Σαν έτοιμη από καιρό μοιάζει η ελληνική κοινωνία να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές επιταγές του 21ου αιώνα, καθώς ήδη η πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες προς όφελος της δημόσιας υγείας κάνει χρήση των σύγχρονων μέσων τηλεπικοινωνίας. Είναι άραγε αυτή η κανονικότητα που τόσο καιρό κυνηγάμε;

Τα οφέλη της τηλεργασίας, μίας σύγχρονης μορφής εργασίας κατά την οποία οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να μη μεταβαίνουν σε κάποιο κεντρικό σημείο αλλά να δουλεύουν εξ αποστάσεως, είναι πολλαπλά τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Υπό το φως των τεχνολογικών εξελίξεων και του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας οι Έλληνες εργαζόμενοι θα μπορέσουν να γίνουν πιο παραγωγικοί, έχοντας ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα που θα επιτρέπει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Παράλληλα, η υιοθέτηση αυτής της μορφής εργασίας σε ευρύτερο επίπεδο θα καταστήσει δυνατή την απασχόληση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες ο συμβατικός τρόπος εργασίας είναι απαγορευτικός. Η εξ αποστάσεως εργασία αποτελεί ταυτόχρονα εργαλείο μείωσης των λειτουργικών εξόδων για τις επιχειρήσεις ενώ η αύξηση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού θα συνδράμει στην αύξηση των εσόδων. Ειδικά στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για την ελληνική πραγματικότητα η τηλεργασία δίνει την δυνατότητα στους εργαζομένους να προστατευθούν απέναντι στην πανδημία δουλεύοντας από το σπίτι.

Εντυπωσιακή είναι η ετοιμότητα και η ψυχραιμία που επιδεικνύει καθημερινά η ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που φανερώνεται μέσα από την άμεση προσαρμογή του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα νέα δεδομένα.

Μόλις λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο των σχολικών και των πανεπιστημιακών μονάδων οργανώθηκε η διεξαγωγή των μαθημάτων με διδασκαλία εξ αποστάσεως και δρομολογήθηκε άμεσα η πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων για την ανεμπόδιστη συνέχιση του έργου όλων των Δημόσιων Φορέων.

Η δημιουργία της πλατφόρμας gov.gr διευκολύνει χιλιάδες συμπολίτες μας να πραγματοποιούν συναλλαγές με το δημόσιο χωρίς καν να βγουν από το σπίτι, από το κινητό ή τον υπολογιστή τους, ακόμα και να λάβουν ηλεκτρονικά τα συνταγογραφούμενα φάρμακά τους.

O Covid-19 δε δοκιμάζει μόνο το ελληνικό σύστημα υγείας και τις αντοχές των Ελλήνων πολιτών, έρχεται να αναδιαμορφώσει την έως τώρα καθημερινότητα μας και να τεστάρει τη δυνατότητα προσαρμογής μας σε νέες συνθήκες.

Η τηλεργασία χρησιμεύει αναμφίβολα στον περιορισμό της απειλής ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλλει στις δυσκολίες που ανακύπτουν σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Το να κάνεις«work from home» παύει όμως να μοιάζει ιδανικό, όταν δεν το έχεις επιλέξει και μετατρέπεται σε «full remote working» εξαιτίας μιας νέας δυσάρεστης πραγματικότητας.

Η προσαρμογή όμως στα νέα δεδομένα είναι αναγκαία για το καλό όλων μας. Στόχος μας πρέπει να παραμείνει ωστόσο, όταν ξεπεράσουμε τα δύσκολα να μην ξεχάσουμε τη νέα πραγματικότητα που μας βοήθησε να ξεπεράσουμε την κρίση. Να την κάνουμε κτήμα μας και να την εφαρμόσουμε περνώντας σε μια εντελώς νέα εποχή.


*Ο Μένιος Κορομηλάς είναι Πολιτικός Μηχανικός και Υπεύθυνος Περιφερειακών Οργανώσεων ΟΝΝΕΔ