«Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι υποστηρικτικά για επιχειρήσεις και εργαζόμενους ενώ είναι ξεκάθαρο πως δεν θα γίνουν απολύσεις» ξεκαθάρισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι «κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού ήταν η διαφύλαξη του αγαθού της υγείας και σε αυτό συγκριτικά με τις άλλες χώρες του κόσμου φαίνεται ότι πάμε πολύ καλύτερα αλλά ταυτόχρονα κινηθήκαμε και προς την κατεύθυνση να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο που θα στηρίζει ταυτόχρονα και επιχειρήσεις και τη διατήρηση θέσεων εργασίας».

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «το μενού των μέτρων που πήραμε ήταν από τη μία μεριά υποστηρικτικά για τις επιχειρήσεις, αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, το ενοίκιο και όλα τα υπόλοιπα τα οποία έχει ανακοινώσει σε επίπεδο οικονομικών εργαλείων το υπουργείο Οικονομικών και για τους εργαζόμενους διαμορφώσαμε δύο πολύ σημαντικές πλατφόρμες, την πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ στην οποία έχουν υποβάλει επιχειρήσεις την αίτησή τους για τη μείωση του μισθώματος αλλά και ποιους εργαζόμενους έχουν βάλει σε αναστολή λειτουργίας και από την άλλη την πλατφόρμα που ξεκίνησε σήμερα τα μεσάνυχτα η οποία λειτουργεί με επιτυχία».

«Μέχρι στιγμής έχουν μπει 21 χιλιάδες έντυπα υποβολής από τους εργαζόμενους για να πάρουν τα 800€. Όλα τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει έχουν έναν κοινό παρονομαστή τη ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας», σημείωσε ο ίδιος.

«Αυτό είναι το σκεπτικό μας, αυτή είναι η βούλησή μας και αυτή είναι η πυξίδα προσανατολισμού μας που το έχουμε ήδη νομοθετήσει», τόνισε.
Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι «ακόμα και μετά την κρίση, για 45 μέρες, δεν μπορούν να απολύσουν κανέναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις».

Για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ανέφερε ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται απόλυτα από την πολιτεία στο σύνολο του αρχικού τους μισθού». «Άρα, διασφαλίζει η πολιτεία και την ασφαλιστική στήριξη όλων των εργαζομένων που μπήκαν σε αυτή την περιπέτεια δια μέσου της κρίσης που περνάει η χώρα μας», εξήγησε ο υπουργός.

Για την με εκ περιτροπής απασχόληση, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «η εκ περιτροπής απασχόληση δεν είναι κάτι καινούργιο, εισάγεται όμως τώρα ως ένα αναγκαίο με ταχύτητα εργαλείο για τη στήριξη των επιχειρήσεων με έναν και μόνο όρο». «Όποια επιχείρηση την χρησιμοποιήσει, ως εργαλείο, θα πρέπει να διατηρήσει και τις θέσεις εργασίας», εξήγησε ο ίδιος.

Για το αν ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, ο κ, Βρούτσης υπογράμμισε ότι ισχύει μόνο για αυτές τις επιχειρήσεις που καταρρέει ο τζίρος τους.
«Μόνο για αυτές που είναι έτοιμοι οι επιχειρηματίες να κλειδώσουν την επιχείρηση με λουκέτο και λέμε όχι δεν θα βάλεις σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους, δεν θα προχωρήσεις σε απόλυση χρησιμοποίησε αυτό το εργαλείο», εξήγησε.

Για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η εκ περιτροπής απασχόληση, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι θα είναι ια ένα μήνα, για δύο μήνες «δηλαδή την ώρα που τελειώσει η κρίση την ίδια στιγμή αίρεται και αυτό το διοικητικό μέτρο καθώς θα γυρίσουν και πάλι στο προηγούμενο καθεστώς».
Αναφορικά με τα επιδόματα ανεργίας, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «οι μακροχρόνια άνεργοι παίρνουν ένα επίδομα και μάλιστα με απόφασή μας όσων έληξε το επίδομά τους το πρώτο τρίμηνο του 2020 είτε από τακτική ανεργία είτε από μακροχρόνια ανεργία επίδομα θα συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα για δύο ακόμα μήνες». «Δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια, όλα θα γίνουν αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, φροντίσαμε και κάναμε γρήγορα ψηφιακές αλλαγές και θα είναι όλοι αυτόματα ενταγμένοι», εξήγησε ο ίδιος.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους που λήγει η σύμβαση ορισμένου χρόνου κατά τη διάρκεια της αναστολής, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «προτεραιότητα είναι να καλυφθεί ο εργαζόμενος που θα μπει σε αναστολή της σύμβασης εργασίας του, μετά λογικά θα έχει λήξει η σύμβαση εργασίας του». «Δεν μπορεί να αλλάξει σύμβαση εργασίας , με το ίδιο καθεστώς εργασίας που μπήκε αυτό παραμένει», ξεκαθάρισε παράλληλα. «Το σημαντικό είναι ότι μπαίνουν στην ομπρέλα των 800€ άρα είναι ωφελημένος αυτός ο εργαζόμενος γιατί θα ήταν εκτός αγοράς εργασίας σε μια κρίσιμη στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε ήδη εξαγγείλει τη μεγάλη αναστολή των εισφορών, 31 του μηνός έληγαν οι αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων, αυτές μεταφέρονται για το Σεπτέμβριο και ταυτόχρονα για τους ελευθέρους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με απόφαση του e-ΕΦΚΑ μεταφέραμε στις 10 Απριλίου την πληρωμή για ένα ακόμα λόγο γιατί δίνουμε το εξαιρετικό προνόμιο στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώσουν τις εισφορές, εάν το θέλουν, με μείωση 25%. Εάν δεν το θέλουν θα πάνε το Σεπτέμβρη και εκείνοι».

