Κοµβικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την πλευρά της κυβέρνησης διαδραµατίζει η τριανδρία των ισχυρών παικτών του συστήµατος Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίµου. Ο λόγος, βεβαίως, για τον διευθυντή του πρωθυπουργικού Γραφείου, Γρηγόρη ∆ηµητριάδη, τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρµόδιο για τον συντονισµό του κυβερνητικού έργου, Ακη Σκέρτσο.
Όπως είναι φυσικό, οι τρεις τους έχουν αναλάβει την εποπτεία µιας σειράς άκρως σηµαντικών µετώπων για την αντιµετώπιση της µεγαλύτερης υγειονοµικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών παγκοσµίως. «Είναι στην πιο δύσκολη φάση τους από την 8η Ιουλίου και µετά, αφού πρέπει να είναι πανταχού παρόντες και ταυτόχρονα να τηρούν τις οδηγίες µε τις οποίες πρέπει να ζήσουµε όλοι µας για το επόµενο διάστηµα», τονίζουν οι γνωρίζοντες τα τεκταινόµενα στο πρωθυπουργικό στρατηγείο αυτές τις ηµέρες.

Από τον πρώτο και εξ απορρήτων συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη ∆ηµητριάδη, περνά το σύνολο των πολιτικών χειρισµών της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνει η χώρα, από την παρακολούθηση των συνεπειών στο πεδίο της κοινωνικής συνοχής και της συνέχισης της λειτουργίας της κρατικής µηχανής µέχρι και το κοµµάτι της κατεύθυνσης των οικονοµικών παρεµβάσεων στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση, καθώς και της επικοινώνησης των µέτρων πρόληψης στους πολίτες.

Παράλληλα, έχει ενεργό ρόλο και στο επίπεδο της απαραίτητης αυτή την περίοδο συνεννόησης µε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάµεις, προκειµένου να αξιοποιείται κάθε πρόταση, αλλά και να καλλιεργείται αίσθηµα ασφάλειας στους πολίτες µε τη δηµιουργία µιας εικόνας συσπείρωσης και συµπόρευσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και άριστος νοµοµαθής, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει ενεργοποιηθεί στο εγχείρηµα των Πράξεων Νοµοθετικού Περιεχοµένου, οι οποίες δίνουν θεσµικό υπόβαθρο στην έκτακτη δέσµη µέτρων που προωθούνται στη διάρκεια της κρίσης. Πρόκειται, άλλωστε, για τον άνθρωπο που είχε την υψηλή εποπτεία του συνόλου των σηµαντικών νοµοθετηµάτων που κατατέθηκαν στη Βουλή ήδη από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φυσικά, εργάζεται σε καθηµερινή βάση για τη διατήρηση των ισορροπιών στους κόλπους της κυβέρνησης σε αυτές τις εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες και την -όσο αυτό καθίσταται εφικτό στην παρούσα φάση- αδιατάρακτη διαχείριση των υπόλοιπων πτυχών της λειτουργίας των κρατικών δοµών.

ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ

Όσο για τον επίσηµο συντονιστή του κυβερνητικού έργου, Ακη Σκέρτσο, δραστηριοποιείται βάσει των θεσπισµένων καθηκόντων του στην επιχείρηση της καθηµερινής συνεννόησης των συναρµόδιων υπουργείων που εµπλέκονται στη µάχη της αναχαίτισης και του ελέγχου των συνεπειών της νόσου, τόσο στο καθαρά υγειονοµικό όσο και στο οικονοµικό πεδίο.

Παράλληλα, ασχολείται µε την καταγραφή των δυσλειτουργιών ή των κενών που παρατηρούνται, προκειµένου να ξεκινά όσο το δυνατόν πιο άµεσα η διαδικασία των βελτιωτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων του εντάσσεται και η συντονιστική διαδικασία για την εξασφάλιση ευελιξίας όσον αφορά τα νέα δεδοµένα που διαµορφώνονται στις σχέσεις του πολίτη µε το κράτος. Αξίζει, πάντως, να σηµειωθεί, για την ιστορία και µόνο, ότι στη δίνη των δύο τελευταίων διαδοχικών κρίσεων που κλήθηκε να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη (Μεταναστευτικό, κορονοϊός) οι κ. ∆ηµητριάδης, Γεραπετρίτης και Σκέρτσος απέκτησαν πολύ πιο εµφανή χηµεία µεταξύ τους σχετικά µε το πρόσφατο παρελθόν, κάτι που συνοµολογούν άπαντες στο Μέγαρο Μαξίµου. «Το µεγάλο κέρδος για την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη είναι ότι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία οι δικοί του είναι απόλυτα προσηλωµένοι στον στόχο, παρά τις όποιες διαφωνίες ή εντάσεις φέρνει η κυβερνητική καθηµερινότητα.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι ο ίδιος δικαιώνεται απόλυτα για την απόφασή του να επιµείνει -παρά τις ενστάσεις κάποιωνσε ένα σχήµα στενών συνεργατών που θα βασίζεται στην οµοιογένεια και τις κοινές στοχεύσεις.
∆εν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, όπως έκανε προσφάτως, φροντίζει να τερµατίζει άµεσα τις όποιες παραφωνίες, πριν επηρεάσουν τη λειτουργία του συνόλου», επισηµαίνουν µε νόηµα πρόσωπα που γνωρίζουν να ερµηνεύουν από πρώτο χέρι τις σκέψεις και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΚΑΙ «ΚΑΦΕΣ»

∆ιευρυµένος είναι αυτές τις ηµέρες -όπως αναµενόταν, εξάλλου- ο λεγόµενος «πρωινός καφές» του Μεγάρου Μαξίµου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στην εξίσωση των καθηµερινών συσκέψεων στην πρωθυπουργική έδρα έχουν µπει και ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Βασίλης Κοντοζαµάνης, αντίστοιχα, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παρών διά τηλεδιάσκεψης (λόγω καραντίνας) είναι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αλλά και ο επικεφαλής της επιστηµονικής οµάδας του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.