«Θεωρώ τη συζήτηση περί εκλογών άκαιρη εντός πανδημίας. Προέχει αυτή τη στιγμή η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και να μην το ξεχνάμε αυτό, συζητώντας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών. Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση για το αν θα κάνουμε εκλογές είναι εκτός τόπου και χρόνου. Από τη δημοσκόπηση αυτό που κρατώ είναι πως ο κόσμος έχει καταλάβει την αναγκαιότητα των μέτρων. Έχει στη συντριπτική πλειοψηφία συμπράξει με εντυπωσιακή αυτοπειθαρχία στην υλοποίηση των μέτρων. Υπάρχει μια ψυχική όσμωση ηγεσίας που παίρνει τα μέτρα με τον λαό που τα τηρει και τα εφαρμόζει, ακόμα και πράγματα που μπορεί να μας πικραίνουν. Το Ορθόδοξο Πάσχα που θα το κάνουμε σπίτι μας, αλλά για πολλούς θα μας λείψει η Εκκλησία. Θα το κάνουμε όμως. Γιατί καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία.»

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βόριδης μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» με τον Βαγγέλη Μωυσή, σχολιάζοντας τα σενάρια περί εκλογών μετά την πανδημία, που διακινούνται με αφορμή την τελευταία δημοσκόπηση που κατέγραψε εντυπωσιακό άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ της κυβέρνησης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό, πως πλέον κοιτούν απ` όλο τον κόσμο την Ελλάδα ως παράδειγμα καλών πρακτικών. Και αυτό δεν θα γινόταν χωρίς τη συμμετοχή, την ψυχική και πρακτική στήριξη του λαού μας, αλλά κακά τα ψέματα, ήθελε και πολιτικές αποφάσεις που πήρε ο πρωθυπουργός, πιστώνονται προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν ήταν αυτονόητες. Ούτε στην αντιμετώπιση της λαθρομεταναστευτικής κρίσης ήταν αυτονόητες οι αποφάσεις που μας έφεραν ξανά στο γεωπολιτικό προσκήνιο και οδήγησαν σε διπλωματική ήττα την Τουρκία».

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι ο ποιοτικοί έλεγχοι στα τρόφιμα συνεχίζονται παρά τις αντιξοότητες, με δεδομένα μάλιστα τις απειλές ασθενειών για την κτηνοτροφική παραγωγή, που υπήρχαν όταν ξέσπασε η πανδημια.

«Κάνουμε ότι μπορούμε σε συνθήκες που προφανώς επηρεάζουν. Δεν θα σας πω ότι δεν επηρρεάζεται ο ελεγκτικός μηχανισμός του Δημοσίου από την πανδημία. Προφανώς επηρρεάζεται. Αλλά εξαντλούμε κάθε δυνατότητα προκειμένου να γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει, τους κάνουμε πιο στοχευμένα και πιο προσεκτικά σε περιοχές που αισθανόμαστε, ή γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Τώρα, για να καταλάβετε, όλη μας η προσπάθεια γίνεται στον έλεγχο εισαγωγών αμνοεριφίων. […] Επειδή για την πανώλη των χοίρων είχαμε πάρει πολλά μέτρα πριν έρθει, πήγε αρκετά καλά. Πήραμε τα μέτρα στην περιοχή, υπήρξαν κρούσματα εστιασμένα σε μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Έγιναν έλεγχοι, ολοκληρώνουμε εκτενείς ελέγχους σε ζωντανά και νεκρά ζώα, που έχουν ήδη γίνει και δεν διαπιστώσαμε άλλα κρούσματα αφρικανικής πανώλης. Με την ολοκλήρωση των ελέγχων, εφόσον δεν θα έχει καταγραφεί άλλο κρούσμα θα αρθεί και η σχετική αυξημένη επιτήρηση».

Επιπλέον ο πουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξήγησε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για νέους πόρους στην προσπάθεια στήριξης αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Τα 150 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό για παραγωγούς που έχουν πρόβλημα είναι αρχικό ποσό, τώρα κάνουμε τη διαδικασία γνωστοποίησης στην Ε.Ε. για να ξεκινήσουμε να τα δίνουμε. Έχουμε άλλα 40 εκατομμύρια, μέσω ενός σχήματος αποζημιώσεων 20 εκατομμυρίων για την αλιεία και άλλων 20 για γεωργία-κτηνοτροφία. Άρα είμαστε ήδη στα 190 εκατομμύρια. Και βγήκε χθες μια απόφαση της Ε.Ε. που τώρα μελετάμε γιατί έχει αρκετά κεφάλαια, προκειμένου να υποστηριχθεί επίσης η αλιεία μέσα από πρόγραμμα στήριξης που ήδη διαθέτει σημαντκά ποσά αλλά δεν σας λέω ακόμα νούμερο, γιατί περιμένω να δω τι ύψος από αυτά θα μας αφήσει η Ε.Ε. να χρησιμοποιήσουμε για τη στήριξη αλιέων και ιχθυοκαλλιεργητών. Και περιμένουμε μια επόμενη απόφαση που θα μας δώσει νέες δυνατότητες μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Η ευρωπαϊκη διαδικασία με απόφαση για την αλιεία, δηλαδή ο ευρωπαϊκός κανονισμός, θα τελειώσει στις 8 Απριλίου, που είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί στο ευρωκοινοβούλιο. Εμείς τώρα γράφουμε παρατηρήσεις επ` αυτού του κανονισμού. Συνεπώς ναι, στηρίζεται η αγροτική παραγωγή, έχουμε συγκεκριμένα ποσά, έχουμε ήδη αρχίσε να στέλνουμε αιτήματα στο Υπουργείου Οικονομικών για συγκεκριμένους κλάδους και ποσά για να τα διαθέσουμε».