«Η ΕΕ έχει κάνει μεγάλα βήματα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της πανδημίας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αναφορικά με το διχασμό της ΕΕ για την έκδοση ευρωομολόγου, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η ΕΕ σε σχέση με αυτά που συνέβαιναν πριν από δύο εβδομάδες έχει κάνει μεγάλα βήματα». «Η φύσης της είναι να κινείται με αυτό τον περίεργο τρόπο, σαν τον κάβουρα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι «τελικά η Ευρώπη θα καταλήξει σε κάποια λύση, κάποιος συμβιβασμός θα βρεθεί που θα είναι αρκετά ευρύτερος από τα όσα έχουνε γίνει μέχρι τώρα». «Η συνειδητοποίηση της κρίσης και το γεγονός ότι είναι τόσο διασυνδεδεμένη ολόκληρη η οικονομία της Ευρώπης ώστε κανένας δεν αντέχει κάποιος άλλος να φύγει και ιδίως οι μισοί να πλήττονται δραστικά, δεν αντέχεται αυτό, θα οδηγήσει σε λύση», υπογράμμισε.

Για το ευρωομόλογο, υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «μπορεί να ονομαστεί διαφορετικά».« Έχουμε 28 διαφορετικά πολιτικά συστήματα που πρέπει να συμβιβαστούν και θα συμβιβαστούν, γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία της Ευρώπης», επισήμανε. «Ο κ. Ντράγκι λειτουργεί σαν ένας πολιορκητικός κριός δείχνοντας τον δρόμο της ευρωπαϊκής λύσης», υπογράμμισε τονίζοντας παράλληλα ότι «η λύση θα είναι ευρωπαϊκή δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό».

«Είναι υπερβολικά διασυνδεδεμένες οι οικονομίες ώστε να μπορεί να αντέξει η μια πλευρά κρίσιμα πλήγματα στην άλλη ιδίως για κάτι τέτοιο», διευκρίνισε.

Ακόμη εξέφρασε την άποψη ότι «παρόλο που το φαινόμενο είναι πάρα πολύ βίαιο, θα έχει μια τεχνολογική λύση». «Ο άνθρωπος θα νικήσει τον ιό και επειδή θα υπάρχει λύση αυτή θα οδηγήσει και σε μια οικονομική ανάκαμψη», εκτίμησε ο ίδιος.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε χρήματα από το μέλλον στο παρόν, αυτό είναι το κλειδί της επόμενης φάσης, όπως δίδαξε ο Κέιν μετά την κρίση του ’29». «Αυτό πρέπει να γίνει από το κράτος, το κράτος μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά αποτελεσματικότερα από τον οποιονδήποτε άλλο και όσο πιο μεγάλο είναι το κράτος, η Αμερική ή η οντότητα που λέγεται ΕΕ, τόσο πιο ασφαλής θα είναι η μεταφορά και τόσο πιο ανώδυνη για τις κοινωνίες», πρόσθεσε.

«Περπατάμε σε ένα σκοτεινό δρόμο και βλέπουμε μπροστά μας οικονομικό σκοτάδι για την ώρα γιατί δεν ξέρουμε τη διάρκεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης. Όπως είπε ο ίδιος, «θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή για να πάρουμε αυτού του είδους τις αποφάσεις».

«Πρέπει να κρατήσουμε αρκετά πυρομαχικά ώστε η οικονομία να μπορεί να αντέξει και ένα πιθανό καλοκαίρι με λίγο ή ελάχιστο τουρισμό και μια επανεμφάνιση του κοροναϊού το φθινόπωρο», σημείωσε.

Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι «κανένας σώφρων άνθρωπος δεν σπεύδει σε μια μάχη αν δεν ξέρει ποια είναι η τελική γραμμή άμυνας που θα έχει. Στον πόλεμο για τον κοροναϊο υπάρχει ομίχλη του πολέμου στο ιατρικό επίπεδο όταν αυτή κάπως θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει θα μπορούμε να χαράξουμε και την οικονομική πολιτική με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα».

«Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πού προσεκτικοί για να μη βρεθούμε σε κάτι που θα είναι πιο παρατεταμένο από ότι είχαμε σχεδιάσει και δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε», υπογράμμισε.

«Τα πολλά χρήματα πρέπει να τα δώσουμε για να κρατήσουμε τον παραγωγικό ιστό και τις θέσεις εργασίας ζωντανές και να μπορούν όλα αυτά να επανεκκινήσουν», εξήγησε πρόσθετα».

Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στα κυβερνητικά προστατευτικά μέτρα, ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι «τον Απρίλιο θα υπάρξει μια μεγάλη διεύρυνση αυτής της περιμέτρου και θα υπάρξουν και εξατομικευμένα μέτρα για αυτούς που δεν είναι στην περίμετρο αλλά έχουν υποστεί ζημιά, για να τους κρατήσουμε το μέγιστο δυνατό του παραγωγικού ιστού ανέπαφο».

