Στην εκπομπή «MEGA Mag» μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού.

Αυτή τη στιγμή, στις δομές διαμένουν περίπου 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες και ακόμα 30.000 σε ξενοδοχεία. «Σε αυτόν τον πληθυσμό είναι δεδομένο ότι θα έχουμε κρούσματα», δήλωσε ο υπουργός και παρέθεσε το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με τα κέντρα κράτησης, το οποίο βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες.

Κατ’ αρχάς, όλες οι νέες αφίξεις από την 1η Μαρτίου μεταφέρονται σε ειδικά κέντρα όπου όλοι οι αφιχθέντες τίθενται απευθείας σε καραντίνα. Ακόμα έχει περιοριστεί κατά πολύ η κυκλοφορία των ανθρώπων αυτών έξω από τις δομές, ωστόσο παραμένει δύσκολος ο περιορισμός εντός των δομών.

Επί προσθέτως, έχουν δημιουργηθεί ειδικοί υγειονομικοί χώροι στην περίμετρο των δομών, όπου εκεί βρίσκονται σε καραντίνα τα 20 θετικά κρούσματα που έχουν εντοπιστεί.

Τέλος, μέσω κοινωνικών δικτύων, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ενημερώνονται για τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό στις μητρικές τους γλώσσες.

Πέρα από τους τέσσερις αυτούς πυλώνες, έχουν ληφθεί και περαιτέρω μέτρα, όπως η δημιουργία ειδικών χώρες μέσα στις δομές για την διακομιδή των προϊόντων, αλλά και η εγκατάσταση ΑΤΜ, προκειμένου οι διαμένοντες να έχουν τη δυνατότητα τραπεζικών συναλλαγών μέσα στα κέντρα.

Ωστόσο, είναι απαραίτητη η βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον υπουργό, προκειμένου να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών.