η αντίστοιχη διαδικασία για τους παιδικούς σταθμούς βρίσκεται υπό επεξεργασία.

«Θέλουμε να μπορέσουμε να φέρουμε το κράτος στον υπολογιστή του πολίτη. Προσπαθούμε να φέρουμε όλες τις υπηρεσίες μέσα στον υπολογιστή».

Ο μεγάλος όγκος των χρηστών του διαδικτύου είναι πιθανό να οδηγήσει σε πιο χαμηλές ταχύτητες, ωστόσο το διαδίκτυο αντέχει.

«Αυτό που λέμε εμείς είναι κάποια πράγματα να τα κάνουμε κάποιες ώρες χαμηλότερης πίεσης».