«Έχει λήξει η ισχύς της τάξης νομοθετικού περιεχομένου», σημείωσε αναφορικά με την άρση αναστολής διαδικασιών ασύλου, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με το δημοσιογράφο και βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης.

Αναφερόμενος στην άρση αναστολής διαδικασιών ασύλου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «ήταν ένα πολύ έκτακτο μέτρο το οποίο ήταν απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ασύμμετρη απειλή που βιώσαμε από τα τέλη Φεβρουαρίου». «Νομίζω ότι καταφέραμε μέσα στο Μάρτιο, προς έκπληξη ίσως της γειτονικής χώρας, να αποτρέψουμε την οργανωμένη προσπάθεια παραβίασης των συνόρων», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Από εκεί και πέρα πλέον δεν χρειάζεται αυτό το έκτακτο μέτρο, πρακτικά λόγω κοροναϊού η υπηρεσία ασύλου παραμένει ακόμα κλειστή. Δυνητικά έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήματα ασύλου αλλά αυτό θα γίνει εφικτό όταν ξανανοίξει η υπηρεσία ασύλου», διευκρίνισε επιπρόσθετα.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «τα σύνορα παραμένουν κλειστά στο μέγιστο εφικτό βαθμό. Έχουμε ελάχιστες ροές, πολύ περιορισμένες». «Είχαμε κάποια fake news ροών τα οποία δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο αλλά μετά διορθώθηκαν σε κάποια νησιά, υπήρξαν και κάποιοι οι οποίοι είπαν ότι ήταν νέες αφίξεις νομίζοντας ότι θα φύγουν πιο γρήγορα, επειδή τις νέες αφίξεις τις πήραμε από τα νησιά και τους πήγαμε στην ενδοχώρα, όλα αυτά ήταν κάποια ευτράπελα», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής. «Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή οι ροές είναι πάρα πολύ περιορισμένες», διευκρίνισε.

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «στόχος μας είναι να περιορίσουμε τον κόσμο που διαμένει σε δομές στη χώρα μας με την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας ασύλου και είναι κάτι που ήδη το κάνουμε αυτό».« Ανακοινώσαμε σήμερα ότι μειώθηκε κατά 5,3% ο πληθυσμός του διαμένει στο ΚΥΤ των νησιών το πρώτο τρίμηνο του 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από τον Ιούλιο μέχρι που εφαρμόστηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου βιώσαμε μια αύξηση ροών 86%, ήταν μια τραγικά δύσκολη περίοδος η οποία όμως αναστράφηκε όπως αναστράφηκε και το γεγονός ότι δεν μπορούν 5 νησιά του Αιγαίου να σηκώνουν όλο το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για όλη την Ευρώπη», σημείωσε ο ίδιος.

Για τις επαναπροωθήσεις, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι «το δίμηνο που λειτουργούσαν οι επιστροφές, γιατί τώρα λόγω κοροναϊού δεν μπορούμε και τεχνικά να κάνουμε επιστροφές, καταφέραμε μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να τριπλασιάσουμε τις επιστροφές».

«Κάποια στιγμή ετοιμαστήκαμε να κάνουμε μια επιστροφή που ήταν 600πλάσια των συνηθισμένων αλλά πέσαμε πάνω στον κοροναϊό», εξήγησε επιπρόσθετα. Όπως είπε ο κ. Μηταράκης «το σημαντικό είναι ότι πλέον με τη νέα νομοθεσία που υπάρχει από το Νοέμβριο και με τους νέους ρυθμούς που κινείται η υπηρεσία ασύλου πλέον θα έχουμε επαρκή αριθμό αρνητικών αποφάσεων που μπορεί να έχουμε επιστροφές».

«Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν γινόντουσαν επιστροφές επειδή καθυστερούσαν πάρα πολύ οι αποφάσεις αυτοί που ήταν στα νησιά και έπαιρναν αρνητική απόφαση μέχρι να εκδοθεί τελικά μετά από δύο χρόνια η αρνητική απόφαση, αυτοί είχαν φύγει από το νησί, με αποτέλεσμα να μην εμπίπταν στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για επαναπροώθηση από τα νησιά ώστε έχουμε χιλιάδες ανεφάρμοστες αποφάσεις επιστροφών», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Για τον ΑΜΚΑ των μεταναστών, ο υπουργός ανέφερε πως «το 2016 υπήρχε μια νομοθεσία για μια προσωρινή κάρτα, η οποία θα δινόταν στους μετανάστες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε τη δικιά του νομοθεσία και έδινε ΑΜΚΑ σε όλους». «Όταν πήγαμε στο υπουργείο Εργασίας ήταν το πρώτο πράγμα που κάναμε διακόψαμε την παροχή ΑΜΚΑ σε πρόσωπα τα οποία ήταν αιτούντες άσυλο», επισήμανε.

«Αλλάξαμε το νόμο, το διορθώσαμε και δίνεται ένα προσωρινό δικαίωμα πρόσβασης στους αιτούντες άσυλο, αν αποδειχτεί το άσυλό τους αυτή η κάρτα ακυρώνεται», εξήγησε ο υπουργός τονίζοντας ότι «είναι στα πλαίσια των υποχρεώσεων της χώρας μας από τη συνθήκη της Γενεύης και η χώρας μας εφαρμόζει τις διεθνείς υποχρεώσεις». «Είμαστε ένα δυτικό κράτος το οποίο πιστεύει στις αρχές της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

«Η διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί λεπτές ισορροπίες, θα κριθούμε στο τέλος από το αποτέλεσμα», κατέληξε ο υπουργός.