«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί». Με αυτήν τη φράση η κυβέρνηση διαμηνύει στη διεθνή επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει ζωντανή και -παρά τη δεδομένη, όπως τονίζει, ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2020- η ανάπτυξη θα επιστρέψει αμέσως μετά. Το μήνυμα αυτό περνάει μέσα από την τακτική ενημέρωση (newsletter) που στέλνει το γραφείο του πρωθυπουργού σε ξένους επενδυτές και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Συντάκτης είναι ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, που έχει δια-χειριστεί το τελευταίο οκτάμηνο ένα μεγάλο κομμάτι της προσπάθειας για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Στην εισαγωγή του σημειώματος ο κ. Πατέλης σημειώνει (σ.σ.: η μετάφραση από τα αγγλικά είναι των «Π»): «Η πρώτη περίπτωση κορονοϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Από την αρχή ο πρωθυπουργός πίστευε στην επιθετική αντίδραση απέναντι στην κατάσταση που εξελισσόταν και η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν τη στρατηγική της “κοινωνικής απόστασης”.

Η χώρα σήμερα (σ.σ.: πριν από μία εβδομάδα) κατατάσσεται στην 26η θέση ως προς τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και στην 24η ως προς τον συνολικό αριθμό των θανάτων. Έχουμε ελπίδες για την επίδραση του πιο ζεστού καιρού τον Μάιο, αλλά γνωρίζουμε τις επιπλοκές που προέρχονται από την αλληλεξάρτηση όλων των χωρών».

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση εξηγεί μέσα από το newsletter αυτό τη στρατηγική που ακολουθεί και η οποία οδηγεί στα πακέτα μέτρων που ανακοινώνουν κατά διαστήματα οι υπουργοί Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης και Γ. Βρούτσης: «Είναι λάθος να βλέπουμε την οικονομική καθίζηση από την κρίση αμιγώς ως μια κρίση ζήτησης. Στην καρδιά της είναι κρίση αρνητικού εφοδιασμού, η οποία επηρεάζει επίσης τη ζήτηση. Ως τέτοια, οι προσεγγίσεις του τύπου “λεφτά από το ελικόπτερο”, κατά τη γνώμη μας, δεν θα ήταν καθεαυτές τόσο επιδραστικές όσο κάποιοι πιστεύουν. Τα μεγάλα πακέτα ενίσχυσης που κάνουν πρωτοσέλιδα συχνά κρύβουν ένα μικρότερο αποτέλεσμα. Ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες».

Η ανάλυση που κάνει προς τους ξένους επενδυτές ο κ. Πατέλης δείχνει και τη φιλοσοφία στην οποία κινείται τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση. «Η προσέγγισή μας είναι να εργαστούμε πάνω σε τέσσερις κύριους άξονες:
  • Πρώτον, να προστατεύσουμε τους εργαζομένους που έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση, όπως και την απασχόληση συνολικά.
  • ∆εύτερον, να διασφαλίσουμε ότι οι υγιείς επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες, δεν θα χρεοκοπήσουν.
  • Τρίτον, να είμαστε έτοιμοι ώστε η οικονομία να τρέξει με τέρμα τα γκάζια, όταν η κρίση υποχωρήσει.
  • Τέταρτον, να εργαστούμε με τους εταίρους μας για να βρούμε την καλύτερη απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν με απόλυτη ακρίβεια, για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα μικροοικονομίας και μακροοικονομίας που έχουν δημιουργηθεί».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού εκφράζει την αισιοδοξία ότι «τα οικονομικά πακέτα που έχουμε ανακοινώσει και που θα συνεχίσουμε να ανακοινώνουμε θα έχουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα» και σημειώνει χαρακτηριστικά ως προς τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Πατέλης, «δεν υπάρχουν επικαιροποιημένοι στόχοι για την ανάπτυξη ή για τα πρωτογενή πλεονάσματα», καθώς, όπως τονίζει, «θα ήταν ανόητο και ανεύθυνο να το πράξουμε, δεδομένης της εν εξελίξει κατάστασης.

Ακόμα και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε να αναβάλει τη δημοσίευση των τριμηνιαίων εκτιμήσεων από τον Μάρτιο για τον Ιούνιο». Η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο σημείωμα, είναι αισιόδοξη ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα γίνει ένα εντυπωσιακό « comeback».

«Είναι αναμφίβολο», σημειώνει, «ότι η επίδραση (σ.σ.: της κρίσης) στο ΑΕΠ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου θα είναι τεράστια, με τη μητέρα όλων των επιστροφών να αναμένεται το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.

Όση ανάπτυξη χαθεί το 2020 θα την κερδίσουμε πιθανότατα πίσω το 2021, ακόμα και μεγαλύτερη». Τέλος, ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, αναφέρει τα εξής: «Εργαζόμαστε για να επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Η θεσμοθέτηση ενός νέου Πτωχευτικού Κώδικα προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, αν και το πρόγραμμα της υλοποίησης μπορεί να προσαρμοστεί».