Την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους, στη βάση του δίκαιου καταμερισμού, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC.

«Βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση, επειδή τα κέντρα είναι υπερπλήρη», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εδώ και μήνες τονίζουμε στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να υπάρχει δίκαιος καταμερισμός του βάρους».

Σχετικά με την πανδημία, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε εξάλλου, ότι «η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική επιτυχία στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της πανδημίας» και συμπλήρωσε ότι «η διαχείριση και αντιμετώπιση μίας πρωτοφανούς για τα παγκόσμια δεδομένα πανδημίας, αποδεικνύει ότι θα αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο -όσο το δυνατόν περισσότερο- οποιαδήποτε πιθανή δύσκολη κατάσταση στις δομές φιλοξενίας, κάτι που είναι, φυσικά, μια εντελώς διαφορετική πρόκληση».

Έκανε, εξάλλου, λόγο για μια διπλή πρόκληση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Ελλάδα: «υπερπλήρεις εγκαταστάσεις υποδοχής και κέντρα και -ταυτόχρονα- η πρόκληση της πανδημίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση του κοροναϊού στα ΚΥΤ και ζήτησε να παραχωρηθούν από την Ευρώπη «ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ, ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε έγκαιρα όσους πρόσφυγες και μετανάστες κρίνεται αναγκαίο. Η νέα πρόκληση απαιτεί χώρους καραντίνας και απομόνωσης, η δημιουργία των οποίων ήταν αδύνατο να έχει προβλεφθεί πριν από την έξαρση της πανδημίας».

Επιπλέον, έκανε λόγο για την ανάγκη παροχής απαραίτητων υλικών, «όπως απολυμαντικά και ιατρικός εξοπλισμός».