Για τους επιδοτούμενους του ΟΑΕΔ, ανέφερε ότι «όλοι που θα υπάρχουν στην πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ, από την επιχείρηση, εργαζόμενοι θα πάρουν τα 800€».

Ερωτηθείς αν παγώνουν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «λειτουργεί κανονικά ο e-ΕΦΚΑ, δεν έχει ανασταλεί καμία υπηρεσία, καμία λειτουργία, καμία εξέλιξη των νομοθετημένων διαδικασιών, όλα εξελίσσονται κανονικά». «Nα ληφθεί όμως υπόψη ότι και το ανθρώπινο δυναμικό έχει αποδυναμωθεί γιατί χρησιμοποιούν ως υπάλληλοι την άδεια ειδικού σκοπού γιατί είναι γονείς οπότε έχει μειωθεί και η ταχύτητα των δράσεων του e-ΕΦΚΑ», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς πως θα υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να κάνει έκπτωση ενοικίου, απάντησε ότι «είναι νομοθετημένο, δεν υπάρχει ευχέρεια. Από τη στιγμή που είναι νόμος τηρείται ο νόμος δεν αμφισβητείται».

Αναφερόμενος στις δημοσιονομικές αντοχές, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «οι δημοσιονομικές αντοχές δεν είναι απεριόριστες». «Τα μέτρα είναι έκτακτα, αναγκαία, καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων και επιχειρήσεων της χώρας και τα έχουμε δρομολογήσει με σκοπό να περάσουμε την περίοδο της κρίσης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», επισήμανε.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Πληγές θα ανοίξουν, θα υποστούμε πίεση στο ΑΕΠ της χώρας, θα περάσουμε σε ύφεση, η ανεργία θα αυξηθεί δυστυχώς. Είναι πράγματα τα οποία δεν είναι στο χέρι μας ως κυβέρνηση, είναι κάτι που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος εμείς προσπαθούμε όλα αυτά να τα κάνουμε πιο ήπια. Δηλαδή οι όποιες πληγές ανοίξουν να επουλωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα και φαίνεται ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει πιάνουν τόπο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε το βάθος ούτε την ένταση της κρίσης και κανείς δεν μπορεί να πει ότι είμαστε σε ένα πακέτο χρημάτων από πίσω και μπορούμε να υποστηρίξουμε ανεξέλεγκτα σε ένα βάθος χρόνου απεριόριστο. Όλοι εκτιμούμε ότι όλα αυτά θα τελειώσουν σύντομα, στη βάση αυτού του σύντομα έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας. Ρίχνουμε «καύσιμα» στην οικονομία και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και κρατάμε και «καύσιμα» έτσι ώστε την ώρα που θα βγούμε από την κρίση να επανεκκινηθεί η οικονομία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μειώσεων των μισθών και των συντάξεων, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη τέτοια σκέψη ούτε για μείωση συντάξεων ούτε για μείωση μισθών. Προχωράμε με ένα σχέδιο, αυτό είναι το σχέδιό μας αυτό που υπάρχει σήμερα».

Αναφορικά με την τηλε-εργασία στις επιχειρήσεις με αναστολή υπογράμμισε ότι «δώσαμε μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις, με έναν συμπληρωματικό μισθό που θα συμφωνηθεί μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη το δικαίωμα μόνο στην τηλεεργασία με σκοπό να υποστηριχτούν κάποιες έκτακτες καταστάσεις σε μια επιχείρηση και με αυτό τον τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση να συνεχίσει ένα κρίσιμο κομμάτι της λειτουργίας της».