«Η κατάσταση σήμερα είναι αρκετά καλή και αισιόδοξη, καλύτερη από χθες. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ανταποκρίνεται ιδιαίτερα θετικά στα μέτρα. Δεν υπάρχουν ακραία μέτρα, υπάρχουν μέτρα τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν για να περιορίσουμε τον κοροναϊό».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μη εξάπλωση του ιού.

Με αφορμή την επιβολή του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανεξέλεγκτη διάδοση του κοροναϊού και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα».

Με αφορμή τη χρήση drones, ανέφερε πως «γίνεται για να έχουμε μια συνολικότερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί και να μπορούμε να έχουμε καλύτερο συντονισμό των επίγειων δυνάμεων, να μπορέσουμε, αν χρειαστεί να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και από αέρος».

Παράλληλα όμως σημείωσε ότι «εκτός από την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της άσκοπης κυκλοφορίας η ελληνική Αστυνομία έχει την ευθύνη και για τη διασφάλιση της περιουσίας των πολιτών». «Πάρα πολλές επιχειρήσεις και καταστήματα είναι κλειστά και οφείλουμε να λαμβάνουμε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση των περιουσιών των συμπολιτών μας για αυτό για τον καλύτερο συντονισμό του συνολικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Αστυνομίας, όταν καθίσταται αναγκαίο έχουμε και την από αέρος επιτήρηση για τον καλύτερο συντονισμό», δήλωσε ο ίδιος.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ακραία μέτρα, αλλά μέτρα τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν για να περιορίσουμε τον κοροναϊό». «Είναι μέτρα τα οποία λαμβάνονται ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής, το αυτόφωρο και όλες οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις απευθύνονται σε μια ελάχιστη μειοψηφία συμπολιτών μας η οποία παρά τις εκκλήσεις δεν σέβεται τον εαυτό της, την οικογένεια της και το κοινωνικό σύνολο», διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου.

Σε κάθε περίπτωση όμως όπως είπε, «το ενθαρρυντικό είναι ότι πρόκειται για μια ελάχιστη μειοψηφία, χαρακτηριστικά χθες είχαμε πανελλαδικά 12 παραβάσεις και συνελήφθησαν 8 άτομα που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο».

Αναφερόμενος στη «μάχη» της Αστυνομίας στα σύνορα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «η Ελληνική Αστυνομία δίνει ένα πολύ μεγάλο και πολυμέτωπο αγώνα τόσο στα σύνορα, στον Έβρο και στα νησιά μαζί με το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό, για την αναχαίτιση αυτής της πολύ συγκροτημένης ‘’επίθεσης’’ για τη μαζική είσοδο παράτυπων μεταναστών που γίνεται όμως αναμφισβήτητα με προκλητική στήριξη στων αστυνομικών δυνάμεων και της Στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας αλλά παράλληλα καλείται να συνεισφέρει, στην πρώτη γραμμή μετά τους γιατρούς και τους υγειονομικούς, στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα επέλθει αποκλιμάκωση των επεισοδίων στον Έβρο, απάντησε ότι θέλει να πιστεύει ότι «σύντομα και με βάση τα προβλήματα που δημιουργεί η παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού ότι αυτό θα δημιουργήσει την πίεση στις τουρκικές αρχές να επανεκτιμήσουν τον σχεδιασμό τους και όλα αυτά που κάνουν τα οποία πρώτα από όλα στρέφονται εναντίον των ευάλωτων ομάδων των παράτυπων μεταναστών αλλά αποτελούν και μια πρωτόγνωρη πρόσκληση εναντίον της χώρας μας και εναντίον της Ευρώπης».

«Εδώ δεν έχουμε μια μαζική προσπάθεια παραβίασης των συνόρων μας από παράτυπους μετανάστες, έχουμε βίαιη εξώθηση των ανθρώπων αυτών να παραβιάσουν τα σύνορά μας με εμφανή εμπλοκή των αστυνομικών δυνάμεων και του στρατού ξηράς της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη σημείωσε ότι «βλέπουμε ότι από πλευράς Τουρκίας υπάρχει σε εξέλιξη μια οργανωμένη στρατιωτικού τύπου επιχείρηση». «Επιχειρούν συστηματικά πτήσεις με drones, κάνουν ηλεκτρονικό πόλεμο, υποστηρίζουν τους παράτυπους μετανάστες εμφανώς ρίχνοντας καπνογόνα και δακρυγόνα εναντίον των ελληνικών δυνάμεων το προσωπικό της τουρκικής αστυνομίας, της τουρκικής στρατοφυλακής», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι «οι δικές μας δυνάμεις λειτουργούν με ψυχραιμία, με σύνεση, με αποτελεσματικότητα». «Αποδεικνύεται το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού της ελληνικής αστυνομίας και των δυνάμεων των ΜΑΤ που επιχειρούν εκεί», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας παράλληλα ότι «συνεχίζουμε με ψυχραιμία και με σχέδιο».

Εν κατακλείδι ο υφυπουργός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είχε προβλέψει και εγκαίρως είχε σχεδιάσει στον Έβρο τα μέτρα για αυτό και την κρίσιμη στιγμή είδατε να εξελίσσεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός με πολύ επάρκεια και αποτελεσματικότητα, με υπομονή, με ψυχραιμίας».

«Τα σύνορα μας και τα σύνορα της Ευρώπης θα τα προστατεύσουμε από οποιαδήποτε απειλή», υπογράμμισε.