«Έχει κινηθεί η διαδικασία επαναπατρισμού εγκλωβισμένων Ελλήνων στο Λονδίνο σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Αναφορικά με τους Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί σε άλλες χώρες και για τον επαναπατρισμό τους, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «τις προηγούμενες μέρες είχαν γίνει αρκετές πτήσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να επαναπατριστούν Έλληνες από χώρες που έχουμε κλείσει τις πτήσεις από και προς τις χώρες εκείνες όπως για παράδειγμα την Ισπανία, και μάλιστα πριν από δύο μέρες λάβαμε την αντίστοιχη απόφαση και για την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Για τους Έλληνες που εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, ο υφυπουργός τόνισε ότι «το θέμα αυτό δυστυχώς αυτό οφείλεται σε μια εγκληματική ανευθυνότητα της αεροπορικής εταιρείας που ενώ γνώριζε πάρα πολύ καλά ότι είχαν απαγορευτεί οι πτήσεις από τις 6 το πρωί της προηγούμενης ημέρας, τελικά δεν έκανε την επικοινωνία που έπρεπε με τους επιβάτες και δυστυχώς υπήρξε εγκλωβισμός».

«Έχει κινηθεί αυτή τη στιγμή η διαδικασία από το υπουργείο Εξωτερικών για τον επαναπατρισμό τους και νομίζω ότι τις επόμενες ώρες θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική κατάληξη», δήλωσε.

«Ο μεγάλος όγκος των συμπολιτών μας που ήθελαν να επιστρέψουν στη χώρα μας το έχουν πραγματοποιήσει τις προηγούμενες εβδομάδες», διευκρίνισε ο ίδιος. «Υπάρχουν κάποια μεμονωμένα αιτήματα που αυτή τη στιγμή τα συγκεντρώνει το υπουργείο Εξωτερικών, και σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και υπό τις οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και με την Aegean η οποία έχει συμβάλλει πάρα πολύ στην προσπάθεια αυτή, θα κάνουμε τις ενέργειες που απαιτούνται τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα που πάρθηκαν και τις κατηγορίες εταιρειών που έμειναν απέξω, τόνισε ότι «όλη αυτή η διαδικασία είναι δυναμική».
«Το πρώτο σκέλος που είναι το βασικότερο και το πιο σημαντικό, το υγειονομικό, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα και νομίζω ότι η χώρα μας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη», σημείωσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε πως «όσον αφορά το οικονομικό σκέλος που είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί κάποια στιγμή θα ξεπεράσουμε το υγειονομικό κομμάτι και θα δούμε την πραγματική οικονομία ήδη έχουν ληφθεί κάποιες πρωτοβουλίες πρώτον στην κατεύθυνση διασφάλισης των θέσεων εργασίας».

«Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η απόφαση που ελήφθη ότι από 18 Μαρτίου και μετά απαγορεύονται όλες οι απολύσεις και όσες επιχειρήσεις το πράξουν στην ουσία δεν θα τύχουν των ευεργετημάτων τα οποία έχει εξαγγέλλει η κυβέρνηση», εκτίμησε ο κ. Κεφαλογιάννης. «Από εκεί και πέρα επειδή είναι μια δυναμική διαδικασία υπάρχουν κάποιες άλλες είτε εκ παραδρομής είτε και λόγω της κατάστασης δεν μπήκαν στην αρχική φάση και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης», πρόσθεσα παράλληλα.

Για τον τομέα των Μεταφορών, ο υφυπουργός δήλωσε πως «εκείνοι οι συνάνθρωποι μας οι οποίοι εργάζονται για να έχουμε την τροφοδοσία της χώρας συνεχή και ανοιχτή προφανώς και πρέπει να τύχουν μια αντιμετώπιση από πλευράς όχι μόνο της πολιτείας αλλά από πλευρά των εταιρειών ώστε να υπάρχει μια ανταπόδοση».

«Έχουμε φροντίσει και για τους κανόνες υγιεινής των συγκεκριμένων εργαζομένων γιατί είναι ένας στρατηγικός τομέας που πρέπει να μείνει ανοιχτός, δεύτερον υπάρχουν προβλέψεις σε επίπεδο ΕΕ, η πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής αναφέρθηκε στις λεγόμενες ‘’πράσινες λωρίδες’’ δηλαδή το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι διάδρομοι μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για να είναι ανοιχτή η τροφοδοσία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Από εκεί και πέρα όσον αφορά τις άλλες ρυθμίσεις που χρειάζονται και αυτοί οι εργαζόμενοι το δικό μας υπουργείο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε πρόταση και θα προχωρήσουμε σε αντίστοιχες κινήσεις», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή δώσαμε τις κατάλληλες οδηγίες προκειμένου οι οδηγοί και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε αυτά τα μέσα να έχουν τα ατομικά αντικείμενα υγιεινής τους και βεβαίως είχε ληφθεί και πρόβλεψη όσον αφορά το κομμάτι της ενημέρωσης των συμπολιτών μας οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα ΜΜΜ και με μηνύματα είτε στις οθόνες ή και με αφίσες δινόντουσαν οι κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις όσον αφορά την τήρηση των κανόνων υγιεινής».

Ακόμη ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας «να μη γίνεται άσκοπη χρήση των ΜΜΜ». «Το θετικό είναι ότι έχει μειωθεί η κίνηση περίπου κατά 80% άρα ούτως η άλλως ο στόχος της αποσυμφόρησης έχει επιτευχθεί», τόνισε. Παράλληλα διευκρίνισε ότι «είχε επιτευχθεί στην ουσία από την πρώτη εβδομάδα που είχαμε παρατηρήσει μια μείωση της τάξεως του 50%».

«Εξακολουθούμε ακόμα και σήμερα σε καθημερινή βάση να κάνουμε απολύμανση και καθαρισμούς τόσο στους συρμούς όσο και στα οχήματα και στους σταθμούς», υπογράμμισε.