«Σήμερα βγαίνουν δύο ακόμη αποφάσεις, η μια αφορά τις μεταχρονολογημένες επιταγές και η άλλη τους δευτερεύοντες ΚΑΔ που θα διευρύνουν αυτούς που θα ανακουφιστούν σημαντικά», δήλωσε.

Ερωτηθείς για τις επιταγές και αν θα αφορά και τις συναλλαγματικές, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι «θα αφορά όλα τα αξιόγραφα, περιμένετε τις ανακοινώσεις. Υπάρχει μια αναστολή».

Ερωτηθείς μέχρι που μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός ο υφυπουργός εξήγησε ότι «θα υπάρχει ένα μεγάλο πέπλο προστασίας αλλά το ερώτημα δεν είναι μέχρι που μπορεί να αντέξει, είναι μέχρι πότε». «Συνεπώς πρέπει να διαχειριστούμε το βέβαιο ‘’που’’, βλέπουμε την καταστροφή που έχει επέλθει και ξέρουμε που πρέπει να παρέμβουμε αλλά και το αβέβαιο ‘’πότε’’», υπογράμμισε. «Δεν ξέρουμε μέχρι πότε και σε ποιο βαθμό πρέπει να κρατήσουμε αυτό το πέπλο και βέβαια πρέπει να έχουμε και χρήματα για την επόμενη μέρα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο ρόλος των τραπεζών ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι «το κράτος θα βοηθήσει και ευθέως δίνοντας χρήματα στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να πληρώσουν μισθούς, και θα διευκολύνουν και οι τράπεζες, με ένα σύστημα εγγυοδοσίας που προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, για να μπορέσουν και αυτές να δώσουν σημαντικά κεφάλαια κίνησης με διάφορούς τρόπους για να απαλύνουν την πίεση στον παραγωγικό ιστό». Επιπρόσθετα εκτίμησε ότι «όλο αυτό είναι ένα έργο σε εξέλιξη και θα το δούμε να εξελίσσεται μέχρι και τον Ιούνιο».

Ερωτηθείς πόσο πιστεύει ότι θα επηρεαστεί το ΑΕΠ, δήλωσε ότι «έχουμε σενάρια πριν προλάβουν να κάνουν οι διεθνείς οργανισμοί τα δικά τους. Εμείς πάρα πολύ έγκαιρα, ως Γενικό Λογιστήριο, παρουσιάσαμε στον υπουργό Οικονομικών και στον Πρωθυπουργό τα σενάρια για τις διάφορες εκδοχές της κρίσης». «Τα σενάρια αυτά δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί αλλά έχει οδηγηθεί προς τα πιο ακραία σενάρια δηλαδή πάμε στα σενάρια που προβλέπουμε κλείσιμο της οικονομίας, που σημαίνει με το που κλείνεις την οικονομία για ένα ή δύο μήνες αυτομάτως είσαι σε περιβάλλον ύφεσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Από τη δυνητική ύφεση που θα μπορούσε να υπάρξει θα πρέπει να αφαιρέσουμε, δηλαδή να προσθέσουμε στην πραγματικότητα, τα χρήματα που θα βάλει το κράτος τόσο δημοσιονομικά όσο και από πλευράς ρευστότητας», εξήγησε παράλληλα.

Ακόμη διευκρίνισε ότι «έτσι θα υπάρχει μια εξομάλυνση αρκετά σημαντική μέσω των χρημάτων που θα βάλουμε, θα δημιουργήσουμε έτσι κάτι που θα σταματήσει τις ακραίες εκδοχές της ύφεσης, έναν αυτόματο σταθεροποιητή μέσω της μεγάλης κρατικής παρέμβασης αλλά ακόμα δεν ξέρουμε το μέγεθός της ύφεσης συνεπώς δεν ξέρουμε και που θα καταλήξει». «Έχουμε όμως μια εικόνα του πόσα χρήματα μπορεί να βάλει το κράτος, όσο όμως μπαίνει η Ευρώπη στο παιχνίδι πιο πολύ αυτά διευρύνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν αντέχουμε να περιμένουμε δύο εβδομάδες ώσπου να αποφασιστεί το ευρωομόλογο, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι «αντέχουμε αρκετά περισσότερο, εμείς έχουμε κάνει το σχεδιασμό μας για να κρατήσει η οικονομία».

«Για τις επιχειρήσεις που θα μπουν στην ΚΑΔ τον Απρίλιο και δεν μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του Μαρτίου θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα χρηματοδότησης», ανέφερε.

Το κρίσιμο στοιχείο όπως είπε ο υφυπουργός, «είναι το τέλος του ’19, αν είσαι υγιής στο τέλος του ’19».