«Το κράτος μπορεί να λειτουργεί», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχει μια κυβέρνηση που λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πολιτείας στο θέμα του κοροναϊού, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι «υπάρχει μια κυβέρνηση που υλοποιεί τις αποφάσεις της εγκαίρως και αυτό έχει αναγνωριστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο». «Αποδείξαμε στην πράξη ότι υπάρχει μια σοβαρή κυβέρνηση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισήμανε ότι «αυτό που απαιτείται και ζητείται από όλους εμάς την παρούσα χρονική περίοδο είναι αυστηρή τήρηση, με θρησκευτική ευλάβεια, των περιοριστικών μέτρων ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία». «Με την ίδια σοβαρότητα και συνέπεια θα πρέπει να συνεχίσουμε τον Απρίλιο που είναι και ο κρίσιμος μήνας της πανδημίας», συμπλήρωσε επιπρόσθετα.

Για τις δομές υγείας στα νησιά, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι «από τα 110 κατοικημένα νησιά στα 9 μόνο υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς για κοροναϊό, και μόνο στην Κρήτη υπάρχουν μονάδες εντατικής θεραπείας για κοροναϊό». «Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να μετακινηθούν άνθρωποι στα νησιά πλην των μονίμων κατοίκων», διευκρίνισε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως «όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί ο καθένας σε ατομικό επίπεδο να γίνει ένας ‘’μικρός ήρωας’’ αρκεί και μόνο να μείνει στο σπίτι του».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί εν όψει του Πάσχα, ο υπουργός απάντησε ότι «σκεπτόμαστε διάφορα σενάρια και ένα από αυτά είναι ο περιορισμός ακόμα και των άσκοπων μετακινήσεων μεταξύ των νησιών». «Των μετακινήσεων πλην βεβαίως των περιπτώσεων που απαιτείται η μετακίνηση μεταξύ των νησιών για παράδειγμα για λόγους εργασίας ή για λόγους υγειονομικούς», εξήγησε.

«Σκεπτόμαστε αυτό το σενάριο επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε κυρίως τη δημόσια ασφάλεια και υγεία ιδιαιτέρως των κατοίκων των μικρών νησιών. Και εν όψει των εορτών του Πάσχα είναι ένα μέτρο το οποίο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα κρούσματα κοροναϊού στο πλοίο Ελ. Βενιζέλος, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι «τα περιοριστικά μέτρα μη προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων αλλά και ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής η Ελλάδα τα είχε πάρει από 15 Μαρτίου».

Άρα όπως εξήγησε ο ίδιος, «το συγκεκριμένο πλοίο δεν μπορούσε να προσεγγίσει σε ελληνικά λιμάνια, για λόγους όμως κρουσμάτων και ανθρωπισμού χθες επετράπη ο λιμενισμός του στο λιμάνι του Πειραιά, σε ένα ασφαλές σημείο, γιατί μας ενδιαφέρει η δημόσια ασφάλεια και η υγεία των χρηστών του λιμανιού».

«Σήμερα η επιχείρηση υπό την αιγίδα του ΕΟΔΥ θα ξεκινήσει, θα υπάρξει μεταφορά των υγιών μελών του πληρώματος σε ξενοδοχεία και αυτοί που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό θα παραμείνουν σε καραντίνα στις καμπίνες τους», σημείωσε.

Αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης του θαλάσσιου μπάνιου και του ψαρέματος, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι «δεν μπορεί να κολυμπήσει κανείς. Αυτά τα μέτρα τα αντιδημοφιλή, τα αντιλαϊκά είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Ερωτηθείς για τα μέτρα προστασίας του Λιμενικού Σώματος και τις προσφυγικές ροές, δήλωσε πως από τις πρώτες μέρες στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής έχουμε λάβει όλα τα μέτρα προφύλαξης τόσο των εργαζομένων όσο και των στελεχών μας του Λιμενικού Σώματος».

«Από την άλλη δεν έχουμε χαλαρώσει ούτε λεπτό την προστασία των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας. Αυξημένα επιχειρησιακά μέσα παραμένουν, αυξημένο προσωπικό, αυξημένες περιπολίες», τόνισε.

Ο κ. Πλακιωτάκης αφού επισήμανε πως «οι ροές έχουν ελαχιστοποιηθεί», ευχαρίστησε και συνεχάρη δημόσια τα στελέχη, που όπως ο ίδιος τόνισε, «με την τόλμη τους και την αποφασιστικότητα τους προστατεύουν στον ύψιστό βαθμό τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας».

«Κανένας εφησυχασμός, καμία χαλαρότητα, με την ίδια τόλμη θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορα μας που τυχαίνει να είναι και τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ», συμπλήρωσε επιπρόσθετα.

Τεν κατακλείδι, ο κ. Πλακιωτάκης ευχαρίστησε και τους ευρωπαίους συμμάχους της χώρας που μέσω της Frontex ενισχύουν την προσπάθειά μας.