Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας για τους προβληματισμούς γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχει η κρίση του κοροναϊού στους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και πώς θα αντιμετωπιστούν τυχόν ζημίες που θα προκύψουν.

Η κυβέρνηση έχει ήδη υπολογίσει να διαθέσει 150.000.000 ευρώ στους παραγωγικούς κλάδους που θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αν και η τροφοδοσία της αγοράς γίνεται ανεπηρέαστα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν ωστόσο, κάποιες μικρές καθυστερήσεις στα σύνορα που αφορούν στα εισαγόμενα προϊόντα και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τα υπουργεία αγροτικής ανάπτυξης και γεωργίας όλων των υπόλοιπων χωρών. «Δεν πρέπει να διαταραχτεί η εφοδιαστική αλυσίδα και η απρόσκοπτη μεταφορά αγαθών από και προς τα κράτη μέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί πρόβλημα στους κλάδους αυτούς, ο κ. Σκρέκας ισχυρίστηκε ότι θα υπάρξει στήριξη από την κυβέρνηση με αποζημιώσεις για τις ζημίες που θα έχουν προκληθεί. «Αν αυτοί οι κλάδοι καταρρεύσουν και πτωχεύσουν, δε θα τους έχουμε στη διάθεσή μας την επόμενη μέρα», δήλωσε ο υφυπουργός αναδεικνύοντας τη σημασία της ύπαρξης των κλάδων αυτών και την ανάγκη στήριξής των.

Σχετικά με τις δηλώσεις επιδοτήσεων, για τις οποίες το σύστημα έχει ανοίξει, ο κ. Σκρέκας δήλωσε πως «τα συστήματα για τη δήλωση των προϊόντων είναι ανοιχτά σε όλη την Ευρώπη, εμείς κλείσαμε για 15 μέρες, ανοίξαμε προχθές τις πύλες εισόδου μόνο για απομακρυσμένη επικοινωνία, γιατί το 50% των δηλώσεων είναι πανομοιότυπες κάθε χρόνο».

Τέλος, υποστήριξε πως θα γίνει προσπάθεια χρησιμοποίησης ευρωπαϊκών χρημάτων για την κάλυψη των αναγκών αυτών, αν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.